Πως η πανδημία επηρεάζει τα απόβλητα του τουρισμού

45

Όλο και πιο εμφανής γίνεται ο αντίκτυπος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων που δημιουργείται από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, το ιατρικό υλικό, ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας, τα οικιακά και επαγγελματικά απόβλητα έχουν αυξηθεί από 18% έως 425%. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η ημερήσια παραγωγή απορριμμάτων covid-19 εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί παγκοσμίως από 200 τόνους την ημέρα σε 29.000 τόνους την ημέρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2020.

Αντίθετα, τα μέτρα αποκλεισμού και κοινωνικής απομόνωσης μείωσαν τον όγκο των εμπορικών και τουριστικών απορριμμάτων.

Η μείωση των απορριμμάτων από τους τομείς του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας έχει σημειωθεί ιδιαίτερα στις τουριστικές πόλεις.

Παράλληλα, οι πολιτικές που σχετίζονται με τη μείωση των πλαστικών προϊόντων και την ανακύκλωση απορριμμάτων έχουν μείνει στάσιμες.

Η πανδημία έχει φέρει μαζί της «συγκεκριμένες προκλήσεις» οδηγώντας στη στασιμότητα των πολιτικών που σχετίζονται με τη μείωση των πλαστικών προϊόντων και την ανακύκλωση απορριμμάτων».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο και το Πανεπιστήμιο Tsinghua έχουν μελετήσει συστηματικά τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας στη δημιουργία και επεξεργασία αποβλήτων. Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο Frontiers of Environmental Science & Engineering.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου

Η παραγωγή μασκών στην Κίνα τον Μάρτιο του 2020 ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια. Πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, ο κόσμος παρήγαγε ήδη περισσότερους από 300 εκατ. τόνους πλαστικού κάθε χρόνο.

Οι μάσκες δεν είναι ανακυκλώσιμες. Επιπλέον, η αύξηση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας αλλά και τα νοικοκυριά να παράγουν τεράστια ποσότητα απορριμμάτων λόγω Covid-19.

Η εξάπλωση του covid-19 έχει επίσης αλλάξει τις καταναλωτικές συμπεριφορές των νοικοκυριών. Οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα μέσω του Διαδικτύου.

Ως αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει αύξηση της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων μιας χρήσης, «η οποία φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες πολιτικές περιορισμού των πλαστικών».

Επιπλέον, η εφαρμογή πολιτικών καραντίνας και απομόνωσης μπορεί να έχει οδηγήσει σε μια ορισμένη ποσότητα σπατάλης τροφίμων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις