Η ποιότητα των νερών που προσφέρονται για κολύμπι στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, προκύπτει ότι σχεδόν το 85% των τοποθεσιών που ενδείκνυεται για κολύμβηση χαρακτηρίζονται έως «εξαιρετικές», σύμφωνα με το CNN Travel. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη σχετική λίστα τα «διάσημα» ελληνικά νερά…
Η Εκθεση βασίστηκε και δείγματα από 22.000 σημεία στην ενδοχώρα και τις παράκτιες περιοχές στα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία το 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά απουσίαζε από την Εκθεση, καθώς έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Αυστρία, γνωστή για τις πολλές όμορφες λίμνες της συμπεριλαμβανομένων των αλπικών νερών της Achensee στο Τιρόλο και της Weissensee στην Καρινθία, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται έως άριστα.
Στη λίστα ακολουθούν τέσσερα «φαβορί» για διακοπές: Μάλτα, Ελλάδα, Κροατία και Κύπρος.
Η Δανία και η Γερμανία είναι οι επόμενες στη λίστα χώρες στις οποίες περισσότερες από 9 στις 10 τοποθεσίες πήραν τον καλύτερο βαθμό.
Η Πορτογαλία βρίσκεται στη 10η θέση με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση, αντίστοιχα.
H Γαλλία, βρίσκεται πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5% -σε αρκετή απόσταση πίσω από τη Σλοβακία με 50% και την Ουγγαρία με 60,2%.
Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από λύματα και κτηνοτροφία. Στη συνέχεια, τα νερά κρίθηκαν ως «άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «κακά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γαλλία είχε συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που βαθμολογήθηκαν ως «φτωχά», πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν όλη την επόμενη κολυμβητική περίοδο, με μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.
Οι τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί «φτωχές» για πέντε συνεχόμενα χρόνια πρέπει να κλείσουν οριστικά – αυτό συνέβη σε 31 σημεία κολύμβησης στην Ιταλία, οκτώ στη Γαλλία και δύο στην Ολλανδία.
Η ποιότητα των υδάτων της ΕΕ είναι γενικά υψηλή με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας του νερού να πληρούνται στο 95,2% όλων των τοποθεσιών που αξιολογήθηκαν.
Η λίστα με τα καθαρότερα νερά για μπάνιο:
- Αυστρία (97,7%)
- Μάλτα (96,6%)
- Ελλάδα (95,8%)
- Κροατία (95,7%)
- Κύπρος (93,3%)
- Δανία (91,9%)
- Γερμανία (90,4%)
- Βουλγαρία (89,8%)
- Λιθουανία (89,2%)
- Πορτογαλία (88,5%)
Φωτογραφία από Hans Braxmeier από το Pixabay