Το μέρος που ζούμε μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διατροφή. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που εξέτασε τη διατροφή χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Η μεσογειακή κουζίνα
Η έρευνα διαπίστωσε πώς ο ακρογωνιαίος λίθος στη διατροφική κουλτούρα είναι η μεσογειακή διατροφή που υπερισχύει όλων των άλλων.
Όσοι ακολούθησαν αυτό το είδος διατροφής είχαν 25% λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο. Εμφάνισαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι χώρες που επωφελούνται από τη μεσογειακή κουζίνα βρίσκονται μπροστά στη Μεσόγειο θάλασσα και είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.
Σκανδιναβική κουζίνα
Οι σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται γενικά ότι έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και η διατροφή τους δεν είναι κακή.
Το ψωμί σίκαλης, τα τοπικά φρούτα και λαχανικά και τα φρέσκα λιπαρά ψάρια είναι βασικοί παίκτες στη διατροφή χωρών όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Σουηδία και η Δανία.
Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν επίσης τη συνήθεια να τρώνε εποχιακά, κάτι που πηγαίνει χέρι-χέρι με τοπικά προϊόντα.
Γαλλική κουζίνα
Η παράδοξη φύση του πλούσιου γαλλικού φαγητού σε σχέση με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων στη χώρα έχει μπερδέψει ιστορικά τους γιατρούς και τους διαιτολόγους.
Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη Γαλλία, όλα έχουν να κάνουν με το “la portion parfaite” ή το “τέλειο σερβίρισμα”.
Ενώ οι Γάλλοι φημίζονται για το τυρί, το ψωμί, τα κρουασάν και τα αλλαντικά -τρόφιμα που παραδοσιακά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά- τείνουν να τα καταναλώνονται με μέτρο.
Οι Γάλλοι διατηρούν χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας και ποσοστά καρδιακών παθήσεων.
Το 80% της πρόσληψης λίπους στη Γαλλία προέρχεται από γαλακτοκομικά και λαχανικά μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από την κουλτούρα του τηγανητού που προτιμούν ορισμένες χώρες.