H αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας περιοχών και υποδομών ανά την Ευρώπη, που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, είναι ο στόχος του ερευνητικού έργου HECTOR, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε.
Η έναρξη εργασιών (kick-off meeting) του HECTOR για την Ελλάδα παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, στη Βέροια.
Στο πλαίσιο του kick off meeting παρουσιάστηκε από την Ομάδα Διοίκησης Έργου της Ελληνικής Αστυνομίας η συνολική επισκόπηση του έργου (Project Overview) και εξηγήθηκαν οι στόχοι αυτού (General & Specific Objectives) εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενότητα που παρακολούθησε και ο επιβλέπων (Project Officer) κ. Patrik DE BEKKER της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των εταίρων, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (Partners Profile), κατά την οποία αναπτύχθηκε η εμπειρία τους και ο ρόλος τους στην υλοποίηση του έργου.
Επίσης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πακέτα εργασίας(Work Packages), τα παραδοτέα (Deliverables), τα ορόσημα (Milestones) και ο γενικός χρονοπρογραμματισμός του έργου (Work Breakdown Structure), ενώ ακολούθησε συζήτηση (PanelDiscussion) μεταξύ των εταίρων για τη δομή και τις δράσεις του.
Τέλος, αναπτύχθηκε η στρατηγική διαχείρισης κινδύνων (Risk Managment) και το σχέδιο επικοινωνίας και διάχυσης (C & D Plan) του έργου, επισημάνθηκαν οι αρχές που διέπουν την υλοποίησή του και συζητήθηκαν οι δυνατότητες αλληλεπίδρασης με άλλα χρηματοδοτούμενα έργα και πρωτοβουλίες.
Κατά την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησαν σύντομες ομιλίες, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, Γρηγοριάδης Καλλίστρατος, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Στρατηγικής & Αξιοποίησης Χρηματοδοτικών Πηγών του Α.Ε.Α., Αστυνομικός Υποδιευθυντής Απόστολος Μάσπερο και η Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Σοφία Γαϊτανίδου, ενώ παρέστησαν αστυνομικοί του νομού και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και λοιπών Φορέων.
- HECTOR (eHancing protECTion Of touristic sites in euRope)
10+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με το έργο HECTOR για την ενίσχυση της ασφάλειας του τουρισμού
1. Ποιος είναι ο τελικός στόχος του έργου HECTOR;
A: Το έργο HECTOR αφορά στην ασφάλεια τουριστικών προορισμών της Ευρώπης. Δεν πρόκειται μόνο για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και απειλών, αλλά και για τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης στρατηγικής ασφάλειας. Στόχος είναι η θωράκιση των «μαλακών» στόχων, ώστε να είναι ασφαλέστεροι για τους επισκέπτες, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων εκτιμήσεων, συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών τομέων και βιώσιμων πρακτικών ασφάλειας.
2. Πώς το έργο HECTOR εκπληρώνει τις στρατηγικές της Ε.Ε. για την προστασία των δημοσίων χώρων, ειδικά στο πλαίσιο της τουριστικής ασφάλειας;
Α: Το έργο HECTOR αποτελεί ιδιαίτερη πρωτοβουλία, η οποία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την προστασία των δημόσιων χώρων, όπως περιγράφεται στο COM (2017) 612 Final, ενσωματώνοντας και «καλές πρακτικές» από το SWD (2019) 140 Final. Επιπρόσθετα, η μεθοδολογία του HECTOR είναι εμπνευσμένη από την Ευρωπαϊκή Αντιτρομοκρατική Ατζέντα, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, που περιλαμβάνει την πρόβλεψη κινδύνων και απειλών σε τουριστικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ε.Ε., την ενθάρρυνση της συμμετοχής της κοινότητας, την εφαρμογή μέτρων προστασίας και την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα
επίπεδα.
3. Ποιος συμμετέχει στο HECTOR και γιατί έχει σημασία;
Α: Το HECTOR αποτελείται από μία δεξαμενή ειδικών, οι οποίοι προέρχονται από αρχές επιβολής του νόμου, ερευνητικά κέντρα, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ανθρώπους, που διαχειρίζονται τουριστικά σημεία και πλήθη. Η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από πολλαπλούς φορείς σηματοδοτεί την πολυπρισματική και σφαιρική άποψη για την ασφάλεια των τουριστικών χώρων – από την πρόληψη στην αντίδραση και από τους δρόμους μέχρι τα έγγραφα πολιτικής.
