Ο αντίκτυπος της πτώσης του Αφγανιστάν στην παγκόσμια βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού

44

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Τουρισμού ανησυχεί για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος του WTN, Δρ Πίτερ Τάρλοου, είναι ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης ταξιδιωτικών οργανώσεων που δίνει την αξιολόγησή του για την πτώση της Καμπούλ και τι θα κάνει στον παγκόσμιο τουρισμό η κατάληψη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Τουριστικού Δικτύου , Δρ Πίτερ Τάρλοου, είναι παγκόσμιος εμπειρογνώμονας στον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού και μεριμνά για την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν, καθώς αποτελεί σημαντική ανησυχία για την παγκόσμια ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία και τα μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Τουρισμού σε 128 χώρες.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ιστορικοί θα συζητήσουν τις ανοησίες τόσο των αμερικανικών όσο και των ευρωπαϊκών πολιτικών έναντι του Αφγανιστάν για τις επόμενες δεκαετίες. Πολλά έθνη προσπάθησαν να υποτάξουν το Αφγανιστάν, από τους Αρχαίους Κινέζους στους Βρετανούς, από τους Ρώσους στους Αμερικανούς.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το Αφγανιστάν έχει ανταποκριθεί στη φήμη του ως «νεκροταφείο αυτοκρατοριών». Η πρόσφατη πτώση της Καμπούλ είναι μόνο η τελευταία στις δυτικές αποτυχίες και από γεωπολιτική άποψη, ο αντίκτυπος αυτής της ήττας θα γίνει αισθητός για τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες.

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι ο αντίκτυπος των γεγονότων τις τελευταίες ημέρες, ξεκινώντας από τις 14 Αυγούστου, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον κόσμο του τουρισμού με τρόπους που δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί ή αφομοιωθεί από αξιωματούχους του τουρισμού.

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν έδωσε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε πριν φύγει από τη χώρα του και λίγες ώρες πριν οι Ταλιμπάν κατάφεραν να τον σταματήσουν. Αυτός και η οικογένειά του είναι τώρα ασφαλείς στο Αμπού Ντάμπι και τους υποδέχθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναν σημαντικό ταξιδιωτικό και τουριστικό προορισμό για ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτό καταστρέφει τώρα εντελώς την εύθραυστη δομή ασφάλειας που είχε δημιουργήσει ο δυτικός κόσμος στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να μάθουμε πολλά για το τελευταίο αφγανικό χάλι, είναι σημαντικό οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι επιστήμονες του τουρισμού να κατανοήσουν πώς έπαιξε ένα σχετικά μικρό και «φτωχό» έθνος, μπορεί να συνεχίσει να “παίζει” στο μέλλον, έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή αλλά και στον παγκόσμιο τουρισμό.

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει η καταστροφή στην Καμπούλ, πρέπει να εξετάσουμε τη χώρα τόσο από γεωγραφική όσο και από ιστορική σκοπιά.

Οι κτηματομεσίτες συχνά αναφέρουν ότι υπάρχουν μόνο τρεις λέξεις που καθορίζουν την αξία ενός ακινήτου. Αυτές οι λέξεις είναι “τοποθεσία, τοποθεσία και τοποθεσία” Με άλλα λόγια στον κόσμο της ακίνητης περιουσίας η τοποθεσία είναι το παν.

Σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να πούμε το ίδιο πράγμα για τα έθνη.

Μεγάλο μέρος της μοίρας ενός έθνους καθορίζεται από το πού βρίσκεται στον κόσμο. Για παράδειγμα, τα αμερικανικά έθνη, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, είχαν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο ότι χωρίζονται από την Ευρώπη με έναν ωκεανό.

Η έλλειψη εχθρικών συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών σήμαινε ότι οι ΗΠΑ είχαν την πολυτέλεια αυτής που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «υπέροχη απομόνωση».

Τα φυσικά σύνορά του, σε αντίθεση με πολλά ευρωπαϊκά έθνη που ζουν με πολλά σύνορα σε σχετικά κοντινή απόσταση, χρησίμευσε όχι μόνο για την προστασία πολλών αμερικανικών εθνών από στρατιωτικές εισβολές, αλλά μέχρι την έναρξη του Covid και από άλλες ιατρικές ασθένειες.

Παρόλο που στα τέλη του εικοστού αιώνα και στον εικοστό πρώτο αιώνα παρατηρήθηκε μείωση αυτού του γεωγραφικού πλεονεκτήματος λόγω του μαζικού τουρισμού και της έλλειψης επιθυμίας της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ να προστατεύσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, η αρχή εξακολουθεί να ισχύει. Ο Καναδάς είχε το πλεονέκτημα ότι είχε μακρά ειρηνικά σύνορα με τις ΗΠΑ, γεγονός που επέτρεψε στον Καναδά να δαπανήσει ελάχιστους πόρους για στρατιωτική άμυνα.

Το Αφγανιστάν είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Αυτό το έθνος χωρίς ξηρά βρίσκεται στην καρδιά αυτού που οι ιστορικοί αποκαλούν «δρόμους του μεταξιού».

Σε μεγάλο βαθμό αυτά είναι τα εδάφη στην καρδιά του κόσμου και σε αυτές τις περιοχές έχει συμβεί μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας. Το Αφγανιστάν όχι μόνο βρίσκεται στη μέση των δρόμων του μεταξιού, αλλά το έθνος είναι επίσης απίστευτα πλούσιο σε ορυκτούς πόρους.

Σύμφωνα με τον Peter Frankopan που επικαλείται τις αναφορές της Αμερικανικής Γεωλογικής Έρευνας ότι το Αφγανιστάν είναι πλούσιο σε χαλκό, σίδηρο, υδράργυρο και ποτάσα.

Το έθνος έχει επίσης σημαντικά αποθέματα σε αυτό που είναι γνωστό ως «σπάνια γη».

Αυτά περιλαμβάνουν το λίθιο, το βηρύλλιο, το νιόβιο και τον χαλκό. Με την πτώση της Καμπούλ αυτά τα σπάνια ορυκτά και πολύτιμες ουσίες βρίσκονται τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν και αυτά τα ορυκτά έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τους Ταλιμπάν απίστευτα πλούσιους.

Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν οι Ταλιμπάν δεν χρησιμοποιήσουν αυτό το οικονομικό απροσδόκητο ως τρόπο για την περαιτέρω προώθηση του στόχου τους για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ισλαμικού χαλιφάτου.

Λίγοι Δυτικοί και ακόμη λιγότεροι αξιωματούχοι του τουρισμού κατανοούν την αξία αυτών των σπάνιων γαιών και ορυκτών και το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει επίσης μεγάλες ποσότητες πολλών από αυτές τις ουσίες. Χρησιμοποιούμε αυτές τις ουσίες σε όλα, από την παραγωγή υπολογιστή έως τη σκόνη ταλκ.

Αυτός ο έλεγχος των σπάνιων και απαραίτητων ορυκτών και σπάνιων γαιών σημαίνει ότι μια συμμαχία Ταλιμπάν-Κίνας γίνεται μια νέα πρόκληση για τα δυτικά έθνη και κατ ‘επέκταση τις τουριστικές τους βιομηχανίες.

Η πτώση της Καμπούλ έχει επίσης πολιτικές τιμές.

Η κατάκτησή του αυξάνει σημαντικά όχι μόνο το κύρος των Ταλιμπάν αλλά και πολλών άλλων ομάδων τρομοκρατίας και ανταρτών σε όλο τον κόσμο.

Από αυτή την προοπτική, η κατάκτηση της Καμπούλ, και κατ ‘επέκταση το Αφγανιστάν, είναι σύμβολο για όποιον αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή και αμερικανική επιρροή και δύναμη αυτού που αντιλαμβάνονται ως ο μακρύς δρόμος της Δύσης προς την αυτοκαταστροφή. Αυτός ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός καθώς ο Ταλμπάν κατέλαβε την Καμπούλ λίγες εβδομάδες πριν από την εικοστή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το γεγονός ότι η σημαία των Ταλιμπάν κυματίζει τώρα πάνω από την πρώην αμερικανική πρεσβεία μιλάει πολύ για τους ανθρώπους σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο συμβολισμός σε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής και των εθνών των Δρόμων του Μεταξιού δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονος. Λόγω του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εγκαταλείπουν το αεροδρόμιο Μπαγκράμ περίπου είκοσι χρόνια μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, οι Δυτικοί και οι Αφγανοί σύμμαχοί τους μειώνονται στο να εκλιπαρούν τους Ταλιμπάν για ασφαλή διέλευση στο μοναδικό αεροδρόμιο από το οποίο μπορούν να πετάξουν στην ασφάλεια. Ο τουρισμός ήταν από καιρό ένας κλάδος στον οποίο πολλές γυναίκες κατείχαν εξέχουσες θέσεις.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι βέβαιο ότι θα χάσουν ακόμη και τα πιο βασικά δικαιώματά τους. Ομάδες γυναικών σε όλο τον κόσμο όχι μόνο ανησυχούν για την ασφάλεια και την ελευθερία των Αφγανών γυναικών, αλλά έχουν επίσης σημειώσει τη σιωπή της πρώτης γυναίκας προέδρου των ΗΠΑ. Από τις 19 Αυγούστου , ο αντιπρόεδρος Χάρις δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση σχετικά με την κατάσταση ανασφάλειας στην οποία βρίσκονται σήμερα εκατομμύρια γυναίκες.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, η πτώση της Καμπούλ δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε χειρότερη στιγμή. Οι δυτικές εθνικές οικονομίες ταλανίζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (και μεγάλο μέρος της Ευρώπης) υποφέρουν από πληθωρισμό που προκαλείται από υπερβολικές δαπάνες. Αυτή η υπερβολική δαπάνη συνέβη αρχικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, στη συνέχεια συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και τώρα αυξήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξοδεύουν τρισεκατομμύρια δολάρια χρημάτων που δεν διαθέτουν σημαίνει ότι το έθνος είναι λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει διεθνείς κρίσεις και πιθανές στρατιωτικές απειλές. Επιπλέον, η κουλτούρα αφύπνισης (που σε μεγάλο μέρος του κόσμου θεωρείται απλή πολιτική σήψη ή κοινωνική φθορά) σημαίνει ότι η εστίαση της Δύσης είναι σε ασήμαντα εσωτερικά ζητήματα και όχι σε οικονομικές και πολιτικές απειλές.

