Θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό – Τι δείχνει η διάθεση αεροπορικών θέσεων

φωτ.: Shutterstock

27

Κατά 10,1% έχουν αυξήσει τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για ταξίδια στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι οι αεροπορικές εταιρείες, διαβλέποντας ισχυρή ζήτηση. Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλυτέρων αγορών από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα ξεχωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με αύξηση 27,2% των διαθεσίμων αεροπορικών θέσεων, στις 613.200 θέσεις για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου. Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία για την ίδια περίοδο έχουν αυξηθεί κατά 11% στα 4,5 εκατ., ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση είναι ηπιότερη, της τάξης του 6,4% στα 5,5 εκατ. Κατά 10,1% είναι αυξημένες και οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από τη Γαλλία, ενώ αντίστοιχη αύξηση καταγράφεται και για τη μεταφορική δυναμικότητα από την Ιταλία.

Τα νέα αυτά δεδομένα προέρχονται από το Airdata tracker, του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και αφορούν τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων κατά την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό την ίδια χρονική περίοδο το 2023.

Πρόκειται για την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα ένδειξη πως ο ελληνικός τουρισμός οδεύει προς μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ. Παράλληλα, τα στοιχεία προμηνύουν πως οι δημόσιες υποδομές, όπως δρόμοι, συστήματα ηλεκτροδότησης, διαχείρισης απορριμμάτων και υδάτων, όπου είναι ανεπαρκείς θα δοκιμαστούν καίρια, σημειώνουν πηγές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Δεν είναι όμως μόνο ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων που παραπέμπει σε μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισερχομένων επισκεπτών κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2024. Οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις, δηλαδή τα αγορασμένα αεροπορικά εισιτήρια, αυτή την περίοδο είναι αυξημένες κατά 7,9% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που δείχνει αύξηση στις επιβεβαιωμένες κρατήσεις. Μεγαλύτερη του 10% είναι η αύξηση στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων και για ταξίδια προς την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες ευθέως ανταγωνιστικές της Ελλάδας. Το στοιχείο αυτό παραπέμπει σε μία ευρύτερη δυναμική του τουρισμού καθώς, μετά την Ελλάδα που προηγήθηκε, και άλλες χώρες ολοκληρώνουν την ανάκαμψη από την ύφεση της τουριστικής τους οικονομίας κατά την πανδημία, η οποία συνέχισε να επηρεάζει τα διεθνή ταξίδια έως και τα μέσα του 2022.

Μετά τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προηγούνται σε απόλυτους αριθμούς αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα, ισχυρή δυναμική εμφανίζουν και η Ολλανδία και η Ελβετία. Αντιθέτως, λιγότερες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν προγραμματίσει για την καλοκαιρινή περίοδο οι αεροπορικές που πετάνε από το Ισραήλ και την Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία, μια αγορά που τα τελευταία χρόνια δίνει πολύ μεγάλους αριθμούς επισκεπτών στην Ελλάδα, εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική με περισσότερες από 700.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως για μία ακόμη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων προς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη εμφανίζει μείωση, σε αντίθεση με το σύνολο της ελληνικής επικρατείας. Ειδικότερα η Μύκονος εμφανίζει 10,2% λιγότερες αεροπορικές θέσεις για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου, ενώ ηπιότερη μείωση, της τάξης του 3,9% εμφανίζει και η Σαντορίνη. Οι δύο αγορές εκτιμάται ότι δέχονται τις συνέπειες των πολύ μεγάλων αριθμών επισκεπτών που προσέλκυσαν τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τη φέρουσα ικανότητα των υποδομών τους, ενώ ειδικά για τη Μύκονο εκτιμάται ότι αρνητική επίπτωση έχουν και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο κόστος διαμονής τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!