Η τελευταία έκθεση Cost of Living της ECA International αποκάλυψε τις πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς το 2023. Μετά από τετραετή βασιλεία, το Χονγκ Κονγκ (2ο) χάνει την πρώτη θέση από τη Νέα Υόρκη .
Η Γενεύη παραμένει η πιο ακριβή τοποθεσία στην Ευρώπη και η τρίτη πιο ακριβή τοποθεσία στον κόσμο για τους ομογενείς.
Το Λονδίνο διατήρησε τον τίτλο του ως η τέταρτη πιο ακριβή τοποθεσία στον κόσμο για τους ομογενείς.
Αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπέρμιγχαμ (115η), το Κάρντιφ (118η) και το Μπέλφαστ (123η) έχουν πέσει έξω από τις 100 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, με το Μπέρμιγχαμ να πέφτει 16 θέσεις, μόλις μία θέση πάνω από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Η ECA International έχει ερευνήσει το κόστος ζωής παγκοσμίως εδώ και 50 χρόνια. Διενεργεί δύο κύριες έρευνες ετησίως για να βοηθήσει τις εταιρείες να αξιολογήσουν το κόστος διαβίωσης σε όλο τον κόσμο ως μέρος του υπολογισμού των μισθών για διασυνοριακές μετακινήσεις.
Οι έρευνες συγκρίνουν ένα καλάθι με παρόμοια καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζονται συνήθως από εντολοδόχους σε περισσότερες από 500 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως καφές, ζάχαρη και αυγά.
Λαμβάνονται επίσης υπόψη τα δεδομένα διαμονής της ECA, συγκρίνοντας το κόστος ενοικίασης σε περιοχές που συνήθως κατοικούνται από εκπατρισμένο προσωπικό σε περισσότερες από 430 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της, οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% κατά μέσο όρο το τελευταίο έτος, περισσότερο από το διπλάσιο του ρυθμού του περασμένου έτους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σχεδόν κατά 20%.
Υπήρξαν αυξήσεις σε όλο το καλάθι προϊόντων, αλλά ιδιαίτερα μεγάλες περιελάμβαναν κέτσαπ (αύξηση 45%), μαγειρικό λάδι (αύξηση 80%) και αυγά (αύξηση 36%). Συγκριτικά, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν περίπου κατά 10% στις ΗΠΑ και τη Γαλλία και κατά 13% στη Γερμανία.
Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις
Περισσότερες από τις μισές (54%) των ευρωπαϊκών πόλεων ανέβηκαν στην κατάταξη Cost of Living, λόγω των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού. Στην πρώτη πεντάδα κυριαρχεί η Ελβετία, με τη Γενεύη να διατηρεί τη θέση της ως η πιο ακριβή πόλη για τους ομογενείς, ακολουθούμενη από το Λονδίνο, τη Ζυρίχη, τη Βέρνη και την Κοπεγχάγη. Η Ζυρίχη της Ελβετίας έχει ανέβει μία θέση παγκοσμίως και έγινε η έκτη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο.
Ενώ στη Νορβηγία, τόσο το Όσλο όσο και το Στάβανγκερ έπεσαν εννέα και 14 θέσεις αντίστοιχα στην 28η και 40η θέση. Ομοίως στη Σουηδία, η Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ έπεσαν 10 και εννέα θέσεις και κατατάσσονται στην 46η και 86η θέση στον κόσμο.
Εντός της Ευρωζώνης, σχεδόν τα δύο τρίτα των τοποθεσιών (61%) έχουν αυξηθεί σε κατάταξη, συμπεριλαμβανομένου του Δουβλίνου που έχει ανέβει έξι θέσεις στην 38η θέση λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Η Γαλλία είναι μία από τις εξαιρέσεις, καθώς όλες οι γαλλικές πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν δει οριακά χαμηλότερο πληθωρισμό από πολλές άλλες πόλεις που χρησιμοποιούν το ευρώ.