IATA: Οι πολιτικές Covid των κυβερνήσεων ευθύνονται για το χάος στα αεροδρόμια

29

Στην αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις κυβερνητικές ανατροπές και τις αλλαγές στην πολιτική για τον Covid, χρεώνει το πρώην αφεντικό της British Airways και νυν γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) Willie Walsh, την χαοτική κατάσταση σε ορισμένα αεροδρόμια.

Όπως υπογράμμισε «είναι προφανές ότι οι αποτυχίες στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν την πανδημία συνεχίστηκαν και στην ανάκαμψη.

Με τις κυβερνήσεις να κάνουν ανατροπές και αλλαγές πολιτικής υπήρχε αβεβαιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, αφήνοντας λίγο χρόνο για την επανεκκίνηση μιας βιομηχανίας που ήταν σε μεγάλο βαθμό αδρανής για δύο χρόνια.

Δεν είναι περίεργο που βλέπουμε επιχειρησιακές καθυστερήσεις σε ορισμένα αεροδρόμια. Στους αερολιμένες που τα προβλήματα επαναλαμβάνονται, πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε οι επιβάτες να μπορούν να ταξιδεύουν με σιγουριά.»

Ο Willie Walsh, ανέφερε ότι τα αεροπορικά ταξίδια επανήλθαν σε ισχυρή τάση ανάκαμψης τον Απρίλιο. Κυρίως, λόγω της διεθνούς ζήτησης, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κίνα.

Η συνολική ζήτηση τον μήνα αυξήθηκε κατά 78,7% σε ετήσια βάση και ελαφρώς μπροστά από την αύξηση 76% τον Μάρτιο.

Ωστόσο, τον Απρίλιο τα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού μειώθηκαν κατά 1%, αντιστρέφοντας από την αύξηση της ζήτησης κατά 10,6% τον Μάρτιο.

Η ύφεση οφείλεται εξ ολοκλήρου στη συνέχιση των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα, όπου η εσωτερική κίνηση μειώθηκε κατά 80,8% από έτος σε έτος.

Αρκετές περιοχές δρομολογίων ήταν πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων Ευρώπη-Κεντρική Αμερική, Μέση Ανατολή-Βόρεια Αμερική και Βόρεια Αμερική-Κεντρική Αμερική.

«Με την άρση πολλών συνοριακών περιορισμών, βλέπουμε την από καιρό αναμενόμενη άνοδο των κρατήσεων καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να αναπληρώσουν δύο χρόνια χαμένων ταξιδιωτικών ευκαιριών, είπε ο επικεφαλής της IATA.

Τα στοιχεία του Απριλίου προκαλούν αισιοδοξία σχεδόν σε όλες τις αγορές, εκτός από την Κίνα, η οποία συνεχίζει να περιορίζει σοβαρά τα ταξίδια.

Η εμπειρία του υπόλοιπου κόσμου καταδεικνύει ότι τα αυξημένα ταξίδια είναι διαχειρίσιμα με υψηλά επίπεδα πληθυσμιακής ανοσίας και τα κανονικά συστήματα επιτήρησης ασθενειών.

Ελπίζουμε ότι η Κίνα μπορεί να αναγνωρίσει αυτή την επιτυχία σύντομα και να κάνει τα δικά της βήματα προς την ομαλότητα».

Η IATA πραγματοποιεί την 78η ετήσια γενική της συνέλευση στη Ντόχα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, την πρώτη εξ ολοκλήρου αυτοπροσώπως εκδήλωση, από το 2019.

«Από εκεί, τόνισε ο Willie Walsh θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι καιρός οι κυβερνήσεις να άρουν τους εναπομείναντες περιορισμούς και απαιτήσεις και να προετοιμαστούν για μια ενθουσιώδη ανταπόκριση από τους καταναλωτές και την πλήρη αποκατάσταση του δικαιώματος τους να ταξιδεύουν».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις