Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για διακοπές φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission – ETC). Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υγειονομική κρίση, οι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν τα επόμενα ταξίδια τους, με την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά στο top 5 των κορυφαίων προορισμών.
Με βάση τη σχετική μελέτη, ως πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί αναδείχθηκαν η Ισπανία (10,2%), η Γαλλία (10,1%) και η Ιταλία (9,6%), ακολούθησε στην τέταρτη θέση η Ελλάδα (6,6%) και την πεντάδα συμπλήρωσε η Κροατία (5,6%).
Η θέση της Ελλάδας
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα:
Η Ελλάδα αποτελεί την τέταρτη δημοφιλέστερη επιλογή προορισμού διακοπών για τους Γερμανούς, συγκεντρώνοντας το 8% των προτιμήσεων των ταξιδιωτών, μετά την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία.
Αντίστοιχα, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της αντίστοιχης λίστας των Βρετανών με μερίδιο 7%, μετά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Παράλληλα, κατατάσσεται στην τρίτη θέση για τους Γάλλους (9%), μετά την Ιταλία και την Ισπανία.
Τρίτη επιλογή είναι και για τους Ιταλούς (9%), μετά τη Γαλλία και την Ισπανία.
Η Ελλάδα βρίσκεται την τρίτη θέση των προτιμήσεων των Πολωνών (8%), μετά την Κροατία και την Ιταλία.
Με μερίδιο 4%, η Ελλάδα αποτελεί την πέμπτη επιλογή διακοπών για τους Αυστριακούς μετά την Ιταλία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Με βάση τη μελέτη, το 73% σχεδιάζει την επόμενη εξόρμησή του το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου και το ενδιαφέρον για ταξίδια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς (58%) έχει ενισχυθεί σημαντικά (+7%) σε σχέση το περασμένο καλοκαίρι. Ετσι, το 31% των ερωτηθέντων θα ταξιδέψει σε μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα και το 27% σε κάποιον πιο μακρινό ευρωπαϊκό προορισμό.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τον ταξιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη να ανακάμπτει έντονα, κάτι που προκαλεί αισιοδοξία για ένα συναρπαστικό καλοκαίρι για ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις προκλήσεις που παραμένουν στους επόμενους μήνες. Εκτός από την αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχει έντονη έλλειψη ταλέντων σε ολόκληρο τον κλάδο στον απόηχο της πανδημίας. Αυτό είναι ίσως πιο ορατό σε κάποιες χώρες, που δυσκολεύονται να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης προσωπικού».
Τι προκαλεί ανασφάλεια
Η ανασφάλεια των Ευρωπαίων όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση έχει αυξηθεί κατά 7% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι (13% το καλοκαίρι του 2022, έναντι 6% το καλοκαίρι του 2021). Στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος μετακίνησης προβληματίζουν το 18% των ταξιδιωτών. Ως εκ τούτου, οι ελκυστικές προσφορές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ευρωπαίους κατά την επιλογή του επόμενου προορισμού διακοπών τους.
Παρά αυτές τις ανησυχίες, η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη αυξάνεται, με το 53% των ερωτηθέντων να έχει κλείσει πλήρως ή εν μέρει το επόμενο ταξίδι τους. Από εκείνους τους ερωτηθέντες που είναι ανοιχτοί σε ταξίδια τους επόμενους μήνες, το 34% θα κάνει ένα ταξίδι, ενώ το 38% σχεδιάζει να ταξιδέψει δύο φορές. Συγκεκριμένα, το 20% των Ευρωπαίων σχεδιάζει να κάνει περισσότερα από τρία ταξίδια.
Παρά αυτή την υψηλότερη εμπιστοσύνη, πάντως, το παράθυρο κρατήσεων παραμένει μικρό, καθώς σχεδόν τα μισά από τα ταξίδια (49%) που έχουν σχεδιαστεί για τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί πλήρως. Αυτό υποδηλώνει ότι πολλοί απέχουν για προσφορές της τελευταίας στιγμής, οικονομικά αποδοτικές.
Η πανδημία και ο πόλεμος
Κι ενώ η COVID-19 έχει… ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή, πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων δηλώνει ότι τα ταξιδιωτικά του σχέδια δεν επηρεάζονται από τον ιό -το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2020. Η επιθυμία να ισχύουν αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς έχει εξασθενίσει και τώρα βρίσκεται στο 55%, έναντι 67% τον Μάρτιο του 2022. Η προθυμία για ταξίδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι εντονότερη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 55+ (79%), πιθανώς για να αναπληρώσει δύο χρόνια σχετικής αδράνειας διακοπών που προκλήθηκε από την πανδημία.
Την ίδια στιγμή, αν και οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο ποσοστό (44%) των Ευρωπαίων με ταξιδιωτικά σχέδια, ένα αξιοσημείωτο 31% έχει τροποποιήσει τα ταξίδια του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 4% έχει ακυρώσει εντελώς τις διακοπές του. Συνολικά, το ταξιδιωτικό συναίσθημα παραμένει ανθεκτικό μπροστά σε αυτή τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Οι βασικές παράμετροι για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού
Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (41%) ή το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου (42%), με την πλειονότητα να επιλέγει διακοπές 4-9 διανυκτερεύσεων. Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή ενός προορισμού διακοπών είναι ο καιρός, οι ελκυστικές προσφορές και η απουσία συνωστισμού.