5 προορισμοί στον Ταΰγετο, ιδανικοί για φθινοπωρινές αποδράσεις

Πανέμορφα γραφικά χωριά που απέχουν ακόμα από τον μαζικό τουρισμό και εντυπωσιάζουν με την παρθένα φύση που τα περιβάλλει ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΡΟΥΔΗ Μυστράς/Photo: Shutterstock

53

Γνωστός και ως «Τρούλος του Μοριά», ο Ταΰγετος κατέχει μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα βουνά της Ελλάδας, κάτι που οφείλεται στην πλούσια ιστορία του και στα σπάνιας αρχιτεκτονικής αξίας χωριά που γεμίζουν τις πλαγιές του. Με ύψος που ξεπερνά τα 2.405 μέτρα και δικαιολογημένα ένα από τα ψηλότερα βουνά της Πελοποννήσου, ο Ταΰγετος με την άγρια ομορφιά του και τα ατελείωτα μεσογειακά τοπία, με τη χαρακτηριστική χαμηλή βλάστηση, είναι ένας μοναδικός προορισμός που προσκαλεί τον καθένα να τον εξερευνήσει και να δει από κοντά τα απάτητα από τον μαζικό τουρισμό χωριά του.

Μυστράς

Μια ιστορία από μόνος του, ο Μυστράς με την Καστροπολιτεία του είναι ένα ζωντανό παρελθόν που μιλά στον επισκέπτη με τα δεκάδες αρχοντικά του, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια του. Μόλις πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, ο Μυστράς είναι η ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και ουσιαστικό ταξίδι στον χρόνο που συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της ελληνικής ιστορίας από την αρχαιότητα έως σήμερα και μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1989.

Λογκανίκος

Σε υψόμετρο 770 μέτρων στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ευρώτα, βρίσκεται ένα από τα ιστορικότερα, μα και ομορφότερα, χωριά του Ταΰγετου. Ο Λογκανίκος με ρίζες που που ανάγονται στην μακρινή προϊστορία είναι ένα χωριό που είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που κατοικείται συνεχώς από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας έχοντας, όπως είναι προφανές, μια τεράστια ποικιλία ιστορικών αξιοθέατων.

Από την Μονή του Αγίου Γεωργίου μέχρι το Παλαιολόγειο Κάστρο του Λογκανίκου, οι επιλογές για ταξίδι στο χρόνο μέσα στους καταπράσινους δασικούς δρόμους που οδηγούν στις κορυφές του Ταΰγετου δεν σταματούν να συναρπάζουν.

Καστόρι

Έχοντας πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο ποταμό Κάστορα που ξεκινά ακριβώς δίπλα από το χωριό, το Καστόρι είναι ο νούμερο ένα αντιπρόσωπος της βόρειας πλευράς του Ταΰγετου. Πετρόκτιστο, αλλά πολύχρωμο και σχεδόν καθόλου γκρίζο, παρά μόνο με μερικές πέτρινες βρύσες, τοξωτές αυλόπορτες και βυζαντινές εκκλησίες, το Καστόρι θα διεκδικήσει επάξια μια θέση στην ταξιδιωτική εξερεύνηση του Ταΰγετου και σίγουρα δεν θα μπορέσετε να το αποχωριστείτε εύκολα.

Παρόρι

Γνωστό και ως Παρόρεια, το Παρόρι απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και βρίσκεται δίπλα από την Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μυστρά. Χτισμένο σε υψόμετρο που αγγίζει οριακά τα 300 μέτρα, το χωριό έχει περίπου, 300 μόνιμους κατοίκους και φημίζεται για την τοπική γαστρονομία του που αξιοποιεί τοπικά προϊόντα της λακωνικής γης συνθέτοντας μια ιδανική γευστική απόδραση στις πλαγιές του Ταΰγετου. Επειδή, όμως, η περιπέτεια δεν σταματά εδώ, από το Παρόρι, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι προς τον σπηλαιώδη ναό της Παναγίας της Λαγκαδιώτισσας, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, λειτουργήθηκε εδώ το 1449, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη, ενώ αν αυτή η στάση δεν σας είναι αρκετή, μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την μονή της Φανερωμένης ακολουθώντας μια διαδρομή βουτηγμένη μέσα στην παρθένα φύση.

Άρνα

Λίγο πιο χαμηλά από τον Λογκανίκο, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρα, βρίσκεται η Άρνα. Χωμένη μέσα σε καταπράσινα δάση με μηλιές, καστανιές και καρυδιές, πέτρινα γεφύρια και πηγές με γάργαρο κρυστάλλινο νερό, η Άρνα ξεχωρίζει για τα μεγάλα πανηγύρια που στήνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τα αιωνόβια κλαδιά ενός ακόμη πιο αιωνόβιου πλάτανου μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει φωτογραφικό καρέ της παλιάς Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις