Τουρισμός: Η «εξέγερση» των ξενοδόχων χειμερινών προορισμών

Χαμηλές πληρότητες καταγράφουν για το εορταστικό διήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι περισσότεροι χειμερινοί προορισμοί. Λάμπρος Καραγεώργος

54

Ξεχασμένοι αισθάνονται οι ξενοδόχοι των χειμερινών προορισμών της χώρας με την απογοήτευση να ξεχειλίζει μετά και την εγκατάλειψη εκ μέρους της κυβέρνησης όπως καταγγέλλουν των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας.

Το κλίμα επιτείνεται μετά και την σχετικά χαμηλές πληρότητες που καταγράφουν για το εορταστικό διήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι περισσότεροι χειμερινοί προορισμοί και κυρίως όσες είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με αρνητικό πρωταθλητή το Πήλιο όπου οι κρατήσεις σε όσα ξενοδοχεία λειτουργούν δεν ξεπέρασαν το 20%.

Το έναυσμα όμως της εξέγερσης δόθηκε με την κυβερνητική απόφαση για την οποία δεν είχε προϋπάρξει καμία συζήτηση για την επιβολή ενός επιπλέον τέλους κλιματικής αλλαγής με το επιχείρημα ότι ένα ξενοδοχείο πεντάστερο που χρεώνει 1000 ευρώ την βραδιά και το εισπράττει δεν θα είχε πρόβλημα να εισπράξει επιπλέον 5-10 ευρώ για το τέλος κλιματικής αλλαγής.

Ομοθυμαδόν οι ξενοδοχειακοί φορείς αντέτειναν ότι δεν υπάρχουν αυτές οι χρεώσεις στα ξενοδοχεία χειμερινών προορισμών και συνεπώς το επιχείρημα ήταν τουλάχιστον άστοχο

Το όλο κλίμα επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε την ανάλογη, με την Ρόδο ευαισθησία για τις καταστροφές που υπέστησαν προορισμοί όπως του Πηλίου και γενικότερα της Θεσσαλίας.

Οι ξενοδόχοι του Πηλίου αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και όπως επισημαίνουν δεν έχουν λάβει κάποια βοήθεια και κυρίως δεν υπήρξαν άμεσα κάποια μέτρα στήριξης της περιοχής με επικοινωνιακές ενέργειες ανάλογες αυτές που εξαγγέλθηκαν η υλοποιήθηκαν στη περίπτωση της Ρόδου.

Οι φορείς κάνουν λόγο για δυο μέτρα και δυο σταθμά συγκρίνοντας με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην περίπτωση της Ρόδου και αναφέρονται σε πλήρη απουσία του ΕΟΤ και στην έλλειψη άλλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως π.χ μιας επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού στις πληγείσες περιοχές όπως έγινε στην περίπτωση του «σμαραγδένιου νησιού».

Η κυβέρνηση είναι αλήθεια ότι εξετάζει κάποια μέτρα είτε μέσω των προγραμμάτων όπως ο «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για όλους», είτε με την εφαρμογή ενός «Μαγνησία Pass» (στα αντίστοιχα πρότυπα με τα voucher για τη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο), όπου όμως όπως ειπώθηκε και από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη θα υλοποιηθούν αργότερα όταν θα αποκατασταθούν πλήρως οι υποδομές και η πρόσβαση στην περιοχή. Οι ξενοδόχοι όμως από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι πολλά από τα χωριά του Πηλίου είναι προσβάσιμα, με τις επιχειρήσεις τους σε πλήρη λειτουργία, ενώ προσβάσιμες και εν λειτουργία είναι πολλές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου και σε ένα μεγάλο μέρος του και το οδικό δίκτυο του Πηλίου λειτουργεί κανονικά.

Οι ξενοδόχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και φέρουν σαν παράδειγμα τα άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Όπως εξηγούν την ενίσχυσης την λαμβάνουν μόνο τα ξενοδοχεία που έπαθαν ζημίες. Όμως στην ίδια περιοχή υπάρχουν μονάδες που τα κτίρια δεν χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες όμως είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση προς αυτές. Επομένως και αυτές οι μονάδες δεν λειτουργούν και θα πρέπει να τύχουν της στήριξης της πολιτείας.

Τα μέτρα που εξήγγειλε στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανεφάρμοστα και παρά τις άπειρες συναντήσεις είτε με τηλεδιασκέψεις είτε δια ζώσης που κάναμε οι παρεμβάσεις μας δεν εισακούστηκαν όσο θα έπρεπε, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αρωγή στις τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, υπογραμμίζει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Φαίνεται ότι μας θεωρούν τουρισμό δεύτερης κατηγορίας γι’ αυτό σας καλούμε εκτάκτως σε γενική συνέλευση (σ.σ. την Τρίτη 31/10) και η παρουσία όλων είναι αναγκαία προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις και ως κλάδος να δείξουμε τη δυναμικότητά μας. Η βιωσιμότητα μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επείγον θέμα, γι’ αυτό είναι ανάγκη να γίνει προτεραιότητα για την πολιτεία, τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Τι ζητούν οι χειμερινοί προορισμοί

Οι καταστροφές στη Θεσσαλία και η πλημμελής κυβερνητική αντιμετώπιση του ξενοδοχειακού κλάδου έφερε στην επιφάνεια τα ευρύτερα προβλήματα που πλήττουν τη βιωσιμότητα των μονάδων χειμερινών προορισμών και γενικότερα των ξενοδοχείων μικρότερων αστεριών (ενός δυο και τριών αστερίων) Όπως επισημαίνουν οι φορείς τα ξενοδοχεία από ένα μέχρι τρία αστέρια εξαιρούνται από τον αναπτυξιακό νόμο και τα μέτρα πράσινης μετάβασης ενώ σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ εντάσσονται μόνο νέες ή νεοσύστατες και όχι υφιστάμενες

Η κυβέρνηση προ δυο ετών μέσω των τότε συναρμόδιων Υπουργών Κώστα Σκρέκα και Νίκο Παπαθανασίου είχε αναφέρει ότι θα βγει πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχείων αλλά ακόμα δεν το είδαμε, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ξενοδοχειακοί παράγοντες.

Το μέλλον των χειμερινών προορισμών ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το νεοκλεγέν διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συγκεκριμένες ενέργειες προώθησης των αιτημάτων των μονάδων χειμερινών προορισμών.

Όπως αναφέρουν στα υπομνήματα τους προς το Υπουργείο Τουρισμού οι ξενοδόχοι, αν όντως υπάρχει ενδιαφέρον για το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου στο χειμερινό τουρισμό, θα πρέπει να άμεσα η κυβέρνηση να μεριμνήσει για

-Επιδότηση τιμής πετρελαίου θέρμανσης

-Επιδότηση ρεύματος

-Αύξηση της επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών ξενοδοχείων στο 70%

-Κίνητρα για χειμερινές διακοπές , αύξηση ποσοστού επιδότησης και ημερών στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού και Επιδότηση κόστους μετακίνησης για τους δικαιούχους

-Κατάργηση φόρου διαμονής και πράσινου τέλους

-Ένταξη των ορεινών περιοχών στις δυσμενής περιοχές.

-Οργανωμένη προβολή και στήριξη των χειμερινών προορισμών.

-Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου εκπαιδευτικών ειδικών εκδρομών στην ηπειρωτική ορεινή Ελλάδα.

-κίνητρο για την επιδότηση εργασίας σε ορεινούς προορισμούς.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις