Γράφει ο Θανάσης Παπαδής
Η μετάλλαξη Ομικρον έχει αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα «δόντια» της και οι επιπτώσεις φαίνονται για τα καλά στο τουρισμό με τις πρώτες ακυρώσεις να έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται.
Αυτές τις ημέρες και κυρίως τα δύο 3ήμερα, αυτό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι πληρότητες στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις άλλες περιόδους, που αποτελούν και την μερίδα του λέοντος στο σύνολο της τουριστικής περιόδου.
Οπως, μάλιστα, σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από δύο δυνατά 3ήμερα να περάσει όλη τη χειμερινή περίοδο. Και σημειώνουν ότι τα στοιχεία για το υπόλοιπο της σεζόν δεν αποπνέουν ιδιαίτερα αισιοδοξία.
Ξεκίνησαν οι ακυρώσεις κρατήσεων
Στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, που δουλεύουν είτε με συνέδρια, είτε με εκδηλώσεις, είτε με ανθρώπους που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα καλά.
Οπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι ακυρώσεις. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι εκδηλώσεις και οι πληρότητες σε σχέση με το 2019, είναι πολύ χαμηλές, αλλά και αυτές πλέον τίθενται εν αμφιβόλω.
Σημειώνουν, επιπλέον, ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε τα οικονομικά των επιχειρήσεων αυτών θα επιδεινωθούν δραματικά με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την απασχόληση και γενικότερα για την βιωσιμότητά τους.
Ομως το πρόβλημα δεν μένει μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά απλώνεται και στις άλλες συναφείς επιχειρήσεις, όπως τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, αλλά και επιχειρήσεις που τροφοδοτούν την τουριστική αγορά.
Σημειώνουν, μάλιστα, ότι μετά από δύο χρόνια ουσιαστικής απραξίας, έρχεται η Ομικρον να ωθήσει την αγορά σε ένα πισωγύρισμα που οι συνέπειες -αν μη τι άλλο- θα είναι οδυνηρές.
Στα αεροδρόμια, που είναι και ο καθρέφτης της τουριστικής αγοράς επικρατεί παγωμάρα. Μετά από ένα διάστημα που η εικόνα θύμιζε κατά πολύ εκείνη του 2019, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο αριθμός των πτήσεων μειώνεται σημαντικά.
Αυτή τη στιγμή τα αεροπλάνα μεταφέρουν στη συντριπτική τους πλειονότητα μόνον επαναπατριζόμενους φοιτητές και ομογενείς που έρχονται στην πατρίδα τους για τις γιορτές. Αντίθετα, οι ξένοι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη είναι απελπιστικά λίγοι.
Ματαιώνονται συνέδρια
Παράλληλα ακυρώνεται σειρά συνεδρίων και εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τις πρώτες εβδομάδες και μήνες του 2022, ενώ οι μεγάλοι tour operators, που πωλούν ήδη πακέτα για καλοκαιρινές διακοπές, αναφέρουν κατακόρυφη πτώση της σχετικής δραστηριότητας.
Το τελευταίο είναι ένα κακό δείγμα γραφής. Και βέβαια ένα πισωγύρισμα αυτή την στιγμή, σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερα αρνητικό νέο. Η Ελλάδα ποντάρει πολλά στην επόμενη τουριστική περίοδο με τον πήχη, από πλευράς εσόδων, να έχει μπει ιδιαίτερα ψηλά.
Τοποθετείται στα 15 δισ. ευρώ, νούμερο που είναι κατά 50% ψηλότερα από εφέτος και αντιστοιχεί στο 85% περίπου των εσόδων του 2019.
Οι ελπίδες πλέον της αγοράς εναπόκεινται στο να περάσουν γρήγορα οι επιπτώσεις από την Ομικρον ή τουλάχιστον να αποδειχθεί ότι τελικά είναι ιδιαίτερα ήπιες σχετικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις της νόσου.