5 παγκοσμίου φήμης προορισμοί για κρασί -Μια παντοτινή οινολογική εμπειρία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΚΡΙΒΑΚΗ, Τοσκάνη/Photo: Shutterstock

24

Οινοπαραγωγικές περιοχές με απέραντους αμπελώνες προσφέρουν μία ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία

Ο οινικός τουρισμός, μέρος του γαστρονομικού τουρισμού, ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο. Αποτελεί μια σχετικά νέα τάση όπου ταξιδιώτες μοιράζονται εμπειρίες σχετικά με τα κρασιά που δοκίμασαν και τις διαδρομές που ακολούθησαν. Η λέξη «εμπειρία» δε, είναι άλλη μια τάση. Πλέον το ταξίδι πρέπει να αποτελεί μια εμπειρία και όχι απλά μια επίσκεψη σε μια χώρα, σε έναν τόπο. Οι άνθρωποι αναζητούν το κάτι παραπάνω, θέλουν να δοκιμάσουν ντόπιες γεύσεις που θα συνοδεύονται από μια ιστορία, θέλουν να περπατήσουν ένα μονοπάτι που κρύβει μύθους και ομορφιές κ.ά.

Έτσι και ο οινοτουρισμός στα πλαίσια των «εμπειριών» κερδίζει έδαφος. Η δημιουργία αναμνήσεων γύρω από το κρασί, από το ίδιο το οινοποιείο, από το πώς αυτό συλλέγει τα σταφύλια και οινοποιεί, πώς μπλέκει το μύθο του κρασιού, με την ιστορία της περιοχής, τις γεύσεις και τα αρώματα, όλα αυτά αξίζουν πολύ περισσότερο από την αγορά ενός μπουκαλιού.

Και ενώ οι παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές παραμένουν δημοφιλείς, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση κρασιών από αναδυόμενες όπως η Γεωργία, που μπορεί να μετρά μια εμπειρία χιλιετιών, ωστόσο είναι τα πολύ πρόσφατα χρόνια που άρχισε να μπαίνει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη των πολλών.

Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία

Προφανώς και η Γαλλία δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα των παγκοσμίου φήμης προορισμών για κρασί. Η πιο γνωστή από όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας είναι φυσικά το Μπορντώ, στα νοτιοδυτικά με τη Βουργουνδία να ακολουθεί. Ωστόσο, και η Κοιλάδα του Λίγηρα στην Κεντρική Γαλλία βγάζει εξαιρετικά κρασιά όπως το ντελικάτο Sauvignon Blanc, το πλούσιο Cabernet Franc, το αρωματικό Chenin Blanc, το ξηρό λευκό Savennières και άλλα. Πρόκειται για μια απέραντη αμπελοοινική περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Λίγηρα, η οποία διαθέτει μια πλούσια ποικιλία από terroirs που δίνουν μεγάλη επίσης ποικιλία σε ύφος κρασιών. Δίνει από τραγανά λευκά έως κομψά κόκκινα καθώς και απολαυστικά αφρώδη κρασιά. Είναι δε μια περιοχή που μπορεί να συνδυάσει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα καθώς από το 2000, το κεντρικό τμήμα της Κοιλάδας του Λίγηρα είναι ενταγμένο στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μεσαιωνικά κάστρα και πύργοι, ατελείωτοι αμπελώνες και κτήματα με κερασιές που κάθε άνοιξη ευωδιάζουν κάνουν την περιοχή έναν πανέμορφο προορισμό.

Ώκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία σπάζοντας το κατεστημένο των παραδοσιακών αμπελουργικών χωρών κατάφερε να γίνει τα τελευταία χρόνια ένας από τους καλύτερους προορισμούς για κρασί. Το Ώκλαντ βρίσκεται στο Βόρειο Νησί της χώρας και αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό όπου το καλό φαγητό συνδυάζεται υπέροχα με το πολύ καλό ντόπιο κρασί, το οποίο βέβαια μπορείτε να αναζητήσετε και στα οινοποιεία της περιοχής. Η Νέα Ζηλανδία βγάζει εξαιρετικό Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Sémillon, Pinot Noir και Pinot Gris. Μόλις τριάντα λεπτά από την πόλη του Ώκλαντ, στην εξοχή, μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά στην πηγή τους. Μπορείτε επίσης να πάρετε το καράβι για το νησί Waiheke για να επισκεφθείτε μερικά από τα καλύτερα boutique οινοποιεία.

