Σε ποιες αγορές μειώθηκαν οι κρατήσεις πτήσεων λόγω της ρωσικής εισβολής

59

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μείωση στις κρατήσεις πτήσεων προς την Ευρώπη και εντός της Ρωσίας στο εσωτερικό, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από την ForwardKeys.

Στη δεύτερη ανάλυση της μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η ForwardKeys συνέκρινε τις κρατήσεις πτήσεων την εβδομάδα μετά την εισβολή, 24 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου, με τις προηγούμενες επτά ημέρες. 

Εξαιρουμένης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, που έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που υπέστησαν απαγόρευση πτήσεων και προειδοποιήσεις ασφαλείας, οι προορισμοί που επλήγησαν περισσότερο είναι εκείνοι που βρίσκονται πιο κοντά στη σύγκρουση.

  • Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία ​​παρουσίασαν κατάρρευση 30% – 50% στις κρατήσεις.
  • Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες -εκτός από το Βέλγιο, την Ισλανδία και τη Σερβία, που παρουσίασαν μονοψήφια πτώση- παρουσίασαν μείωση στις κρατήσεις μεταξύ 10% και 30%.

Η ενδοευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία επηρεάστηκε περισσότερο από τα υπερατλαντικά ταξίδια.
Οι κρατήσεις πτήσεων εντός Ευρώπης μειώθηκαν κατά 23% και κατά 13% από τις ΗΠΑ.

Κόμβος η Σερβία

Ο μόνος ευρωπαϊκός αεροπορικός διάδρομος που έχει μείνει ανοιχτός προς τη Ρωσία είναι μέσω της Σερβίας, η οποία λειτουργεί πλέον ως πύλη.
Αυτό αποδεικνύεται πιο ξεκάθαρα από την άμεση αύξηση της χωρητικότητας θέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας τον Μάρτιο και από το προφίλ των κρατήσεων.

Η χωρητικότητα θέσεων που προγραμματίστηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δείχνει αύξηση περίπου 50% στις διαθέσιμες θέσεις για πτήσεις από τη Ρωσία προς τη Σερβία, σε σύγκριση με την 21η Φεβρουαρίου (πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων πλήρους κλίμακας).

Περισσότερα από 60% αεροπορικά εισιτήρια εκδόθηκαν για ταξίδια από τη Ρωσία σε άλλο προορισμό μέσω Σερβίας την εβδομάδα αμέσως μετά την εισβολή, από ό,τι ολόκληρο τον Ιανουάριο.

Επίσης, τον Ιανουάριο, το 85% των μεταφορών από τη Ρωσία μέσω Σερβίας αφορούσε το Μαυροβούνιο.
Την εβδομάδα μετά την εισβολή, το ποσοστό ήταν 40%, καθώς η Σερβία έγινε κόμβος για περαιτέρω ταξίδια στην Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και αλλού.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε άμεσο αντίκτυπο, εμποδίζοντας την έντονη ανάκαμψη των ταξιδιών από τις αρχές Ιανουαρίου, υπογραμμίζει ο Olivier Ponti Αντιπρόεδρος της ForwardKeys.

Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη είναι ότι τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι δυτικοευρωπαϊκοί προορισμοί έχουν επηρεαστεί λιγότερο από όσο φοβόμουν.

Οι Βορειοαμερικανοί μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και του πολέμου στην Ευρώπη, και μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι ταξιδιώτες θεωρούν την υπόλοιπη Ευρώπη ως σχετικά ασφαλής. Υπάρχει επίσης μια ισχυρή ζήτηση.

Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο είναι η ταχύτητα με την οποία η Σερβία έχει γίνει η πύλη για ταξίδια μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Ωστόσο, αυτές είναι οι πρώτες μέρες μιας παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Έτσι, αυτό που συμβαίνει με τα ταξίδια θα επηρεαστεί σίγουρα από την πρόοδο του πολέμου και τον αντίκτυπο των κυρώσεων.

Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένω ότι θα δούμε τον πληθωρισμό και τα πιθανά προβλήματα προμήθειας καυσίμων να υποχωρούν.

Κάτι που διαφορετικά θα ήταν μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί COVID-19 αίρονται σταδιακά».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις