Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), σε συνεργασία με τους κλιματικούς οργανισμούς του ΟΗΕ, παρουσίασε έναν “χάρτη πορείας προς το καθαρό μηδέν” όπως είναι ο όρος, για την εξάλειψη των εκπομπών ρύπων στον κλάδο του τουρισμού.
Ο οδικός χάρτης Net Zero Roadmap, που εκπονήθηκε με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) και την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Accenture, επισημαίνει ότι ο τομέας είναι υπεύθυνος για το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ταξίδια και τον τουρισμό και παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις ώστε να επιτύχουν το καθαρό μηδέν έως το 2050.
Ο οδικός χάρτης ομαδοποιεί τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το προφίλ εκπομπών τους και τη δυσκολία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG).
Παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τους μοχλούς απεξάρτησης από τον άνθρακα και συνιστά συγκεκριμένες δράσεις για τον τομέα των καταλυμάτων, των ταξιδιωτικών πρακτόρων, των αερομεταφορών, της κρουαζιέρας και των τουριστικών διαμεσολαβητών.
Σημειώνει ότι ορισμένοι κλάδοι μπορεί να επιτύχουν καθαρό μηδενισμό πριν από το 2050, “εάν τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι”, καλεί τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους και τις προτρέπει να :
- ορίσουν τώρα βασικές γραμμές και στόχους εκπομπών
- παρακολουθούν και να αναφέρουν τακτικά την πρόοδο
- συνεργάζονται εντός και μεταξύ των κλάδων και της κυβέρνησης.
- παρέχουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη μετάβαση, και
- ευαισθητοποιηθούν και να αναπτύξουν γνώσεις και ικανότητες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Η έκθεση του χάρτη πορείας καλεί επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν στα ταξίδια και τον τουρισμό “το ίδιο επίπεδο υποστήριξης που προσφέρεται σε άλλους τομείς” και διατυπώνει συστάσεις προς τις κυβερνήσεις σχετικά με τη στήριξη του τομέα.
Οι τουριστικές περιοχές θα υποστούν πρώτες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC Julia Simpson δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης θα “βοηθήσει τις τουριστικές βιομηχανίες να επιτύχουν τους ατομικούς στόχους για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα”.
Η ίδια προειδοποίησε: “Πολλοί προορισμοί επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την αποψίλωση των δασών και την απώλεια ζωικών και φυτικών ειδών. Οι περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό είναι οι πρώτες που θα δουν τις επιπτώσεις.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους και τον πλανήτη μας. Είναι ζωτικής σημασίας ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να εργαστούν συλλογικά για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού και την αποτροπή της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας”.
Η Simpson πρόσθεσε: “Ο τομέας μας μπορεί να αποτελέσει μέρος της αλλαγής που απαιτείται επειγόντως για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή”.
Στην κατάρτιση του χάρτη πορείας συμμετείχαν το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), η Iata, η Ομάδα Δράσης για τις Αερομεταφορές, η ένωση εταιρειών κρουαζιέρας Clia, η Συμμαχία για τη Βιώσιμη Φιλοξενία και ο συνασπισμός βιώσιμων ταξιδιών Travalyst.