της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Τρεις βασικές προτεραιότητες έθεσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας για τη φετινή χρονιά: την επιμήκυνση της σεζόν, την προβολή όλων των προορισμών και όχι μόνο των γνωστών επιλογών διακοπών, αλλά και τη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε χθες στους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε τα πολύ θετικά μηνύματα για τον τουρισμό, σημειώνοντας πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί με συνεχείς επαφές στο εξωτερικό για την προσέλκυση όχι μόνο περισσότερων τουριστών, αλλά και επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.
Όπως είπε ο υπουργός Τουρισμού, το “ταμείο” θα γίνει στο τέλος της χρονιάς, ερωτώμενος για τον πήχη των εσόδων και των αφίξεων και κατά πόσο θα καταστεί εφικτό να προσεγγίσουμε τις επιδόσεις του 2019. Εντούτοις η εικόνα μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή.
Ανέφερε πως μεγάλες αεροπορικές εταιρείες γεμίζουν τις προσφερόμενες θέσεις τους για την Ελλάδα, πως η Delta συζητά να διατηρήσει δρομολόγια και το χειμώνα και η Emirates συζητά τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικό της υψηλής κίνησης είναι πως αεροπορικές εταιρείες ζητούν slots σε ελληνικά αεροδρόμια σε ώρες που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν (π.χ. τα ξημερώματα).
Την ίδια ώρα καταγράφονται υψηλέ πληρότητες σε προορισμούς που δεν ανήκουν στους λεγόμενους “δημοφιλείς”. Σε μια εβδομάδα επίσης, όπως πρόσθεσε, βγαίνει η καμπάνια “sea sun and sand”.
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η κρουαζιέρα καταγράφει άνοδο, και στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και στο home port. Ήδη τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης σημειώνουν μεγάλη αύξηση στην κίνηση.
Οι επόμενες αγορές- στόχοι
Όσον αφορά στις χώρες που θα επισκεφτεί για την τόνωση του τουριστικού ρεύματος, επόμενη στάση θα είναι η Σερβία και θα ακολουθήσουν η Πολωνία και η Γερμανία (Βερολίνο στις αρχές του Ιουνίου).
Σημαντικός στόχος είναι οι Γάλλοι τουρίστες, ώστε να έρχονται στην Ελλάδα και στις ενδιάμεσες διακοπές, αλλά και οι επισκέπτες από το Ισραήλ. Από την Πολωνία και τη Σερβία εκτιμάται πως σε ένα βαθμό θα καλυφθούν οι απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία λόγω του πολέμου.
Για το εάν θα φτάσουμε τα νούμερα της χρονιάς ρεκόρ του 2019, όταν είχαμε πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες και περισσότερα από 18 δισ. ευρώ εισπράξεις, ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, και πως οι χρονιές είναι διαφορετικές. Φέτος, εξήγησε, έχουμε πανδημία, τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, αλλά και το μεγάλο ενεργειακό του αντίκτυπο.
Τέλος, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, επίκεινται δράσεις που θα αφορούν τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Έμφαση θα δοθεί στον αθλητικό και ιαματικό τουρισμό.