Γράφει Θανάσης Παπαδής
Με πολύ υψηλές πληρότητες συνεχίζει η θερινή τουριστική περίοδος τουλάχιστον για τους δημοφιλείς προορισμούς, ενώ όλα δείχνουν ότι πολλά μεγάλα ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά και το Νοέμβριο, αφού υπάρχει και για τότε σημαντικός αριθμός κρατήσεων.
Ολα δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξουν δραματικές ανατροπές προκειμένου να μην ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2019, σε ό,τι αφορά το ύψος των εισπράξεων. Εξάλλου, και ο πρωθυπουργός από του βήματος της ΔΕΘ έβαλε και επισήμως ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη, δηλώνοντας ότι οι εισπράξεις θα υπερβούν σε κάθε περίπτωση τα 18 δισ. και «αν είμαστε τυχεροί μπορεί να αγγίξουμε τα 19 δισ. ευρώ», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Μάλιστα, πίστωσε την θετική αυτή πορεία και στις κυβερνητικές ενέργειες, τονίζοντας ότι «αυτή η υπέρβαση δεν ήρθε τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής την οποία ακολουθήσαμε, η οποία κατέστησε τη χώρα ελκυστικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες οι οποίοι την επέλεξαν, ενδεχομένως πολλοί για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι».
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, για τις επιδόσεις της χώρας στο τουριστικό κομμάτι για τον μήνα Ιούλιο, τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος των εισπράξεων, όσο και τις αφίξεις.
Ενεση σε δημόσια έσοδα και ΑΕΠ
Εκεί, λοιπόν, θα έχουμε μία ακόμη καλύτερη εικόνα, αφού θα υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα για δύο από τους τέσσερις (Ιούνιος και Ιούλιος) καλύτερους μήνες της τουριστικής περιόδου.
Ολα δείχνουν και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις ότι είναι πολύ πιθανό, όχι σίγουρο, ότι τον Ιούλιο και σε επίπεδο 7μηνου, οι εισπράξεις να υπερβούν τις αντίστοιχες του 2019, βάζοντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την επίτευξη του στόχου, ο οποίος να σημειωθεί ότι αναπροσαρμόστηκε προς το καλύτερο στις αρχές του καλοκαιριού.
Η καλή επίδοση του τουρισμού έχει άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία με την αύξηση του ΑΕΠ να ξεπερνάει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ ανάλογα θετική είναι η πορεία των δημοσίων εσόδων. Πιο συγκεκριμένα η νέα εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ είναι πλέον στο 5,3%, έναντι 3,1% που ήταν η πρόβλεψη την Ανοιξη.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο πεδίο του τουρισμού, η κυβέρνηση παίρνει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Η μία έχει να κάνει με την επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», συμπεριλαμβάνοντας άλλους 200.000 πολίτες για το επόμενο χρονικό διάστημα, θέλοντας να τονώσει εκτός από τον θερινό και τον χειμερινό τουρισμό.
Επιχείρηση τόνωσης του χειμερινού τουρισμού
Ο τελευταίος μάλιστα έχει υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλον κλαδο, αφού δεν έχει «σηκώσει κεφάλι» μετά την έναρξη της πανδημίας. Στον τομέα αυτόν στοχεύει και η πρωτοβουλία για νέο πρόγραμμα συν-διαφήμισης του ΕΟΤ, σε συνεργασία με Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες.
Μάλιστα, σε πρόσφατο ταξίδι του στην Βιέννη ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «ανταποκρίνονται οι Αυστριακοί στο κάλεσμα να περάσουν το χειμώνα τους στην Ελλάδα».