Το αναπτυξιακό σχέδιο της Ryanair παρουσίασε ο CEO της εταιρείας

49

Πιστή στη στρατηγική που τη χαρακτηρίζει, η χαμηλού κόστους ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair, λίγες ημέρες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της βάσης της στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», «επέστρεψε» στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Χανιά, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Εντι Γουίλσον, να παρουσιάζει στο Επιμελητήριο Χανίων το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε για μία ακόμη φορά η κατάργηση του φόρου ανάπτυξης αεροδρομίων.

Ο επικεφαλής της χαμηλού κόστους αεροπορικής κατά την παρουσίαση της πρότασης που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Τουρισμού σχετικά με την ανάπτυξη των ελληνικών προορισμών, εστίασε στην παροχή κινήτρων που άπτονται της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στα ελληνικά αεροδρόμια για το διάστημα Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, υποσχόμενος τον διπλασιασμό του αριθμού των επιβατών που μεταφέρει στην Ελλάδα σε ετήσια βάση. Δεσμεύτηκε, δε, το 25% της κίνησης να διαχυθεί κατά τη χειμερινή περίοδο, εκτός της περιόδου αιχμής, επισημαίνοντας πως η στρατηγική που χαράσσει η εταιρεία είναι μακροπρόθεσμου, πενταετούς, ορίζοντα.

Τόνισε, μάλιστα, ότι εάν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα σε όλους τους αερομεταφορείς, η Ryanair είναι διατεθειμένη να ανοίξει νέες βάσεις στα Χανιά, κάτι που συνεπάγεται περισσότερες απευθείας πτήσεις με προορισμούς του εξωτερικού, αλλά και δρομολόγια εσωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι η χαμηλού κόστους αεροπορική είχε προχωρήσει στο κλείσιμο της βάσης της στα Χανιά το 2018, επικαλούμενη και τότε τα υψηλά κόστη του αεροδρομίου των Χανίων. Τρία χρόνια μετά επέστρεψε με νέα βάση, προκειμένου να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία καταγραφόταν ισχυρή ζήτηση για την Κρήτη και δη για τα Χανιά. Τακτική την οποία φαίνεται να ακολουθεί και τώρα, διαβλέποντας τη δυναμική του προορισμού και για την περίοδο χαμηλής τουριστικής ζήτησης, δεδομένων των προσπαθειών που γίνονται στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της σεζόν.

Λίγες ημέρες πριν, πάντως, επικαλούμενη την έλλειψη κινήτρων και το ύψος του φόρου ανάπτυξης στα ελληνικά αεροδρόμια, η ιρλανδική εταιρεία αποχώρησε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφήνοντας αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΑΑ και της Fraport Greece, η οποία διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Περιόρισε, μάλιστα, κατά 60% τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από και προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, διατηρώντας μόνο 10 διεθνή δρομολόγια που συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με προορισμούς του εξωτερικού. Κίνηση, η οποία, πάντως, αποδόθηκε από τους φορείς της αγοράς στην αποδυνάμωσή της και στην ταυτόχρονη ενίσχυση του μεριδίου της SKY express, καθώς και στη λήξη της περιόδου κατά την οποία η εταιρεία αξιοποιούσε ένα συγκεκριμένο κίνητρο που παρέχει το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αντίστοιχη πολιτική ακολουθεί η εταιρεία και σε άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες, αναζητώντας άλλα αεροδρόμια με χαμηλότερες χρεώσεις.

Η εταιρεία διαθέτει από το 2011 παρουσία στα Χανιά, έχοντας ήδη μεταφέρει 3,5 εκατ. επιβάτες. Παράλληλα διαθέτει και τοπική βάση από το 2013, την οποία και έκλεισε το 2018 και η οποία πλέον υπολειτουργεί μόνο κατά τη θερινή περίοδο με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό αεροσκαφών.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με την ανάλυση πτήσεων του Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Δυτικής Κρήτης, στο διεθνές αεροδρόμιο των Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», με τα δεδομένα έως και τις 22/08/2022, η Ryanair κατέγραψε τις περισσότερες αφίξεις και τους περισσότερους εξυπηρετούμενους προορισμούς.

Ακολουθεί η TUI στην 2η θέση, η ευρωπαϊκή easyJet στην 3η θέση, ο αερομεταφορέας της Σκανδιναβίας (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) Scandinavian Airlines (SAS) στην 4η θέση, ενώ την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει η Corendon Airlines Europe.

Η χαμηλού κόστους Ryanair εξυπηρετεί 36 προορισμούς εξωτερικού φέτος από/προς το αεροδρόμιο Χανίων. Στο πρόγραμμά της από το «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» περιλαμβάνονται προορισμοί όπως: Ανατολικά Μιντλαντς, Βαρσοβία-Μόντλιν, Βενετία-Τρεβίζο, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Βρέμη, Βρότσλαβ, Βρυξέλλες-Σαρλερουά, Γκντανσκ, Δουβλίνο, Κρακοβία, Λιντς Μπράντφορντ, Λονδίνο Στάνστεντ, Μάλτα, Μάντσεστερ, Μασσαλία, Μέμμιγκεν, Μιλάνο Μπέργκαμο, Μπάρι, Μπολόνια, Νάπολη, Νιουκάστλ, Ντίσελντορφ NRN, Νυρεμβέργη, Πάφος, Πίζα, Ρώμη-Φιουμιτσίνο, Ρώμη-Τσιαμπίνο, Τορίνο, Φρανκφούρτη-HHN, Σόφια, Στοκχόλμη, Τελ Αβίβ και Βιέννη.

Φέτος, η Ryanair δεν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της τους εξής προορισμούς: Μπίλουντ-Δανία, Μπρίστολ-Ηνωμένο Βασίλειο, Κολωνία-Γερμανία, Βίλνιους-Λιθουανία.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις