Διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με το πρόβλημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, με το Airbnb και αντίστοιχες πλατφόρμες να είναι οι κύριοι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί 3 βασικά προβλήματα:
Οικιστική Κρίση
Η αυξανόμενη δημοφιλία των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων σε πόλεις όπως η Αθήνα, δημιουργεί έλλειψη μακροχρόνιων ενοικίων για τους ντόπιους κατοίκους. Έτσι, οι υψηλές τιμές ενοικίασης που απαιτούνται για τα διαθέσιμα ακίνητα προκαλούν οικονομικές δυσκολίες.
Αλλοίωση των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών
Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αλλοιώσει τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά των ιστορικών κέντρων των πόλεων. Τα μεγάλα ποσοστά τουριστών που προέρχονται από τέτοιες ενοικιάσεις μπορούν να αλλάξουν τον χαρακτήρα της περιοχής.
Φοροδιαφυγή
Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το Airbnb αποφεύγουν την καταβολή φόρων, δημιουργώντας φοροδιαφυγή.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα. Παράδειγμα αποτελεί η ελληνική κυβέρνηση, που επιβάλλει περιορισμούς και φορολογικά πλαίσια στη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την επιβολή φόρων στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας, προκειμένου να ισορροπηθεί η φορολογική μεταχείριση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των ημερών που επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να περιοριστεί η επιρροή του τουρισμού στην αγορά ακινήτων.
Αυτά τα μέτρα αποτελούν μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των πόλεών τους.
Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πηγές από τον κλάδο των ακινήτων αναφέρουν ότι οι χρήστες της πλατφόρμας βρίσκονται υπό πίεση.
Συγκεκριμένα, στις πολυκατοικίες έχει εκδηλωθεί μια ιδιότυπη “εξέγερση”. Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εκφράσει παράπονα για την όχληση που προκαλούν οι τουρίστες που χρησιμοποιούν τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται μέσω Airbnb. Αυτή η όχληση περιλαμβάνει ολονύχτια πάρτυ, θορύβους και καταστροφές στους κοινόχρηστους χώρους.
Για αυτόν τον λόγο, ορισμένοι συμβολαιογράφοι έχουν ετοιμάσει νέους κανονισμούς πολυκατοικιών που απαγορεύουν ρητά τη βραχυχρόνια μίσθωση οποιουδήποτε διαμερίσματος. Παρόμοιες πρακτικές παρατηρούνται και σε νεόκτιστες πολυκατοικίες, όπου οι κατασκευαστές παραδίδουν τα κτίρια με έτοιμους κανονισμούς που αποκλείουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, προκειμένου να διατηρήσουν την ποιότητα ζωής των ενοίκων.
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να καθιστά τη βραχυχρόνια μίσθωση πιο «επαγγελματική». Εταιρείες ακινήτων προχωρούν σε projects που αφορούν αποκλειστικά τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ένα παράδειγμα αυτής της τάσης είναι η κατασκευή μιας πολυκατοικίας στο Γουδί, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση και θα προσφέρει δωμάτια σε συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται στα κοντινά νοσοκομεία.
Το πρόβλημα της Βενετίας
Παρόμοιες καταστάσεις παρατηρούνται και σε άλλες πόλεις, όπως η Βενετία, όπου ο “υπερτουρισμός” και η ραγδαία αύξηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Εκεί, οι μόνιμοι κάτοικοι μειώνονται, όσο οι τουρίστες αυξάνονται, αλλάζοντας έτσι τον οικιστικό χάρτη και τον χαρακτήρα της πόλης.
Οι κάτοικοι κατηγορούν το Airbnb για αυτήν την κατάσταση, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν την βραχυχρόνια μίσθωση αντί της μόνιμης ενοικίασης. Η Βενετία, προβλέπεται να χάσει όλους τους μόνιμους κατοίκους μέχρι το 2030, ενώ οι τουρίστες θα συνεχίσουν να επισκέπτονται την πόλη!