Η νέα έρευνα «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο», που εκπόνησε η αθηΝΕΑ με την υποστήριξη του ομίλου Sani / Ikos, που ξεχωρίζει στον τομέα του αειφόρου τουρισμού στη Μεσόγειο, αναδεικνύει τις καινοτόμες περιβαλλοντικές πρακτικές που έχουν υιοθετήσει θέρετρα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και τις αναδυόμενες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαίο «πράσινο» προορισμό παγκοσμίως.
Στα θέρετρα από 21 χώρες που παρουσιάζει η έρευνα της αθηΝΕΑς, περιλαμβάνεται και το Sani Resort στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που το 2021 -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- αναδείχθηκε «κορυφαίο περιβαλλοντικό συγκρότημα παγκοσμίως» στον θεσμό των World Travel Awards. Ο όμιλος Sani / Ikos έχει αναπτύξει ένα στρατηγικό πλάνο αειφορίας, με τα προγράμματα Sani Green και Ikos Green, που εστιάζουν σε τρεις άξονες: τη βιωσιμότητα στη λειτουργία των ξενοδοχείων Sani και Ikos, την προστασία της βιοποικιλότητας σε όλες τις περιοχές της Μεσογείου όπου δραστηριοποιείται και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Μάλιστα ο όμιλος έχει θέσει στόχο να πετύχει το Net Zero (μηδενική κατανάλωση άνθρακα) έως το 2030, μέχρι το 2024 να είναι σε θέση να παράγει μηδενικά πλαστικά απορρίμματα και μηδενικά απόβλητα για υγειονομική ταφή σε όλα τα ξενοδοχεία του.
Το 2020 το Sani Resort στην Χαλκιδική έγινε το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα με ανθρακική ουδετερότητα στην Ελλάδα, αντισταθμίζοντας τις καθαρές εκπομπές του στο μηδέν, ενώ μέσα στο 2021 και τα Ikos Resorts έγιναν ανθρακικά ουδέτερα. Η στρατηγική του Ομίλου για τον άνθρακα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες μείωσης κατανάλωσης ενέργειας (πχ, με «έξυπνες» τεχνολογίες και αυτοματισμούς ή διεύρυνση των σημείων μέτρησης), επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (πχ. φωτοβολταϊκά), καθώς και στρατηγική εξηλεκτρισμού (electrification).
Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα μείωσης και διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων, ενώ δραστικά είναι τα μέτρα του ομίλου και για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.
Πέραν αυτών, ο όμιλος Sani / Ikos αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, με έμφαση στη στελέχωση μέσα από την κοινότητα, την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, τη φροντίδα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Όπως αναδεικνύει η έρευνα της αθηΝΕΑς, το Sani Resort καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών του σε τρόφιμα και πρώτες ύλες μέσα από την τοπική παραγωγή, με προμηθευτές που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας. Επίσης, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων και δωρεών για την ενίσχυση παιδιών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με 40 οργανώσεις και τοπικούς φορείς ετησίως.
Εξάλλου, έχει συμπράξει με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με στόχο την προστασία των υγροτόπων της Σάνης, ενώ συνεργάζεται με την οργάνωση iSea για την καταγραφή των θαλάσσιων πληθυσμών δελφινιών στην Χαλκιδική, την Bee Camp, που έχει ως αποστολή την προστασία του πληθυσμού των μελισσών, αλλά και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για τη μελέτη και προστασία του τοπικού δάσους.