Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό και το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ με τον προγραμματισμό θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, την εβδομάδα που ξεκινά έχουμε 818 χιλιάδες θέσεις και επιπλέον 784 χιλιάδες την εβδομάδα από τις 19 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου. Αν και η διαφορά σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου είναι στο 10%, ο αριθμός των θέσεων και η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα όπως σημειώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες του χώρου, ενώ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 80%.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις κυριότερες πηγές δεξαμενές ξένων τουριστών, οι περισσότερες αφίξεις τις δύο επόμενες εβδομάδες σημειώνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Πολωνία.
Στα αεροδρόμια υποδοχής με την υψηλότερη κίνηση προηγείται το Ελευθέριος Βενιζέλος και ακολουθούν το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Μύκονος.
Επαφές με μεγάλους tour operators της Γερμανίας
Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι η διατήρηση της τουριστικής κίνησης μέχρι και το χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα για την προετοιμασία της επόμενης σεζόν εντάσσεται και η πρόσφατη αποστολή του υπουργού Τουρισμού Β. Κικίλια στο Βερολίνο όπου υπάρξαν επαφές με επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών (Lufthansa, Eurowings, Condor) και μεγάλους tour operators (TUI, DER Turistik κ.α.).
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, κοινός τόπος συζήτησης είναι η φετινή επιτυχία της Ελλάδας, καθώς ήταν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που κατάφερε να πετύχει αύξηση των πτήσεων σε σύγκριση με το 2019, το κλείσιμο ταξιδιωτικών πακέτων που φτάνει μέχρι το τέλος του 2022 και το ενδιαφέρον για επέκταση των πτήσεων τον χειμώνα με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η οποία μπορεί να γίνει πράξη τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.
Μείωσε το κενό η Αθήνα
Σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία, στο Ελευθέριος Βενιζέλος διακινήθηκαν τον Αύγουστο περισσότεροι από 2,8 εκατ. ταξιδιώτες, φτάνοντας στο 94% της επιβατικής κίνησης του 2019. Η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε πτώση 0,6% και η κίνηση εξωτερικού 8,5%.
Σε επίπεδο οκταμήνου, η συνολική κίνηση σε σχέση με το 201 περιορίζεται στο -15,1%. Η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε πτώση στο -8,8% σε σχέση με το 2019, ενώ η κίνηση εξωτερικού, με 9,8 εκατ. διεθνείς ταξιδιώτες, έκλεισε στο -17,9%.
Οι επιδόσεις του Ιουλίου στα μεγάλα αεροδρόμια
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ στο τελευταίο στατιστικό δελτίο (για τον Αύγουστο), στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις από την αρχή της χρονιάς μέχρι και τον Ιούλιο, ανήλθαν σε 736 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +80 χιλ./+12,2%.
Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +122 χιλ./+9,6% και στο αεροδρόμιο της Κω οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 662 χιλ. καταγράφοντας αύξηση +21 χιλ./+3,3%.
Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε αύξηση +65 χιλ./+24,5% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 329 χιλ. και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 452 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +158 χιλ./+53,8%.
Στην Κέρκυρα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 930 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +110 χιλ./+13,4% και στο Άκτιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 211 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +41 χιλ./+24,0%.
Αυξητική είναι η τάση στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά όπου καταγράφηκαν 495 χιλ. και 201 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +13 χιλ./+2,6% και +13 χιλ./+6,7% αντίστοιχα.
Τέλος, στο αεροδρόμιο της Σκιάθου οι αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 130 χιλ. καταγράφοντας αύξηση +24 χιλ./+22,9%. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ήταν χαμηλότερες από 60 χιλιάδες.