4. Πώς θα αντιμετωπίσει το HECTOR την ασφάλεια σε τουριστικούς χώρους;
Α.: Η στρατηγική του HECTOR είναι πολυσχιδής και πολυεπίπεδη. Στο πλαίσιο αυτού δημιουργούνται εξειδικευμένες ομάδες για την εκτίμηση κινδύνου (SRAG) και την παρατήρηση συμβάντων. Αυτές οι ομάδες θα εξετάσουν πιθανές απειλές από διάφορες οπτικές γωνίες και θα αναπτύξουν προσαρμοσμένα μέτρα ασφαλείας για διαφορετικές τοποθεσίες.
5. Τι είναι το Παρατηρητήριο Κρίσιμων Περιστατικών στο HECTOR;
Α: Σκεφτείτε το ως το κέντρο πληροφοριών του HECTOR. Το Παρατηρητήριο θα αναλύει τις απειλές για την ασφάλεια, θα εκπονεί κατευθυντήριες γραμμές και διαδικασίες και κυρίως θα λειτουργεί ως ο «εγκέφαλος» του ε3πιχειρησιακού σκέλους, ανακαλύπτοντας τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να διατηρηθούν ασφαλή τα τουριστικά σημεία.
6. Τι είναι η εφαρμογή «safEU»;
Α: Το «safEU» ή «Safe Europe» είναι ο ψηφιακός βοηθός του HECTOR. Είναι μια εφαρμογή, που συνδέει τους χρήστες απευθείας με τις αρχές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και παρέχει συμβουλές ασφάλειας σε πραγματικό χρόνο. Σχετίζεται με την παροχή στους τουρίστες και τους ντόπιους των πληροφοριών που χρειάζονται τη στιγμή που τις χρειάζονται.
7. Πώς σχεδιάζει το HECTOR να διατηρήσει την δυναμική του;
Α: Το HECTOR προσδοκά να διατηρήσει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών της κοινοπραξίας και να διασφαλίσει ότι οι στρατηγικές και τα αποτελέσματά του θα εξελίσσονται διαρκώς, συνδέοντας το έργο με ευρύτερες προσπάθειες της Ε.Ε., ώστε να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
8. Πώς θα αντιμετωπίσει το HECTOR την ποικιλομορφία των τουριστικών τοποθεσιών;
Α: Το One-size-fits-all δεν λειτουργεί εδώ. Η κοινοπραξία του HECTOR γνωρίζει ότι κάθε τουριστικό σημείο έχει την δική του ατμόσφαιρα και τους ιδιαίτερους κινδύνους του. Έτσι, προσαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας ανά περίπτωση, διασφαλίζοντας ότι κάθε μέρος λαμβάνει ότι του αναλογεί για να παραμείνει ασφαλές.
9. Ποιο είναι το σχέδιο του HECTOR για την προετοιμασία του τουριστικού προσωπικού;
Α: Το HECTOR εστιάζει στην προετοιμασία και τη πρόληψη πριν το συμβάν. Μέσα από το έργο, ξεκινούν προγράμματα για να διδάξουν και να ευαισθητοποιήσουν το τουριστικό προσωπικό σχετικά με την ασφάλεια, τη διαχείριση κρίσεων, ακόμη και τα βασικά στοιχεία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η ιδέα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι για οτιδήποτε.
10. Πώς το HECTOR κάνει τη διαφορά;
Α: Το HECTOR θέτει ξεκάθαρα ορόσημα για να παρακολουθεί την πρόοδό του. Στην πορεία του εξετάζεται η λειτουργία και αποδοτικότητα των μέτρων ασφαλείας, πώς νιώθουν οι ενδιαφερόμενοι για τις αλλαγές και πώς αυτό επηρεάζει τη συνολική ασφάλεια των τουριστικών σημείων.
11. Πώς θα ενισχύσει το HECTOR την Ευρωπαϊκή Συνεργασία;
Α: Το HECTOR θα ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές, εμπειρίες και διδάγματα με ένα δίκτυο ενδιαφερομένων σε όλη την Ευρώπη στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας, όπου όλοι εργάζονται μαζί για έναν κοινό και καθολικό στόχο, τον ασφαλέστερο τουρισμό.