Εξαιρετικά αποκαλυπτική και με πολλές ειδήσεις για όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της ως υφυπουργός Τουρισμού είναι η συνέντευξη που παραχώρησε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη στο Tornos News και στον εκδότη του κ.Γιάννη Γιαννακάκη.
Πολύ επιγραμματικά η κυρία Ζαχαράκη, μιλώντας για την τουριστική εκπαίδευση και τις ειδικές μορφές τουρισμού, που αποτελούν το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων της, αποκαλύπτει ότι:
- Σχεδιάζεται η Τουριστική Ακαδημία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις δημόσιες τουριστικές σχολές, με ξενόγλωσσα τμήματα για να προσελκύουμε και κόσμο από το εξωτερικό.
- Έχει υποβάλει προτάσεις στο ΕΣΠΑ για ψηφιακή αναβάθμιση των σχολών για να μπορέσουν τα προγράμματα να ακολουθούν πορεία επιτάχυνσης και εξοικονόμησης χρόνου και ενέργειας.
- Αναλύει όλες τις μέχρι τώρα δράσεις στις ειδικές μορφές τουρισμού και αποκαλύπτει ότι νομοθετήθηκαν τρία νέα σήματα, επισκέψιμο ελαιοτριβείο, επισκέψιμο τυροκομείο, επισκέψιμο ζυθοποιείο.
- Αποσαφηνίζει τι γίνεται με το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” και για τις πληρωμές
- Ως προς τις εκτιμήσεις για το 2022, αναφέρει ότι η χρονιά θα είναι καλύτερη από πέρυσι και σε κάποιες περιοχές ίσως ξεπεράσουμε τα επίπεδα 2019.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη…
- Στο χαρτοφυλάκιό σας ως Υφυπουργός έχετε στην ευθύνη σας την τουριστική εκπαίδευση και τις ειδικές μορφές τουρισμού. Ποια είναι η βαρύτητα αυτών των δύο τομέων στην καθημερινότητα σας και ποια είναι τα καίρια σημεία στα οποία δίνετε έμφαση και προτεραιότητα;
Πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Ιανουάριο του 2021, οι ειδικές μορφές τουρισμού δεν υπήρχαν ως ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο και ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που διέκρινε τη σημασία τους για να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν του κάθε προορισμού.
Στην τουριστική εκπαίδευση, είχε γίνει μακρά προσπάθεια, με αρκετά ζητήματα όμως που ακόμα πρέπει να επιλυθούν.
Στην καθημερινότητά μου είναι ισοβαρής η ενασχόλησή μου με αυτά τα δυο χαρτοφυλάκια γιατί από τη μια η τουριστική εκπαίδευση έχει πολλά και φλέγοντα ζητήματα καθημερινότητας και από την άλλη οι ειδικές μορφές τουρισμού απαιτούν πολύ σχεδιασμό, προγραμματισμό και στρατηγική.
- Ποιες είναι οι σημαντικές πρωτοβουλίες σας και το δικό σας έργο μέχρι σήμερα στο υπουργείο, ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε, ποια θέματα κατά τη γνώμη σας ήταν αυτά που διαπιστώσατε ότι χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις, και βέβαια ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το 2022;
Υπήρξαν ζητήματα τα οποία έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης όπως θέματα τουριστικής εκπαίδευσης για τις δύο σχολές στη Ρόδο και στην Κρήτη, με ειδικές διατάξεις που θα έπρεπε να κατατεθούν, κοινές υπουργικές αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν προσλήψεις καθηγητών, βιβλία για τα νέα προγράμματα σπουδών, κλπ. Έπρεπε να γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά συντονισμού με το Υπουργείο Παιδείας, με κοινό στόχο την ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου των σπουδών, και εργαζόμαστε συνεχώς ώστε να επιτευχθεί.
Μια σημαντική εξέλιξη που πετύχαμε παρά το δύσκολο περιβάλλον ήταν η αναβάθμιση της πρακτικής των σπουδαστών μας των τουριστικών σχολών και των ΙΕΚ, με την επέκταση των ειδικοτήτων για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια. Αυτή τη χρονιά επίσης πετύχαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να επιτρέπεται η δωρεάν είσοδος των σπουδαστών και σπουδαστών μας από τις σχολές ξεναγών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Και επικαιροποιήσαμε τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολών ξεναγών μετά από πολλά χρόνια.
Περάσαμε ειδικές διατάξεις που διευκόλυναν την διοικητική λειτουργία των σχολών και το καλοκαίρι, και προγραμματίζονται μόνιμοι διορισμοί για το Υπουργείο Τουρισμού μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται διορισμοί για την διοικητική υποστήριξη της τουριστικής εκπαίδευσης.
Εργαζόμαστε οργανωμένα και τεκμηριωμένα, ώστε να αποφύγουμε πειραματισμούς και ωραίες “ιδέες”. Δουλέψαμε και καταφέραμε να πάρουμε μισό εκατομμύριο € ως τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις ήρθα εδώ, έγινε διεθνής διαγωνισμός και επελέγη ο ανάδοχος που από το φθινόπωρο του 2021 συνδράμει το Υπουργείο Τουρισμού με μία ειδική ομάδα εργασίας, όπου βέβαια προφανώς προΐσταται το Υπουργείο Τουρισμού με συντονιστή στέλεχος από τις υπηρεσίες μας, γιατί θέλαμε να συμμετέχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να έχουν όλοι φωνή και συγχρόνως καλή γνώση για κάθε βήμα που κάνουμε ως προς την στόχευση της τουριστικής εκπαίδευσης.
Είναι άλλωστε κάτι που οι ίδιοι πρέπει πρώτα να το υιοθετήσουν, γιατί αμέσως μετά θα πρέπει να το υλοποιήσουν. Οι πολιτικές ηγεσίες έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, οι μεταρρυθμίσεις όμως μένουν. Και για να μείνουν, η άποψή μου είναι, καθώς κι εγώ προέρχομαι από τη δημόσια διοίκηση, ότι πρέπει να τις έχει αγκαλιάσει και να τις έχει δουλέψει η δημόσια διοίκηση. Έχουμε επίσης συστήσει σχετική διυπουργική επιτροπή, δεδομένων των συναρμοδιοτήτων που υπάρχουν.
Εμπλοκή της αγοράς στην τουριστική εκπαίδευση
Προσφάτως στείλαμε επιστολή με ερωτηματολόγιο σε όλους τους θεσμικούς συνομιλητές και τους εκπροσώπους της αγοράς και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι συνεντεύξεις με αυτούς για την καταγραφή της παρούσας κατάστασης, των προβλημάτων και των προτάσεων, ώστε να κατατεθούν όλες οι προτάσεις, για το παρόν και για το μέλλον της τουριστικής εκπαίδευσης.
Στόχευση η Τουριστική Ακαδημία
Η στόχευσή μας είναι μια Τουριστική Ακαδημία η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις σχολές μας, και θα μπορεί να συμβαδίζει με μία συνεχώς εξελισσόμενη παγκόσμια τουριστική αγορά, τόσο στο ακαδημαϊκό σκέλος όσο και στον εντοπισμό των νέων τάσεων/ κατευθύνσεων.
Σημειωτέον επίσης ότι οι σχολές των ξεναγών είναι αδιαβάθμητες, οπότε ένα από τα παραδοτέα έργα αυτής της επιτροπής είναι να τοποθετηθεί για την μελλοντική τους λειτουργία, όπως και των ΙΕΚ, ώστε να εξετάσουμε αναλυτικά ποιός είναι ο βέλτιστος τρόπος λειτουργίας για το μέλλον.
Θεωρώ ότι η μετεκπαίδευση, με επιδοτούμενο πρόγραμμα για εργαζόμενους και ανέργους, ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή. Πετύχαμε φέτος τρεις στόχους που τέθηκαν μόλις πήγαμε στο Υπουργείο: Η μετεκπαίδευση να ξεκινήσει νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά, να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους δικαιούχους, και σε περισσότερες πόλεις. Και το αποτέλεσμα ήταν σαφές: το 2021 το πρόγραμμα παρακολούθησαν 450 συμμετέχοντες και για το 2022 θα ξεπεράσει τους 700
- Επηρέασε η πανδημία τον αριθμό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα;
Η πανδημία επηρέασε και ως προς τον τρόπο της τέλεσης του προγράμματος που αναγκαστικά για ένα διάστημα έγινε διαδικτυακά και τώρα θα γίνει δια ζώσης. Θεωρώ ότι όσο περισσότερο επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα και στο θέμα της εκπαίδευσης, η συμμετοχή θα αυξάνεται. Πλέον μάλιστα υπάρχει γεωγραφική διεύρυνση με νέες περιοχές ανά την επικράτεια (Μουδανιά, Βόλος, Τρίκαλα, Πάτρα, Ερμιόνη, Θεσσαλονίκη).
Τουρισμός για Όλους
Ένας ακόμη στόχος ήταν να βελτιώσουμε το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Είναι ένα πρόγραμμα που εποπτεύουμε και πετύχαμε να το κάνουμε πιο ευέλικτο ως προς τις ημέρες, να χορηγήσουμε νέα vouchers, να αυξήσουμε το ποσοστό επιδότησης διαμονής και να αυξήσουμε και την εξαργύρωση (υπερτριπλάσια σε σχέση με το ‘20) και απορρόφηση (υπερπενταπλάσια σε σχέση σε με το ‘20). Έτσι, περίπου 200.000 συμπολίτες μας επωφεληθήκαν και τα δυο χρόνια από το πρόγραμμα, που συνετέλεσε καταλυτικά στην στήριξη του εγχώριου τουρισμού μέσα σε δυο χρόνια πανδημικής κρίσης και μάλιστα σε προορισμούς λιγότερο προβεβλημένους.
Οι πληρωμές των vouchers
Τώρα η έμφαση δίνεται στην ταχύτερη και αμεσότερη αποπληρωμή. Ήδη περάσαμε δύο νέες διατάξεις τον Δεκέμβριο, για την αποπληρωμή των vouchers στα ξενοδοχεία και στα γραφεία ταξιδίων. Έτσι, οι πληρωμές του προγράμματος θα είναι πλέον ακατάσχετες, ασυμψήφιστες με οφειλές προς το Δημόσιο και θα διενεργούνται χωρίς την προϋπόθεση της υποβολής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα προτεραιοποιούνται οι πληρωμές στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές. Ήδη τον Δεκέμβριο έγιναν οι πρώτες πληρωμές για το ‘21 και οι νέες επίκεινται άμεσα. Και αυτό είναι για μένα απόλυτη προτεραιότητα. Συνολικά, οι πληρωμές του προγράμματος για τα voucher που εξαργυρώθηκαν το ’21 θα ξεπεράσουν τα 16 εκατ. ευρώ.
ΟΙ δράσεις για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού
Αλλά και ως προς τις ειδικές μορφές τουρισμού καταγράφηκαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις που θα επιδιώξουμε να ενισχυθούν. Αρχικά, με τα συνέδρια Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, με πάρα πολύ μικρό προϋπολογισμό, αλλά με τεράστια βοήθεια από τον ΕΟΤ, τους δήμους, τις περιφέρειες, και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου. Ξεκινήσαμε στη Σαντορίνη, οπού διεξαγάγαμε το πρώτο πολύ επιτυχημένο διήμερο συνέδριο, και κατόπιν στη Δυτική Μακεδονία η οποία επελέγη συνειδητά για να δώσουμε πνοή σε μια περιοχή είναι σε φάση ενεργειακής μετάβασης. Ακολουθούν η Πελοπόννησος και η Κρήτη μέσα στη χρονιά.
Για πρώτη φορά συστήσαμε το εθνικό συμβούλιο καταδυτικού τουρισμού, το οποίο θα μας κατευθύνει στις θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και σε δράσεις για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στη χώρα μας.
Επίσης προχωρήσαμε σε πολλές συνέργειες με συναρμόδια υπουργεία για θέματα οικοτουρισμού, αεροπορικού τουρισμού, ποδηλατικού τουρισμού, αγροτουρισμού, και στρατιωτικού τουρισμού.
Δύο σημαντικές επιτυχίες με έντονο συμβολισμό αλλά και ουσία, ήταν αυτές που ξεκινήσαμε από το Υπουργείο μας. Με την πρώτη πρωτοβουλία που πήραμε, οργανώσαμε την συμμετοχή της χώρας και καλέσαμε τους δήμους να συμμετέχουν ώστε να αναδειχθεί η ακτινοβολία του γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας μέσω της UNESCO.
Και το πετύχαμε! Η Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται πλέον στον κατάλογο της UNESCO ως «Creative City Of Gastronomy». Με πολύ μεγάλη βοήθεια από πολλούς που ευχαριστώ προσωπικά για την ενίσχυση της προσπάθειάς μας, μεταξύ αυτών την πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την κ. Τζιτζικώστα και κυρίως τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, την αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Καραγιάννη και τους συνεργάτες τους για τον άρτιο φάκελο που κατατέθηκε.
Επιπλέον το Σουφλί συγκαταλέγεται πλέον στα Best Tourism Villages, με την απονομή του βραβείου στην Ισπανία μέσα από τον διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Διαγωνισμό που στηρίξαμε με σύσταση επιτροπής το καλοκαίρι του 2021, η οποία και προετοίμασε την διαδικασία και επέλεξε ομόφωνα τις ελληνικές υποψηφιότητες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διακρίθηκε επίσης και ο δήμος Δυτικής Σάμου, ως μίας περιοχής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα αναβάθμισης τουριστικού προϊόντος του ΠΟΤ. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να δώσουν στους δήμους νέες δυνατότητες, αλλά και εμπειρία διεκδίκησης διακρίσεων και στο μέλλον.
- Έχουμε αργήσει πολύ σε αυτό, γιατί και γαστρονομικά η Ελλάδα είναι πάρα πολύ μπροστά σε πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολύ πίσω όσον αφορά το να το αντιληφθούμε εμείς οι ίδιοι, για να το προστατεύσουμε.
Ναι, για να έχουμε μια ταυτότητα του προϊόντος. Και στο Υπουργείο Τουρισμού αυτό έχει γίνει πλήρως αντιληπτό, με απτά όπως σας προανέφερα αποτελέσματα.
- Η Θεσσαλονίκη άλλωστε είναι γαστρονομικός προορισμός…
Είναι αλήθεια, είναι δίκαιο το αποτέλεσμα, η Θεσσαλονίκη είναι γαστρονομικός προορισμός και είμαστε περήφανοι που πήραμε την πρωτοβουλία ως Υπουργείο και πετύχαμε αυτή τη διάκριση. Η πόλη έχει μεγάλο γαστρονομικό πλούτο, έχει άξιους πρεσβευτές στο κομμάτι της γαστρονομίας και ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση του τίτλου, και η αξιοποίηση της διάκρισης θα είναι πολυδιάστατα σημαντική
Γνώση και δικτύωση για τις ειδικές μορφές τουρισμού
- Ποιό είναι το κύριο έλλειμμα ή το μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο δεν μπορεί όμως ακόμα να μας αποφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα στον οινοτουρισμό; Τι διαπιστώσατε μέσα από αυτά τα συνέδρια που έγιναν;
Η γνώση και η δικτύωση. Η δικτύωση αφορά το να μπορέσεις να κάνεις μια καλή συνεννόηση και με τα υπόλοιπα οινοποιεία, αλλά και με τους φορείς της περιοχής σου. Τα οινοποιεία μπορούν και έχουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το Santo Wines της Σαντορίνης το 2019 είχε 1,5 εκατ. επισκέψεις. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι υπάρχει μια μέση δαπάνη 70-80 ευρώ για υπηρεσίες winetasting, wine tours, αλλά και λιανικών αγορών στο οινοποιείο.
Για παράδειγμα σε μια πρόσφατη επίσκεψή μας στην Κω επισκεφτήκαμε οινοποιεία και ελαιοτριβεία με πολλούς επισκέπτες από την Πολωνία αλλά και από Σκανδιναβικές χώρες που στήριζαν και αναζητούσαν το προϊόν και μετά την επιστροφή στη χώρα τους. Άρα το τουριστικό κομμάτι συνδέεται και με το κομμάτι της γνωριμίας με τα τοπικά προϊόντα και της περαιτέρω εξωστρέφειάς τους.
Τρία νέα σήματα
Σε αυτή τη λογική νομοθετήσαμε και τα τρία νέα σήματα που θα αποδίδονται από το Υπουργείο Τουρισμού, για το επισκέψιμο ελαιοτριβείο, το επισκέψιμο τυροκομείο, και το επισκέψιμο ζυθοποιείο.
Δημιουργούμε δε ειδική ιστοσελίδα-πύλη και για τον οινοτουρισμό, όπου θα παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα οινοποιεία που έχουν το σήμα επισκέψιμου, και θέλουμε να βοηθήσουμε κι εμείς με τους διαύλους που έχουμε εντός και εκτός Ελλάδος, να προβληθούν ακόμα περισσότερο. Το ίδιο θα κάνουμε και για τα άλλα ποιοτικά πρωτογενή μας προϊόντα.
- Μήπως η προτεραιότητα για την προώθηση του ελληνικού κρασιού πρέπει να είναι ο εσωτερικός τουρισμός; Όχι για τα νούμερα, αλλά γιατί εάν ο Έλληνας αγκαλιάσει και μάθει για το κρασί του και επισκέπτεται οινοποιεία, θα γίνει πλέον ο ζωντανός πρεσβευτής του για τους ξένους. Είναι συχνό φαινόμενο εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια ή και οπουδήποτε αλλού έρχεται σε επαφή ο ξένος επισκέπτης, να μην γνωρίζουν για τις ποικιλίες της περιοχής τους.
Είναι αλήθεια. Είναι δυνατόν σε ένα ξενοδοχείο το οποίο έχει πολύ κοντά του ένα οινοποιείο ή ένα εστιατόριο, να μην είναι σε ένα τοπικό δίκτυο για το κρασί; Ή να μην προσφέρονται στα εστιατόρια και άλλα καταστήματα εστίασης τοπικά προϊόντα;
Πίσω από τη διάδοση του κρασιού στους Έλληνες, πρέπει να υπάρξει μια ολόκληρη νοοτροπία -την οποία προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε και μέσω των DMOs που πρόσφατα νομοθετήσαμε-, τη νοοτροπία της συνέργειας.
Και η συνεργεία είναι η καρδιά του τουρισμού. Πριν επισκεφθείς έναν προορισμό, θέλεις ουσιαστικά να ξέρεις όλες τις εμπειρίες που μπορείς να αποκομίσεις από αυτόν. Και πάνω σ’ αυτό θα πρέπει να συμπράττουν και να συνεργάζονται συνεχώς όλοι φορείς.
- Οι σημαντικοί στόχοι και οι παρεμβάσεις για το 2022;
Να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη δουλειά πολύ συνεκτικά και μεθοδικά για το ζήτημα της Τουριστικής Ακαδημίας και να μη χαθεί καθόλου χρόνος ως προς αυτό. Συγχρόνως δουλεύουμε και το σχετικό νομοσχέδιο, να είμαστε έτοιμοι δηλαδή παράλληλα με τη δουλειά της επιστημονικής επιτροπής, να μπορούμε να καταθέσουμε το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση.
Επιπλέον, να υπάρξει και μια πολύ καλή προετοιμασία για το 2022 για τις σχολές μας στην τουριστική εκπαίδευση με έναρξη νωρίτερα και χωρίς ελλείψεις. Έχουμε ήδη υποβάλει σημαντικές προτάσεις στο ΕΣΠΑ για ψηφιακή αναβάθμιση των σχολών για να μπορέσουν τα προγράμματα να ακολουθούν πορεία επιτάχυνσης και εξοικονόμησης χρόνου και ενέργειας. Ένας από τους στόχους είναι επίσης να οριστικοποιηθούν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των ΙΕΚ τουρισμού. Προγραμματίζουμε επίσης ένα συνέδριο στο Ζάππειο για την τουριστική εκπαίδευση μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού με πιθανή παρουσία και του Γενικού Γραμματέα.
Ενίσχυση του ορεινού τουρισμού
Όσον αφορά τις ειδικές μορφές τουρισμού, πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα 2 οινοτουριστικά συνέδρια στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Μια από τις υψηλές προτεραιότητες μας είναι ενίσχυση του ορεινού τουρισμού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια καμπάνια για τον ορεινό τουρισμό που τρέχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουμε σκοπό να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια με συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας που θα αναδείξει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες του ορεινού τουρισμού και ένα ειδικό συνέδριο για το χειμερινό τουρισμό που θα γίνει μέσα στο έτος. Με χαρά βλέπουμε να λειτουργούν πολύ καλά τα χιονοδρομικά κέντρα που άνοιξαν φέτος και στόχος μας είναι να συνδράμουμε στην ενίσχυση του μηνύματος ότι η Ελλάδα έχει και χειμώνα.
Επίσης θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας για τον αλιευτικό τουρισμό με τον συναρμόδιο υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και θα οργανώσουμε μια ημερίδα στη Χαλκίδα για τον αλιευτικό τουρισμό ώστε να ενημερώσουμε τους αλιείς με ένα ειδικό πρόγραμμα στη Β. Εύβοια και γενικά σε όλη την Ελλάδα για τα οφέλη του αλιευτικού τουρισμού.
Στον ποδηλατικό τουρισμό «τρέχει» η συνεργασία μας με τον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο. Άλλωστε, η Ελλάδα απέκτησε το πρώτο συντονιστικό κέντρο της EuroVelo Και σύντομα θα δούμε καινούριες διαδρομές για ποδηλατικό τουρισμό. Σε αυτό το σημείο να παρατηρήσω με χαρά ότι πολλοί δήμοι και οι περιφέρειες ήδη προγραμματίζουν και ενισχύουν το κομμάτι των διαδρομών για περίπατο και ποδήλατο σε πολλές από τις χρηματοδοτήσεις τους. Με το υπουργείο μεταφορών συνεργαζόμαστε επίσης στο θέμα του αεροπορικού τουρισμού με σύσταση διυπουργικής επιτροπής έτσι ώστε να αρθούν εμπόδια και να ενισχυθεί και αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι που μπορεί να προσδώσει στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά στα θέματα Οικοτουρισμού και σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται από τη Διανέοσις, με ειδική έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές.Πρόσφατα μάλιστα υπογράψαμε και ένα μνημόνιο συνεργασίας για την πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές NATURA 2000.
Ταμείο Ανάκαμψης
Eπίσης, θα είναι η χρονιά ουσιαστικής εκκίνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, με έμφαση σε έργα για τις ειδικές μορφές τουρισμού.
Οι βασικοί άξονες είναι:
-Ορεινός τουρισμός, με επένδυση σε υποδομές χιονοδρομικών κέντρων, μονοπατιών και ορεινών καταφυγίων.
-Θαλάσσιος τουρισμός με την αναβάθμιση υποδομών υφιστάμενων τουριστικών λιμένων
-Η γαστρονομία, με 14 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ειδικού DMO. Εδώ να σημειώσουμε ότι φέτος διεξαγάγαμε έρευνα στα καταστήματα που έχουν το σήμα ελληνικής κουζίνας με στόχο να διαπιστώσουμε πως μπορεί να βελτιωθεί, και αξιοποιούμε τα πορίσματα.
-Τουρισμός υγείας και ευεξίας, με την ανακαίνιση υφιστάμενων και κατασκευή νέων υποδομών ιαματικών πηγών.
-Καταδυτικός τουρισμός
-Προσβάσιμος τουρισμός, με έμφαση στην κατασκευή ραμπών σε 250 παραλίες της χώρας μας.
Φέτος μάλιστα θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό και τον τουρισμό Υγείας/ Ευεξίας ενώ ήδη μελετούμε την στρατηγική για την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού, ενός κλάδου που είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε πολλές εκφάνσεις του.
Πρόγραμμα επιμόρφωσης για 20.000 ανέργους
Άλλος βασικός στόχος για το 2022 είναι και το καινοτόμο πρόγραμμα επιμόρφωσης 20.000 ανέργων και εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα διενεργηθεί σε τέσσερις περιόδους με συμμετοχή 5.000 ατόμων ανά περίοδο. Θα ξεκινήσει πιθανόν στο τέλος του 2022, με εξ αποστάσεως προγράμματα ώστε να μην υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί.
- Από τις ειδικές μορφές τουρισμού, ποιες θα είναι οι τρεις, που πιστεύετε ότι θα συνεισφέρουν πιο θετικά τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό τουρισμό;
Ο ορεινός, γαστρονομικός και ιατρικός τουρισμός μπορούν να αναπτύξουν τεράστια δυναμική. Μπορούν να συνδυαστούν επίσης και με τον συνεδριακό τουρισμό.
- Η πανδημία έφερε πολλές και πρωτόγνωρες αλλαγές στον τουρισμό μέχρι σήμερα, και μάλλον αυτές οι αλλαγές θα συνεχιστούν και με την αναμενόμενη ανάκαμψή του. Πόσο και πως επηρέασε την πολιτική σας και τι αλλαγές έφερε στα αρχικά σας σχέδια; H πανδημία αλλάζει και θα επηρεάσει τον τουρισμό στην Ελλάδα; Προς ποια κατεύθυνση θα βρεθούμε την επόμενη μέρα;
Κατ αρχάς έφερε μια μεγάλη αλλαγή στην οποία έπρεπε να προσαρμοστούμε άμεσα: την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που οργανώθηκε σε χρόνο-ρεκορ και αποτέλεσε ένα σημαντικό επίτευγμα εν μέσω πανδημίας, δείχνοντας και την ανθεκτικότητά της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το δεύτερο αφορά τις συνήθειες. Παρατηρούμε μια επιθυμία μέσα στην πανδημία να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, να ξαναζήσουμε τη φύση με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό και βιωματικό. Αλλάζει επίσης και ο επισκέπτης, που θέλει περισσότερο χώρο, και γι αυτό θα υπάρξει στροφή προς τις εναλλακτικές δραστηριότητες, προς το βουνό, προς τη λίμνη, προς λιγότερο πλήθος κόσμου στον προορισμό.
Σε αυτές τις τάσεις ανταποκρίνεται η στρατηγική του υπουργείου για τον βιώσιμο τουρισμό, ιδίως για περιοχές λιγότερο προβεβλημένες οι οποίες μπορούν να επενδύσουν στην τάση αυτή για αναζήτηση της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας.
Όλες αυτές οι νέες τάσεις στις προτιμήσεις του ταξιδιώτη, το θέμα της ευεξίας και του well being, θα οδηγήσουν σε αυξημένες δαπάνες αλλά και σε πιο προσεγμένες και απαιτητικές υπηρεσίες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ταξιδιωτών. θα έλεγα στους καταρτιζόμενούς μας στον τουρισμό, ότι οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, αλλά το ίδιο είναι και τα οφέλη που θα έχουν αν ακολουθήσουν τον κλάδο αυτό.
- Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2022 και πότε πιστεύετε ότι θα ανακάμψει συνολικά ο Ελληνικός Τουρισμός; Είναι στόχος τα επίπεδα της καλής χρονιά του 2019 ή κάτι άλλο;
Καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο που θέλουμε να ονομάζουμε ως νέα πραγματικότητα, πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις, έπειτα από μια διετία δοκιμασίας, να είναι και πάλι υψηλά κερδοφόρες. Θέλουμε να είναι ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες και συγχρόνως οι εργαζόμενοι να βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας, ή να είναι ευχαριστημένοι σε αυτές που ήδη βρίσκονται.
Το 11μηνο του 2021, πάρα την πανδημία και τις μεταλλάξεις της, ήδη ήμασταν στα 10,5 δις. ευρώ εσόδων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, περάσαμε δηλαδή το 58% των εσόδων του 2019, ξεπερνώντας κατά πολύ και τον στόχο του 50% που είχαμε θέσει.
Η εκτίμηση είναι λοιπόν ότι θα πάμε καλύτερα από το 2021, και επιδιώκουμε να αγγίξουμε και σε κάποιες περιοχές ακόμη και να ξεπεράσουμε τα επίπεδα 2019. Μας ενδιαφέρει η τουριστική κίνηση να διαχέεται σε όλη την Ελλάδα, και για περισσότερους μήνες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που για πρώτη φορά έχουμε καμπάνια για χειμερινό τουρισμό και για τον ορεινό τουρισμό, προβάλλοντας ένα σύνολο εμπειριών.
Βελτίωση των επιδόσεων
Επομένως, στοχεύουμε σε περισσότερα κέρδη από τον τουρισμό, με ποιοτικές υπηρεσίες και αξιοποιούμε μελέτες -όπως αυτή του ΙΝΣΕΤΕ για τον Τουρισμό του 2030 που πρόσφατα παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό – με φιλόδοξες επιδιώξεις για το μέλλον. Επιδιώξεις που όμως δεν θα επιτευχθούν αυτόματα – ο τουρισμός δεν λειτουργεί άλλωστε στον αυτόματο πιλότο. Θα επιτευχθούν με έναν συνδυασμό βελτίωσης των υποδομών την οποία θα στηρίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περιφερειακά προγράμματα με το ΕΣΠΑ, και άλλα εργαλεία όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος. Αυτή τη βελτίωση επιδόσεων μαζί με τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού έχει θέσει με συνέπεια ως βασικό μας στόχο και ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας.
Η προσωπικη διαδρομή της κυρίας Ζαχαράκη
- Θα ήθελα οι αναγνώστες του Tornos News να γνωρίσουν τη Σοφία Ζαχαράκη και ποια είναι η προσωπική διαδρομή που σας έφερε εδώ, σε αυτό το ρόλο της Υφυπουργού Τουρισμού.
Ήταν ένα μακρύ μονοπάτι με πάρα πολλές στάσεις και διακλαδώσεις. Η σχέση μου με τον τουρισμό ξεκινά από το γεγονός ότι ο παππούς μου ήταν από τους πρώτους ξενοδόχους στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, όπου η οικογένεια της μητέρας μου, οικογένεια Τάκη, λειτουργεί δύο ξενοδοχεία πόλης.
Επομένως τα καλοκαίρια που βρισκόμουν εκεί καθόμουν στη ρεσεψιόν και με γοήτευε. Έβλεπα τα ξαδέρφια μου να ξυπνούν κάθε μέρα στις 6 η ώρα το πρωί για να ετοιμάσουν το πρωινό, καθώς και όλη την προσπάθεια για τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου. Έβλεπα τους θείους μου να κάθονται αδιάλειπτα στο σαλόνι του ξενοδοχείου φροντίζοντας να πηγαίνουν όλα καλά στην υποδοχή αλλά και στις υπηρεσίες που παρείχαν. Διαπίστωσα και την ανάγκη να υπάρχουν ανακατασκευές, να βελτιώνεις συνεχώς την παροχή υπηρεσιών. Αλλά και την διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης και ανάδειξης ενός προορισμού μέσα από συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων μιας πόλης.
Μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας, πήγα στο δημόσιο σχολείο, στη συνέχεια σπούδασα Αγγλική Φιλολογία, απέκτησα Μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Εκπαίδευσης και στη διδακτική. Δούλεψα ως εκπαιδευτικός πολλά χρόνια σε σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά αλλά και σε ΙΕΚ.
Η πολιτική ήταν πάντα παράλληλη δραστηριότητα, και ασχολήθηκα κυρίως με τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά ζητήματα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο εξωτερικό σε Διεθνή Fora.
Την περίοδο 2012-2014 ήμουν συνεργάτιδα του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης, και το 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου πρότεινε να γίνω αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, κάτι που ήταν μεγάλη έκπληξη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην αυτονόητη απορία μου «πώς θα τα καταφέρω;», να μου λέει: «είναι πολύ βαθιά, αλλά θα κολυμπήσεις».
Έκτοτε πέρασα ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας και πηγαίνοντας σε εκπομπές στις 7 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, πολλές φορές την ίδια ημέρα όλα αυτά, χωρίς να έχω κάνω training για τη συγκεκριμένη θέση.
Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τον Βασίλη Κικίλια ο οποίος ήταν εκπρόσωπος τύπου όταν ήμουν αναπληρώτρια εκπρόσωπος, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τη Μαρία Σπυράκη, που πραγματικά έμαθα πολλά κοντά τους.
Στη συνέχεια έγινα υφυπουργός Παιδείας, έχοντας στην αρμοδιότητά μου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός και εκτός Ελλάδος, και την ειδική αγωγή, και πέρσι τον Ιανουάριο βρέθηκα εδώ, στο υπουργείο Τουρισμού με μεγάλη χαρά και διάθεση να βοηθήσω κι εγώ όσο μπορώ στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να ανακάμψει η χώρα μας από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.
Για τις κακοποιήσεις γυναικών
- Είστε μια από τις γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα. Τι σημαίνει για σας αυτό, και θα ήθελα τη δική σας γυναικεία ματιά, γι αυτά τα τραγικά που ακούμε και μαθαίνουμε με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα τελευταία, για τις κακοποιήσεις γυναικών.
Είναι μια μαχαιριά και δεν σταματάει να σοκάρει. Δεν μπορείς να φανταστείς πώς κάποιος μπορεί να σηκώσει χέρι σε οποιονδήποτε άλλον, πόσο μάλλον στη σύντροφό του, και εκείνη να καταλήξει στο νοσοκομείο και να χαροπαλεύει. Δεν το χωράει ο νους.
Εδώ όμως δεν είμαστε μόνο διαπιστωτικά. Μας έχει δοθεί η δυνατότητα να νομοθετούμε και να ενισχύουμε δομές και υπηρεσίες, και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι ως κυβέρνηση απλώνουμε δίχτυ προστασίας στις γυναίκες οι οποίες κακοποιούνται, είτε λεκτικά είτε σωματικά -γιατί υπάρχουν πολλά είδη κακοποίησης και δε μπορούμε να υποτιμήσουμε κανένα από αυτά, ούτε να πιστέψουμε ότι το ένα δε μπορεί να οδηγήσει στο άλλο, ή χειρότερα στην απώλεια ζωής. Και αυτή η προσπάθεια βήμα-βήμα καρποφορεί, και με τη τηλεφωνική γραμμή 15900 και με τους ξενώνες για τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και το δίκτυο ψυχολογικής στήριξης αυτών και των οικογενειών τους αμέσως μετά, στο δεύτερο κομμάτι της διαχείρισης.
Αλλά θα πιάσω το νήμα από πιο πριν. Ως εκπαιδευτικός, πιστεύω βαθύτατα ότι αν το θέμα δεν αντιμετωπιστεί στα σχολεία νωρίς, με εστίαση στο τι σημαίνει ισότιμη αντιμετώπιση του πλησίον μας, δυστυχώς θα πολλαπλασιάζονταν τα φαινόμενα κακοποίησης.
Ήδη με το θέμα του εκφοβισμού, που ασχολήθηκα έντονα όταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας, και με τα εργαστήρια δεξιοτήτων που διδάσκονται τώρα στα σχολεία, με ενότητες ειδικά για ζητήματα κακοποίησης και bullying, έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά.
Ένα πράγμα για το οποίο είμαι προσωπικά πολύ περήφανη, γιατί ξεκίνησε από εμάς και συνεχίζει, είναι το θέμα των ψυχολόγων στα σχολεία. Είμαι πάρα πολύ περήφανη που ξεκίνησα αυτή τη διαδικασία για να μπουν 2.500 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία και συγχαίρω το υπουργείο Παιδείας που συνεχίζει την πρωτοβουλία αυτή.
Είναι πάρα πολλές οι στιγμές και οι εκφάνσεις που ένα παιδί χρειάζεται τη βοήθεια του ειδικού, και επειδή δε μπορεί ο εκπαιδευτικός να τα ξέρει όλα, σίγουρα πρέπει να μιλήσει με κάποιον ειδικό ο οποίος θα ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει.
Όλο αυτό αποτελεί ένα πλέγμα προστασίας και αντιμετώπισης του επείγοντος από τη μια και από την άλλη είναι ένα νήμα και μια διαδρομή η οποία πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς.