Γράφει ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΟΥΚΗ
Στα μεγάλα σαλόνια της ευρωπαϊκής ξενοδοχίας βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, αποδεικνύοντας στην πράξη το ισχυρό αποτύπωμα της ελληνικής φιλοξενίας.
Η εκλογή του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρου Βασιλικού στην προεδρία του HOTREC, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής, με έδρα στις Βρυξέλλες, από τις αρχές του επόμενου έτους έρχεται να δώσει ισχυρή φωνή στην ελληνική φιλοξενία μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, με ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών για τον κλάδο. Ο κ. Βασιλικός εξελέγη ομόφωνα στις αρχαιρεσίες του HOTREC την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη σε μια κορυφαία διάκριση, ιστορικά, για εκπρόσωπο-φορέα του ελληνικού τουρισμού και σε μία θέση που αντανακλά τη δυναμική της εγχώριας φιλοξενίας αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, αναδεικνύεται και ο ισχυρός ρόλος που διαδραματίζει εδώ και χρόνια το ΞΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συστηματική δουλειά έχοντας επιτύχει μια υποδειγματική εκπροσώπηση στην ομπρέλα της ευρωπαϊκής φιλοξενίας, προσδίδοντας κύρος και αξιοπιστία στην εικόνα της ελληνικής ξενοδοχίας και της χώρας συνολικά.
Η φιλοξενία αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή οικονομία, με 12 εκατομμύρια εργαζομένους σε πάνω από 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις, το 90% των οποίων είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ.
«Οπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, η φιλοξενία είναι η ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη. Σε μια συγκυρία τεκτονικών αλλαγών για τον κλάδο, είναι στρατηγική προτεραιότητα για τον HOTREC να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα τις επιχειρήσεις του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία μεγάλα θέματα όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος, οι ελλείψεις σε προσωπικό και, δυστυχώς, οι συνέπειες ενός συνεχιζόμενου καταστροφικού πολέμου μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, καλούμαστε να βάλουμε τις βάσεις για μια πράσινη φιλοξενία στα χρόνια που έρχονται, ώστε να συνεχιστεί με όρους βιωσιμότητας, η προσφορά της στην Ευρώπη και τους πολίτες της», δηλώνει τώρα ο κ. Βασιλικός, κάνοντας επιπλέον λόγο για «εξαιρετική τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη ως προς την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου του HOTREC, με την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων συναδέλφων».
Και πράγματι, σε μια συγκυρία μεγάλων προκλήσεων για τον κλάδο καθώς διασταυρώνονται παγκόσμιες κρίσεις (πανδημία, ενέργεια, πληθωρισμός, πόλεμος), η εμπειρία έχει αποδείξει ότι για όλα τα μεγάλα προβλήματα οι λύσεις τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης περνούν από τις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, με την εκλογή του κ. Βασιλικού στην προεδρία του HOTREC αναγνωρίζεται και ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην τουριστική οικονομία της Ευρώπης, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει η χώρα μας στην πράσινη μετάβαση της φιλοξενίας. Σημειωτέον ότι στα θέματα που έχει προτάξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο HOTREC συμπεριλαμβάνεται και αυτό των ρυθμίσεων με βάση συγκεκριμένους κανόνες για τη βραχυχρόνια μίσθωση πανευρωπαϊκά, η οποία σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι έχει ανακάμψει σημαντικά έχοντας καλύψει τις προηγούμενες απώλειες της πανδημίας.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά το α’ εξάμηνο του έτους οι επισκέπτες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έκλεισαν 199 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, Expedia Group κ.ά., υπερδιπλάσιες έναντι του 2021, αλλά αυξημένες και σε σύγκριση με την περίοδο προ COVID-19, το 2019, όπου οι πλατφόρμες κατέγραψαν περίπου 193 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Για την Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερo έναντι του 2019 είναι αυξημένο σχεδόν κατά 13%, με πάνω από 8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.