Με τις κρατήσεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει τον στόχο του 45%-50% των τουριστικών εσόδων – αφίξεων του 2019. Με τις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου να διατηρούνται κατά μέσο όρο στο 80%, τουριστικοί προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική, η Πάρος και η Νάξος εισέρχονται δυναμικά στον Σεπτέμβριο.
Τουριστικοί παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «ο φετινός Αύγουστος ήταν ο καλύτερος μήνας» από πλευράς τουριστικών αφίξεων – εσόδων μετά τον Αύγουστο του 2019. Μέχρι και τις 22 Αυγούστου οι περισσότερες μονάδες ήταν fully booked από ξένους και έλληνες τουρίστες, ενώ έως και σήμερα οι πληρότητες σταθεροποιήθηκαν γύρω στο 80%. Επίσης, διαπιστώνουν ότι «τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια δυναμική στις κρατήσεις από το εξωτερικό», η οποία διαρκεί τουλάχιστον μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.
Βαθιά ανάσα
Ο Αύγουστος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ήταν πολύ καλύτερος σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, γεγονός που βοήθησε τις τουριστικές επιχειρήσεις να «πάρουν μια βαθιά ανάσα», καλύπτοντας μέρος των οικονομικών απωλειών που τους προκάλεσε η πανδημία από το ξεκίνημά της. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Eurocontrol το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας (ΔΑΑ) συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που τον Αύγουστο εξυπηρέτησαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα (κατά μέσο όρο).
Ειδικότερα, το Ελευθέριος Βενιζέλος έχει τη δεύτερη μικρότερη πτώση της τάξης του 15% όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, όταν μερικοί από τους πλέον νευραλγικούς κόμβους αερομεταφορών στην Ευρώπη, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Παρισιού και του Αμστερνταμ, κατέγραψαν μειώσεις που κυμάνθηκαν μεταξύ 28% και 37%.
Εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρά απρόοπτα στο μέτωπο της πανδημίας, οι παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι στο τέλος της σεζόν ο ελληνικός τουρισμός τελικά θα μπορέσει να επιτύχει έσοδα της τάξεως των 8-9 δισ. ευρώ (έναντι 18,2 δισ. ευρώ που ήταν τα έσοδα το 2019).
Το θετικό σενάριο
«Η πορεία του ελληνικού τουρισμού από τον Ιούνιο έως και τώρα εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο, ενώ βασικό μέλημα πρέπει να είναι η συνέχιση της λειτουργίας των ξενοδοχείων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την τήρηση των μέτρων κατά του COVID-19 και την αύξηση των εμβολιασμών» σημειώνουν εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, βγαίνει συνολικά «νικήτρια» στον αγώνα για την ανάκαμψη του τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της OAG, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη ήταν μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στα δρομολόγια προς την Ελλάδα η κίνηση τον Αύγουστο καταγράφεται αυξημένη κατά 2%, ξεπερνώντας τα προ κορωνοϊού επίπεδα! Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την εβδομάδα από 16 έως 22 Αυγούστου ανήλθαν σε 841 χιλιάδες – ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου. Την ίδια στιγμή, μεγάλη πτώση παρατηρείται σε άλλους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Ισπανία, καθώς οι αντίστοιχες θέσεις στις πτήσεις είναι μειωμένες κατά 25%.