Πολλοί σκέφτονται να «ψυχρανθούν» στις διακοπές τους, επιλέγοντας μέσα στην «κάψα» του θέρους μια ανάσα δροσιάς.
Η κλιματική κρίση αλλάζει τα δεδομένα σε κάθε έκφανση της ζωής μας και κατ’ επέκταση και στο πεδίο της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Έτσι, πολλοί ταξιδιώτες δεν μένουν απλά στο στάδιο της προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες όταν έρχεται η ώρα να διαλέξουν τον προορισμό τους και το πώς θα φτάσουν σε αυτόν.
Έτσι, αντί της φρενίτιδας που παραδοσιακά επικρατούσε για προορισμούς όπως η Νότια Γαλλία, η Σαρδηνία και η Σικελία βλέπουμε προορισμούς όπως η Σκωτία και η Φινλανδία να «παίρνουν» τα πάνω τους, σε μια λογική αποφόρτισης των παραδοσιακών καλοκαιρινών θερέτρων από την ήδη υφιστάμενη πίεση.
Σχετική έρευνα για το πολυτελές ταξιδιωτικό δίκτυο Virtuoso διαπίστωσε ότι το 82% των πελατών του σκέφτονται να επισκεφθούν προορισμούς με πιο ήπιο καιρό το 2024, ενώ την τάση επιβεβαιώνουν και πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες. «Βλέπουμε μια αυξητική τάση σε όσους κάνουν διακοπές πιο βόρεια», σημειώνει η Andrea Godfrey του βρετανικού πρακτορείου Regent Holidays, υπογραμμίζοντας ότι Σκανδιναβία και Βαλτική αναδεικνύονται σε ολοένα και πιο δημοφιλείς προορισμούς. «Λαμβάνουμε πολύ περισσότερα ερωτήματα από οικογένειες για προορισμούς που προσφέρουν καλοκαιρινό ήλιο αλλά και ανάπαυλα από τις υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουν τα παραλιακά θέρετρα σε όλη τη Μεσόγειο» προσθέτει.
Πέρα εξάλλου από την περιβαλλοντική διάσταση, το ταξίδι σε περιοχές της Ευρώπης λιγότερο εκτεθειμένες στον καυτό ήλιο και τους κινδύνους που επιφυλάσσει ο ανθρώπινος παράγοντας, σας δίνεται η εμπειρία του να κάνετε βαρκάδα πέριξ της παραμυθένιας λίμνης Μπλεντ στη Σλοβενία ή ποδηλασία στη Νορβηγία εν τω μέσω του Βόρειου Σέλας ή αναρρίχηση στα σκωτσέζικα highlands ή ποδηλατάδα στην Μπριζ σε tempo πολύ πιο ήπιο και ανθρώπινο.
Η νέα τάση έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες αναγνώσεις της ταξιδιωτικής εμπειρίας του σήμερα, και η οποία περιλαμβάνει στον σχεδιασμό και στη βίωση του ταξιδιού ανησυχίες και προτεραιότητες της σύγχρονης εποχής. Ο τουρισμός ευεξίας, το σιωπηλό ταξίδι, το solo travelling, ακόμη και το νέο trend της ανάδειξης των σιδηροδρομικών σταθμών σε προορισμούς γαστρονομικής απόλαυσης συνιστούν χρωματισμούς μιας προσέγγισης που διευρύνει την έννοια του τι εστί ταξίδι.
Coolcationing στην Ελλάδα
Πέρα πάντως από την ευρωπαϊκή εμπειρία, η βίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του coolcationing είναι άκρως εφικτή και στην Ελλάδα. Πιο απαλός από το χειμωνιάτικό πρόσωπό του, ο ορεινός κόσμος της ελληνικής επικράτειας μετατρέπεται στο ιδανικό εκείνο σκηνικό γαλήνης και περιπέτειας που αναζητά κάθε γνήσιος λάτρης μιας δροσερής καλοκαιρινής εμπειρίας.
Μπορείτε για παράδειγμα να πάρετε τον δρόμο για τις πλαγιές της Οίτης και συγκεκριμένα την Παύλιανη, για να περπατήσετε δίπλα σε αιωνόβια δέντρα και δίπλα στον ήχο από τα κελαριστά νερά των πηγών. Αν έχετε μαζί σας παιδιά, αυτά μάλιστα θα ενθουσιαστούν από το πάρκο της Παύλιανης, με τον σιδερένιο θρόνο, μια σιδερένια κατασκευή βάρους 600 κιλών η οποία παραπέμπει στο πασίγνωστο τηλεοπτικό σίριαλ Game of Thrones. Μπορείτε εναλλακτικά να τραβήξετε για το Πάπιγκο, ώστε να απολαύσετε μοναδικές εμπειρίες στις Κολυμπήθρες, τις περίφημες φυσικές πισίνες των Ιωαννίνων, ή να δείτε ιδίοις όμμασι την Δρακόλιμνη της Τύμφης.
Επίσης μπορείτε να κάνετε μια στάση στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας για να ανοιχτείτε σε μια από τις υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, με τη γνωστότερη εκείνη στο Πάντα Βρέχει, με κατάληξη στους υπέροχες καταρράκτες, που αποτελούν τμήμα ενός φαραγγιού κυριολεκτικά πνιγμένου στην οργιώδη φύση. Ή να κατευθυνθείτε προς την Πελοπόννησο και την Ανδρίτσαινα, για να γευτείτε από πρώτο χέρι την μίξη αρχαιολογικού κάλλους, εκτεταμένης ακτογραμμής και ορεσίβιας γοητείας. Κάνοντας πεζοπορία στο Φαράγγι του Λούσιου, πριν ή αφότου επισκεφθείτε μέρη όπως τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, θα γνωρίσετε την ελληνική εκδοχή μιας τάσης που εστιάζει στον πλούτο της αντίθεσης με τον καυτό, θερινό ήλιο.