Την πρώτη θέση στη λίστα της Fred. Olsen, με τους πέντε κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για αστροπαρατήρηση, κατέλαβε ένας ελληνικός και συγκεκριμένα η Ρόδος.
Ο αστροτουρισμός θα αποτελέσει σημαντική ταξιδιωτική τάση το 2024. Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι φέτος, οι συνθήκες για θέαση του Βόρειου Σέλας θα είναι οι καλύτερες των τελευταίων είκοσι ετών.
Ωστόσο, με τη φωτορύπανση να επηρεάζει το 80% του πλανήτη -και να αυξάνεται κατά περίπου 10% κάθε χρόνο, η επιλογή του κατάλληλου σημείου για να ατενίσετε τον ουρανό είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Οι ειδικοί της Fred. Olsen ανέλυσαν εκατοντάδες σημεία δεδομένων σχετικά με τις τοποθεσίες, τις καιρικές συνθήκες και τις κριτικές του TripAdvisor για να εντοπίσουν τους καλύτερους προορισμούς παρατήρησης αστεριών και Βόρειου Σέλας στον κόσμο, οι οποίοι είναι όλοι προσβάσιμοι μέσω θαλάσσης.
Οι πέντε κορυφαίο παράκτιοι προορισμοί για αστροπαρατήρηση
Ρόδος, Ελλάδα
Η Ρόδος, το μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με ιδανικά σημεία για αστροπαρατήρηση. Αυτό που κάνει τη Ρόδο να ξεχωρίζει είναι τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα φωτορύπανσης και η μέση νεφοκάλυψη, μόλις 20. Επίσης, διαθέτει το μοναδικό Astronomy Café, όπου ο επισκέπτης απολαμβάνοντας τον καφέ ή το ποτό του, έχει την δυνατότητα να ζήσει την εμπειρία της παρατηρησιακής αστρονομίας στα 2 αστεροσκοπεία του.
Χβαρ, Κροατία
Παρά το γεγονός ότι είναι το πιο ηλιόλουστο σημείο της Κροατίας -με 2.724 ώρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο- το Χβαρ έχει επίσης εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα φωτορύπανσης, διαθέτοντας τις ιδανικές συνθήκες για παρατήρηση των άστρων. Φιλοξενεί , άλλωστε την πρώτη Διεθνή Κοινότητα Σκοτεινού Ουρανού της νότιας Ευρώπης.
Η γοητευτική πόλη Γιέλσα, η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα σε περισσότερα από 195 μέρη παγκοσμίως που έχουν χαρακτηριστεί ως προνομιακά σημεία παρατήρησης των άστρων από τη Διεθνή Ένωση Σκοτεινού Ουρανού. Αναβάθμισε το 82% του δημόσιου φωτισμού της ώστε να είναι φιλικός προς το περιβάλλον, καθώς και διοργάνωσε εκπαιδευτικές ομιλίες και εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φωτορύπανση.
Κόρτσουλα, Κροάτια
Η επόμενη στη λίστα είναι η Κόρτσουλα. Αυτό το στολίδι στις Δαλματικές ακτές φημίζεται όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και για τις εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης των άστρων, χάρη στην πολύ χαμηλή φωτορύπανση και το υψόμετρο.
Κουσάντασι, Τουρκία
Αν και ίσως περισσότερο γνωστό ως δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο, το Κουσάντασι είναι επίσης ένα εξαιρετικό σημείο για παρατήρηση των άστρων, χάρη στη χαμηλή φωτορύπανση, το μεγάλο υψόμετρο και τη σχετικά χαμηλή υγρασία.
Αγκαντίρ, Μαρόκο
Το Αγκαντίρ, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Μαρακές στη νότια ακτή του Ατλαντικού στο Μαρόκο, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία παρατήρησης των άστρων. Παρά το αστικό του περιβάλλον που συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα φωτισμού, το Αγκαντίρ διαθέτει πολύ χαμηλή νεφοκάλυψη και την υψηλότερη επιφανειακή πίεση μεταξύ των προορισμών της λίστας, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά καθαρό νυχτερινό ουρανό.
Πέντε κορυφαίοι παράκτιοι προορισμοί για το Βόρειο Σέλας
Το επερχόμενο «ηλιακό μέγιστο», το αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου του ήλιου, πρόκειται να αναδείξει το σέλας πιο ζωντανά από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Φυσικά, ορισμένες συνθήκες ενισχύουν την ορατότητα του Βόρειου Σέλας. Τα καλύτερα σημεία θέασης διαθέτουν μεγάλο υψόμετρο, χαμηλή νέφωση, υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και χαμηλή υγρασία, ενώ συνήθως βρίσκονται πιο κοντά στους μαγνητικούς πόλους της Γης.
Η βέλτιστη περίοδος θέασης εκτείνεται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ουρανών και των πιο μακρινών νυχτών, με μέγιστη δραστηριότητα γύρω στις 11 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για την παρατήρηση του Βόρειου Σέλαος, που εντοπίστηκαν μέσω της έρευνάς μας, βρίσκονται όλοι στη Νορβηγία.
- Μόλντε, Νορβηγία
- Μπόντο, Νορβηγία
- Νάρβικ, Νορβηγία
- Άλτα, Νορβηγία
- Κρίστιανσουντ, Νορβηγία