Καχέτι, Γεωργία

Η Γεωργία είναι ένα ακόμα outsider το οποίο ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο στη λίστα των απανταχού οπαδών του κρασιού. Το Καχέτι είναι η πιο σημαντική αμπελοοινική περιοχή στη Γεωργία τόσο από ποσοτικής και ποιοτικής άποψης όσο και ιστορικής. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των οινοποιητικών σταφυλιών της χώρας καλλιεργούνται εδώ ενώ αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι το κρασί παράγεται στην περιοχή για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Αρκετά οινοποιεία δε, χρησιμοποιούν τεχνικές οινοποίησης χαμηλής παρέμβασης. Το Καχέτι βρίσκεται στην βορειοανατολική Γεωργία περίπου μιάμιση ώρα οδικώς από την πρωτεύουσα της Τυφλίδας γεγονός που την κάνει εύκολα προσβάσιμη. Η περιοχή μάλιστα φημίζεται για τα κεχριμπαρένια κρασιά της που παράγονται από τοπικά λευκά σταφύλια τα οποία ζυμώνονται μαζί με τη φλούδα και τους μίσχους τους σε πήλινους αμφορείς οι οποίοι ονομάζονται qvevri, δίνοντας στα κρασιά ένα ξεχωριστό, περίπλοκο προφίλ και ένα χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα. Πρόκειται για μια αρχαία τεχνική η οποία είναι πλέον ανάμεσα στα Άυλα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Νάπα Βάλεϊ, Καλιφόρνια

Η Καλιφόρνια και συγκεκριμένα η κοιλάδα της Νάπα είναι ανάμεσα στους κορυφαίους οινικούς προορισμούς, με ελίτ οινοποιεία που παράγουν πολύ αξιόλογα κρασιά. Η οινική παράδοση στη Νάπα, ξεκινά δειλά δειλά κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα και με μεθοδικότητα και επιμονή κατάφερε να γίνει μια από τις πιο διάσημες περιοχές παραγωγής κρασιού. Οι συνθήκες εδώ ευνοούν την καλλιέργεια αμπελιών, η θερμοκρασία, η υγρασία, το έδαφος και το μικροκλίμα που δημιουργεί ο γειτονικός Ειρηνικός Ωκεανός καθώς και η ελεγχόμενη θερμοκρασία, η σύγχρονη προσέγγιση στη ζύμωση, οι μέθοδοι αμπελοκαλλιέργειας και οι πρακτικές βιώσιμης γεωργίας όλα βάζουν το χεράκι τους ώστε τα κρασιά να διαμορφώνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γεύσεις. Οι δε οινοποιοί τολμούν να καινοτομούν και να πειραματίζονται πιο εύκολα από άλλες περιοχές ενώ το μέγεθος του τόπου παρέχει διαφορετικά μικροκλίματα και δίνει τη δυνατότητα για διαφορετικού τύπου καλλιέργειες και ποικιλίες σταφυλιών από τόπο σε τόπο. Θα δοκιμάσετε απίθανα Cabernet Sauvignons, Chardonnay, Merlots, Pinot Noir και Zinfandel.

Τοσκάνη, Ιταλία

Η επαρχία της Τοσκάνης απλώνεται στα βορειοδυτικά της Ιταλίας και αποτελεί μαζί με το Μπορντώ τη Μέκκα του κρασιού της Ευρώπης. Ατελείωτοι μικροί και μεγάλοι λόφοι φιλοξενούν αμπελώνες αιώνων με κορυφαίες ποικιλίες σταφυλιών που αξίζει πραγματικά να γνωρίσετε. Η Ιταλία οφείλει την οινική της παράδοση στους Ετρούσκους καθώς ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν σταφύλια σε αυτήν τη γη. Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια έχουν γίνει πολλές αλλαγές σε ποικιλίες και μεθόδους οινοποίησης ωστόσο εξακολουθεί η Τοσκάνη να είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς οινικούς προορισμούς. Αυτό που κάνει τα κρασιά της Τοσκάνης να ξεχωρίζουν είναι το terroir, το κλίμα καθώς και η οινοποιητική διαδικασία. Το ζεστό μεσογειακό κλίμα και τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη δίνουν συμπυκνωμένη γεύση στα σταφύλια που με τη σειρά τους δίνουν εξαιρετικά κρασιά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το εμβληματικό Chianti Classico που γίνεται με τουλάχιστον 80% Sangiovese αλλά και το περίπλοκο Brunello di Montalcino. Φυσικά ένα ακόμη γεγονός που κάνει την Τοσκάνη έξτρα γοητευτική είναι οι μεσαιωνικές καρτποσταλικές πόλεις της όπως το Μονταλτσίνο, το Μοντεπουλσιάνο, η Σιέννα, φυσικά η μαγευτική Φλωρεντία και πολλές ακόμα πόλεις και χωριά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!