Τίποτα δεν μιλά για αυτήν την εσωτερική αδυναμία και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό περισσότερο από την κρίση συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Αυτή η κρίση δεν πρέπει να θεωρείται ξεχωριστή από την πτώση της Καμπούλ. Καθώς ίσως σχεδόν δύο εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, η συνοριακή περίπολος του έθνους είναι συγκλονισμένη και υποστελεχωμένη.

Όχι μόνο τα καταφύγια διασχίζουν αυτά τα σύνορα, αλλά πολλά από αυτά είναι άρρωστα με Covid και κανένα δεν ελέγχεται. Πόσοι πολλοί έρχονται στις ΗΠΑ, και τώρα για άλλη μια φορά στην Ευρώπη, μπορεί να είναι τρομοκράτες stealth είναι άγνωστο.

Καθώς η εγκληματικότητα αυξάνεται, ο τουρισμός θα υποφέρει και πάλι. Οι πράκτορες ελέγχου συνόρων μπορεί επίσης να αισθανθούν τον αντίκτυπο του COVID-19. Πολλοί από τους παράγοντες των οποίων είναι τώρα άρρωστοι με Covid.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι πόσοι μετανάστες που δεν έχουν διαπιστωθεί μπορεί επίσης να είναι μέρος των τρομοκράτων που μπορούν να στραφούν εναντίον των εθνών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να δημιουργήσουν μια άλλη τουριστική κρίση 9-11.

Πιθανές επιπτώσεις από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Είναι φυσικά πολύ νωρίς για να συνειδητοποιήσουμε την πλήρη έκταση των συνεπειών της νίκης των Ταλιμπάν όχι μόνο στην παγκόσμια πολιτική αλλά και στον τουρισμό.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο τουρισμός είναι ένα υποπροϊόν της πολιτικής κατάστασης του κόσμου. Αν και ο τουρισμός προάγει την ειρήνη, χρειάζεται επίσης ειρήνη για να ευδοκιμήσει ή απλώς να επιβιώσει. Οι πόλεμοι, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ασθένειες και οι φυσικές καταστροφές αποτρέπουν όλους τους επισκέπτες να έρθουν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Παρακάτω είναι μερικά από τα πράγματα που μπορεί να περιμένει η τουριστική βιομηχανία από την κακή εκτέλεση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Αν και λίγοι θα υποστήριζαν ότι μετά από εικοσαετή πόλεμο και απώλεια τρισεκατομμυρίων δολαρίων και χιλιάδων ζωών ήταν καιρός να αποχωρήσουν, η κακή εκτέλεση της αποχώρησης από τις ΗΠΑ θα θεωρηθεί ως αμερικανική αδυναμία και ανικανότητα σε όλο τον κόσμο.

Σημαντικοί πολιτικοί από συμμάχους των ΗΠΑ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν χαρακτηρίσει τη μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα του ΝΑΤΟ και αναρωτιούνται για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να είναι παγκόσμιος ηγέτης.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα χειροκροτήσουν τη νίκη των Ταλιμπάν και θα δουν την ήττα των δυτικών χωρών ως έναν τρόπο ελέγχου των φυσικών πόρων των περιοχών.

Η υπερβολική δαπάνη από την πλευρά της τρέχουσας αμερικανικής διοίκησης σημαίνει μεγαλύτερη εξάρτηση από την Κίνα και την αδυναμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αντισταθεί στους Κινέζους. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη μείωση του δυτικού βιοτικού επιπέδου και στην υποχώρηση των δαπανών αναλώσιμου εισοδήματος, όπως ο τουρισμός.

Ο έλεγχος σημαντικών πόρων από τους Ταλιμπάν μπορεί εύκολα να μεταφραστεί σε πράξεις καλής χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα κατά της τουριστικής βιομηχανίας

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε νέες εστίες βίας σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ταϊβάν και να επιδιώξει την κυριαρχία σε ολόκληρη την περιοχή του ανατολικού Ειρηνικού. Ο τουρισμός σε αυτήν την περιοχή μπορεί να κυριαρχείται πλήρως από τους Κινέζους και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα μπορεί να ενθαρρυνθούν να ενεργήσουν με απερίσκεπτο τρόπο.

Τα έθνη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, θα μπορούσαν να δουν τη νίκη των Ταλιμπάν και την πιθανότητα μεγάλου μεγέθους ως λόγους εξαγωγής επανάστασης σε άλλα έθνη της Λατινικής Αμερικής, προκαλώντας έτσι μείωση του τουρισμού

Η ικανότητα της Δύσης να αντιμετωπίσει το Ιράν θα αποδυναμωθεί και δεν πρέπει να εκπλαγούμε όταν βλέπουμε το τρομοκρατικό κράτος των Ταλιμπάν να συνεργάζεται με τους Ιρανούς σκληροπυρηνικούς, ειδικά ενόψει της αδύναμης αμερικανικής κυβέρνησης

Η Ευρώπη θα πρέπει να αναμένει αύξηση των προσφύγων που δεν έχουν υποτιμηθεί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν την Ευρώπη λιγότερο ασφαλή και λιγότερο ελκυστική για τους επισκέπτες. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του ευρωπαϊκού βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής.

Λόγω των απροστάτευτων νότιων συνόρων, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν κάλλιστα να υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά κοινοτικών ασθενειών και μια εθνική αδιαθεσία μετά τους Ταλιμπάν.

Ακόμη και αν δεν επαναληφθεί η τρομοκρατία λόγω των πολιτικών ανοικτών συνόρων που εφαρμόζονται τώρα, ο τουρισμός μπορεί να υποφέρει από τη συνεχή απώλεια της πίστης του πληθυσμού των ΗΠΑ στην κυβέρνηση.

Εαν επρόκειτο να γίνουν επιπλέον μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, αυτές οι επιθέσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο τουριστικός κλάδος δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την πανδημία του Covid θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε πολλαπλές πτωχεύσεις της τουριστικής βιομηχανίας και να απαιτήσει περισσότερες ανάγκες για αυξημένες κυβερνητικές διασώσεις και περαιτέρω μείωση του συνολικού τουριστική βιομηχανία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πτώση της Καμπούλ μπορεί να γίνει μια μεταφορά για την πτώση της τουριστικής βιομηχανίας.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να είναι μια κλήση αφύπνισης και ένας τρόπος με τον οποίο η Δύση ενώνεται, συνεργάζεται και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια διευρυμένη τουριστική βιομηχανία και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ας ελπίσουμε ότι έχουμε πάρει τα μαθήματα των τελευταίων ημερών και αναζητούμε νέους τρόπους για να ανανεώσουμε τη δύναμη και την ηθική μας αντοχή.

Στην πραγματικότητα εμείς στον τουριστικό κλάδο δεν έχουμε εναλλακτική λύση.

Το World Tourism Network (WTN) είναι η πολύχρονη φωνή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ταξιδιών και τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Ενώνοντας τις προσπάθειές μας, φέρνουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ενδιαφερόμενων μερών τους.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Τουρισμού προέκυψε από τη συζήτηση για την ανοικοδόμηση . Η συζήτηση rebuilding.travel ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2020 στο περιθώριο του ITB Βερολίνου.

Το ITB ακυρώθηκε, αλλά το rebuilding.travel ξεκίνησε στο ξενοδοχείο Grand Hyatt στο Βερολίνο. Τον Δεκέμβριο η ανοικοδόμηση.ταξίδι συνεχίστηκε αλλά ήταν δομημένη μέσα σε έναν νέο οργανισμό που ονομάζεται World Tourism Network (WTN).

Συγκεντρώνοντας μέλη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε περιφερειακές και παγκόσμιες πλατφόρμες, το WTN όχι μόνο υποστηρίζει τα μέλη του, αλλά τους δίνει τη φωνή στις μεγάλες τουριστικές συναντήσεις. Το WTN παρέχει ευκαιρίες και ουσιαστική δικτύωση για τα μέλη του σε 128 χώρες”.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις