του Χάρη Ντιγριντάκη
Ανοίγει o δρόμος για την αναρρίχηση των μεγεθών του τουρισμού Υγείας. Τη διεύρυνση του μεριδίου από την πίτα των ανά των κόσμο 830 εκατομμυρίων ταξιδιών υγείας και ευεξίας το χρόνο, διεκδικεί η Ελλάδα.
Μία μορφή τουρισμού με εξαιρετική δυναμική η οποία έχει όλα τα φόντα να αναδείξει τη χώρα σε ασφαλή ταξιδιωτικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο, προσθέτοντας συνολικά σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 13,6 δις ευρώ.
Η συγκεκριμένη ειδική μορφή τουρισμού έχει εξελιχθεί σε τεράστιο «χαρτί» με την Ελλάδα να μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι καθώς οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται είναι ποικίλες. Σύμφωνα με την ΕΛΙΤΟΥΡ (τον φορέα που προωθεί στη χώρα τον τουρισμό υγείας) η αγορά του τουρισμού υγείας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρος για την Ελλάδα (υπολογίζεται στα 60 δις. δολάρια ετησίως), ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Την ίδια ώρα η αγορά του Wellness προσεγγίζει ετησίως τα 439 δισ. δολάρια. Παγκοσμίως τα ταξίδια υγείας και ευεξίας που πραγματοποιούνται αγγίζουν τα 830 εκατ. με την Ελλάδα διατηρεί μερίδιο όχι άνω του 4,1 εκατ.
Ουσιαστικά από τα 3,2 τρις δολάρια που είναι συνολικά τα έσοδα του τουρισμού ο Τουρισμός Υγείας εισφέρει τα 500 περίπου εκατ. ευρώ ενώ αν σε αυτή την εξίσωση προστεθεί και ο λεγόμενος τουρισμός τρίτης ηλικίας τότε οι προοπτικές που διανοίγονται λόγω καιρού και διατροφής για την Ελλάδα είναι εκκωφαντικά μεγάλες.
Είναι εύκολα διακριτό ότι η χώρα μας τώρα πρέπει να μπει δυναμικά στην εν λόγω αγορά, ζωτικός χώρος που αφενός που επιμηκύνει τη σεζόν και αφετέρου διατηρεί ένα υψηλό οικονομικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία και εν γένει για το ΑΕΠ της χώρας.
Η δημιουργία του χωριού
Στο πλαίσιο αυτό και στη φαρέτρα προσφοράς προϊόντων στον κλάδο του Τουρισμού Υγείας ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, κ. Γιώργος Πατούλης, σχεδιάζει την δημιουργία ενός χωριού Υγείας, Ευεξίας και Ελληνικής Φιλοξενίας το οποίο θα αποτελέσει έναν σημαντικό κόμβο που θα συνδέεται με το συνολικό τουριστικό γίγνεσθαι της περιοχής της Αττικής. Μάλιστα μέσω του «θεματικού χωριού» ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία μέσα από προγράμματα που συμβάλλουν στην Υγεία, με δραστηριότητες Ευεξίας. Στο πλαίσιο επίσης αυτού το προγράμματος βρίσκονται και οι υγειονομικές μονάδες οι οποίες θα συνδέονται με τις τουριστικές σε ενιαίο τουριστικό φορέα.
Σημειώνεται ότι η ΕΛΙΤΟΥΡ, Greek Health Tourism Council όπου προωθεί την συγκεκριμένη θεματική μορφή τουρισμού μέχρι σήμερα έχει λάβει σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, την περαιτέρω εξωστρέφεια του καθώς επίσης έχει αναπτύξει δίκτυο επαφών με Πρεσβείες της Ελλάδας σε πλείστες χώρες καθώς και data base επαφών στις χώρες αυτές.
Επίσης υπογραμμίζεται εδώ ότι η διάνοιξη διαλόγου για τη χάραξη Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής ανάπτυξης για τον Ιατρικό Τουρισμό με στόχο την βελτίωση θεσμικού πλαισίου και νομοθεσίας του, βρίσκεται στη στρατηγική εργαλειοθήκη του φορέα.
Προτάσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό υγείας
Είναι κοινός τόπος ότι ο Τουρισμός Υγείας, μπορεί να αποτελέσει ένα από τους βασικότερους πυλώνες επανεκκίνησης της οικονομίας, ενδυναμώνοντας την συνολική τοπική οικονομία μέσα από κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις. Οι επιχειρηματικές προτάσεις στο κλάδο θα ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό όπως επίσης και οι ιδιωτικές & δημόσιες πηγές χρηματοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΛΙΤΟΥΡ, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στο παγκόσμιο επιχειρείν του Τουρισμού Υγείας, προτείνει προς τα συναρμόδια υπουργεία τα παρακάτω μέτρα :
Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης
- Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% για τη νοσοκομειακή περίθαλψή για ασθενείς που επισκέπτονται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες που νοσηλεύονται στη χώρα μας και πληρώνουν από την τσέπη τους υπόκεινται σε ΦΠΑ 24%, ενώ αυτούς που η νοσηλεία τους καλύπτεται από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς της χώρας τους δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.
- Παράλληλα, οι ασθενείς εκτός ΕΕ επιβαρύνονται με ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση. Εξαίρεση αποτελούν τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αιμοκάθαρσης στις υπηρεσίες των οποίων δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.
- Δυνατότητα υποβολή προτάσεων της ΕΛΙΤΟΥΡ για το πρόγραμμα ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ στη νέα χρηματοδοτική περίοδο ΕΣΠΑ.
- Πρόβλεψή δυνατότητας χρηματοδότησης από τον νέο αναπτυξιακό νόμο για επενδύσεις σε ιατρικές μονάδες με στόχο την υποστήριξη – ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.
- Προκήρυξη ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος για τον Τουρισμό Υγείας.
- Την πρόβλεψή ειδικών προϋποθέσεων και πλαισίου αδειοδότησης διαμεσολαβητών ιατρικού τουρισμού αξιοποιώντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης επαγγελματιών που εισήγαγε η ΕΛΙΤΟΥΡ.
Υπουργείο Υγείας
- Πλαίσιο εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας 24/2011 για τη διασυνοριακή περίθαλψή σύμφωνα με την οποία οι ασφαλιζόμενοι έχουν δικαίωμα να καλύπτονται για ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλο κράτος – μέλος.
- Προϋποθέσεις κατοχής σήματος Τουρισμού Υγείας – Ορισμός νέων κριτηρίων, πιστοποίηση πλαισίου κριτηρίων φορέων – εμπλεκόμενων παρόχων με ετήσιο έλεγχο.
- Αδειοδότηση των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) στις τουριστικές περιοχές.
- Συνεργασία με Ταμεία εξωτερικού –ασφαλιστικούς φορείς και ΕΟΠΥΥ, ειδικά για Ιατρικούς τουρίστες.
- Συλλογή στατιστικών στοιχείων προέλευσης ασθενών
Υπουργείο Τουρισμού
- Συνεργασία στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την αύξηση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων των εμπλεκόμενων φορέων και τη διευκόλυνση της διείσδυσης τους στις αγορές – στόχους.
- Πρόγραμμα χρηματοδότησης roadshows σε αγορές στόχους.
- Αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών για την προβολή του Τουρισμού Υγείας της χώρας μας (γραφεία ΕΟΤ, κλπ.)
- Συμμετοχή σε Εκθέσεις και Συνέδρια Τουρισμού Υγείας στο εξωτερικό μαζί με τον ΕΟΤ και φιλοξενία στα περίπτερα του ΕΟΤ στις τουριστικές εκθέσεις.