Τουρισμός: Οι αγορές-κλειδιά για το ανοιχτό στοίχημα του 2022

44

Γράφει ο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παραμένουν οι τουριστικοί παράγοντες για την χρονιά που ήδη εξελίσσεται. Οπως σημειώνουν, μπορεί να υπάρχουν «τρικλοποδιές» στο δρόμο για την θερινή περίοδο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί ο στόχος για να πλησιάσουν τα έσοδα στα επίπεδα του 2019, δηλαδή, κοντά στα 18,2 δισ. ευρώ.

«Κλειδί» πάντως στο τελικό αποτέλεσμα θα είναι η στάση που κρατήσουν οι μεγάλοι πελάτες της χώρας, Γερμανοί, Βρετανοί, Αμερικάνοι, Σκανδιναβοί και Πολωνοί.

Οπως, μάλιστα, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος «συνεχίζουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα, οι συνθήκες φέτος είναι πιο δύσκολες έναντι του 2021, ωστόσο, ο ελληνικός τουρισμός προσαρμόζεται στα δεδομένα, έχει αντοχές, αντιδρά άμεσα και στο τέλος βγαίνει νικητής».

ΣΕΤΕ: Δύσκολες οι προβλέψεις

Πάντως, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ αποφεύγει να κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις και αυτό διότι η πανδημία δίδαξε πως ο ανατροπές σε περιόδους κρίσεων είναι ιδιαίτερα συχνές, είτε προς το καλό, είτε προς το κακό. Βέβαια, η παρούσα κρίση που είναι ένα μίγμα πολέμου και πληθωριστικών πιέσεων, έχει ως αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς το γεγονός ότι η πανδημία και οι συνέπειές της είναι ακόμη εδώ και επηρεάζουν όλον τον πλανήτη.

Ακόμη πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά θα κριθούν από τον βαθμό που οι επιμέρους αγορές θα ανταποκριθούν μετά το τέλος του πολέμου, που όλοι εύχονται να είναι σύντομα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς Γερμανοί και Αμερικάνοι, δείχνουν περισσότερο από όλους διστακτικοί εξαιτίας του πολέμου σε αντίθεση με τους Βρετανούς που δεν φαίνεται επί του παρόντος να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το γενικότερο περιβάλλον.

Οπως, μάλιστα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, «όπως διαμορφώνεται το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, βλέπουμε αναθεωρήσεις προς τα κάτω ως προς το ΑΕΠ της χώρας για το 2022, έναντι της αρχικής πρόβλεψης προ των τελευταίων εξελίξεων για ισχυρή ανάπτυξη. Αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης θα εξαρτηθεί κι εφέτος από το πώς θα πάει ο τουρισμός. Εφόσον πάει καλά και κινηθεί στα νούμερα που είχαμε εκτιμήσει πριν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τότε μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα».

Επίσης, ο Γ. Ρέτσος, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις, παρά μόνο «πάγωμα» του προηγούμενου πολύ καλού ρυθμού των κρατήσεων, ο οποίος πάντως θα μπορούσε να επανέλθει ακόμη και πιο έντονα εφόσον τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Τα μεγάλα αγκάθια για την θερινή περίοδο

Οι τουριστικοί παράγοντες δεν κρύβουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο πόλεμος όσο ο πληθωρισμός, που δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία, αφού κινείται σε επίπεδα που δεν έχουν δει σχεδόν ποτέ οι περισσότεροι σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, είναι προς διερεύνηση οι επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των πολιτών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το εισόδημα σε συνδυασμό με την ψυχολογία μπορεί να υπερκεράσει φέτος την πραγματική ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό και να φανεί περισσότερο στο απώτερο μέλλον, εφόσον αυτά τα φαινόμενα συνεχιστούν.

Οι τάσεις στις δυναμικές αγορές

Αναφορικά με τις επιμέρους αγορές αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η Βρετανία παραμένει δυναμική, αφού ήταν από τις πρώτες που πήρε πίσω τους περιορισμούς, ενώ καλή είναι η εικόνα και από τις Σκανδιναβικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, που είναι η πρώτη αγορά για την Ελλάδα, φαίνεται ότι υπάρχει μία σχετική καθυστέρηση στις κρατήσεις και αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι Γερμανοί είναι πιο συντηρητικοί, κάτι που έχει φανεί και από την περίοδο της πανδημίας, απέναντι στον πόλεμο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Οι μεγάλοι tour operators πάντως λένε ότι παραμένει η χώρα στην κορυφή των αγορών, ενώ εξελίσσεται πολύ καλά και η δυναμική από ΗΠΑ με πολλές πτήσεις στο θερινό πρόγραμμα των αεροπορικών σε καθημερινή βάση, ακόμη και διπλές πτήσεις μέσα σε μία ημέρα τους θερινούς μήνες.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται η αμερικανική αγορά επηρεάζεται πολύ και από τους πολέμους. Μία αγορά προς διερεύνηση είναι αυτή της Πολωνίας, που πέρυσι αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη για την Ελλάδα με έναν σημαντικό αριθμό τουριστών. Η πολωνική αγορά πάντως προβληματίζει, αφού εν λόγω χώρα υφίσταται έναν σημαντικό αντίκτυπο από την ουκρανική κρίση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στις αεροπορικές θέσεις για το καλοκαίρι, ακόμη και σε επίπεδα πάνω από το 2019, κάτι που δείχνει και τη δυναμική, έστω και αν λόγω της πανδημίας οι κρατήσεις των θέσεων από τις αεροπορικές είναι ουσιαστικά «εύκολες», αφού δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις