Δέκα μοναδικοί προορισμοί αποκλειστικά για τους λάτρεις του γαστρονομικού τουρισμού

Associated Press— HuffPost Greece, TWENTY47STUDIO VIA GETTY IMAGES

24
Σε πόσους από αυτούς έχουμε ήδη πάει;
Πρέπει όλοι να μπουν στο πλάνο μας, ανεξαιρέτως.

Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου

Ο κόσμος απλώνεται μπροστά μας τόσο μεγάλος και απέραντος και εμείς έχουμε τόσο λίγο χρόνο για ταξίδια μέσα στη χρονιά. Αλήθεια, ποιος θα είναι άραγε ο επόμενος προορισμός μας;

Ας αφήσουμε την καρδιά να μας υποδείξει. Ή μήπως αυτή τη φορά να αφήσουμε το στομάχι μας; Άλλωστε για κάποιους, το στομάχι είναι η δεύτερη καρδιά… Που μπορεί να χτυπά πιο δυνατά κι από την πρώτη.

Κι αν ανήκουμε και εμείς στο γκρουπ των καλοφαγάδων; Ειδικοί έχουν για εμάς το τοπ δέκα των πόλεων που πρέπει να επισκεφτούμε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Για να δούμε, πόσα από αυτά τα σημεία έχουμε επισκεφτεί;

1. Η Τιφλίδα στη Γεωργία

Η πλακόστρωτη Τιφλίδα, η πρωτεύουσα της Γεωργίας, είναι γεμάτη ιστορία και τα γεωργιανά πιάτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της παράδοσης. Στην Τιφλίδα, σπεσιαλιτέ είναι το χινκάλι, ένα πολύ δημοφιλές ζυμαρικό, από τυλιγμένα κομμάτια ζύμης, γεμιστά με κρέας και μπαχαρικά.

Χινκάλι: Ένα πολύ δημοφιλές ζυμαρικό από τυλιγμένα κομμάτια ζύμης, γεμιστά με κρέας και μπαχαρικά.
LARISA BLINOVA VIA GETTY IMAGES
Χινκάλι: Ένα πολύ δημοφιλές ζυμαρικό από τυλιγμένα κομμάτια ζύμης, γεμιστά με κρέας και μπαχαρικά.

Aκόμη, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε και το χατσαπούρι, μια ζύμη σε σχήμα βάρκας, που θυμίζει πεϊνιρλί και είναι γεμιστό με παραδοσιακά τυριά και αυγό.

2. Η Οαχάκα στο Μεξικό

Αν θέλουμε να φάμε καλά, δεν έχουμε παρά να επισκεφτούμε την Οαχάκα: Από τους πλανόδιους πωλητές μέχρι τα εστιατόρια παγκοσμίου φήμης, αυτή η πόλη έχει τόσα πολλά να προσφέρει στους γευσιγνώστες που θα την επισκεφτούν.

Στην Οαχάκα οι πικάντικες σάλτσες με βάση το τσίλι δίνουν γεύση στο κάθε τι, ενώ το huitlacoche, ενός μύκητας καλαμποκιού που στη γεύση θυμίζει μανιτάρι, και τα chapulines, ένα τραγανό σνακ φτιαγμένο από τηγανητές ακρίδες, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Και για επιδόρπιο; Mεξικανικές «παλέτας», χειροποίητες γρανίτες δηλαδή, φτιαγμένες από φρέσκα φρούτα.

Chapulines: Ένα τραγανό σνακ φτιαγμένο από τηγανητές ακρίδες
SERGIO MENDOZA HOCHMANN VIA GETTY IMAGES
Chapulines: Ένα τραγανό σνακ φτιαγμένο από τηγανητές ακρίδες

Στο Μεντεγίν, η μέρα ξεκινά με buñuelos, τηγανητές μπάλες ζύμης που απολαμβάνoυμε καλύτερα με μια αχνιστή κούπα ζεστή σοκολάτα ή καφέ.

Έπειτα, στις υπαίθριες αγορές, δοκιμάζουμε τα εκλεκτά τοπικά εδέσματα για να καταλήξουμε στην bandeja paisa, ένα παραδοσιακό πιάτο, που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία υλικών, όπως: Tσορίθο, ένα περίφημο αλλαντικό με πικάντικη γεύση, αβοκάντο, ρύζι και φασόλια, συνδυασμένα σε ένα πλούσιο γεύμα, που μας χορταίνει μετά από μια μέρα γεμάτη περιπλάνηση.

Bandeja paisa: Ένα πλούσιο παραδοσιακό πιάτο, ιδανικό για το φινάλε μιας μέρας γεμάτης περιπλάνηση.

KRYSSIA CAMPOS VIA GETTY IMAGES
Bandeja paisa: Ένα πλούσιο παραδοσιακό πιάτο, ιδανικό για το φινάλε μιας μέρας γεμάτης περιπλάνηση.

4. Η Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία

Στη Σλοβενία τα χιονισμένα βουνά, οι κρυμμένοι καταρράκτες και οι παρθένες λίμνες συνθέτουν το πιο μαγευτικό τοπίο. Αλλά εξίσου δυνατό της κομμάτι είναι και η γαστρονομία, ιδίως το παραδοσιακό στιφάδο.

Το Ομπάρα, το γκολάζ και το ποχορσί πισκέρ είναι μερικά ακόμη πικάντικα μαγειρευτά, που μας περιμένουν να τα απολαύσουμε, παρέα με χειροποίητο ζυμωτό ψωμάκι.

Και για επιδόρπιο «Ποτίκα», ένα γλυκό, γιορτινό κέικ γεμιστό με αλεσμένα καρύδια, παπαρουνόσπορο ή ακόμα και πραλίνα φουντουκιού

H Περίφημη Ποτίκα.

DAVORLOVINCIC VIA GETTY IMAGES
H Περίφημη Ποτίκα.

5. Η Αβάνα στην Κούβα

Κανένα ταξίδι στην Αβάνα δεν θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν απολαύσουμε τη Ρόπα Βιέχα, ένα πιάτο τρυφερής μπριζόλας, μαγειρεμένης σε σάλτσα ντομάτας με πιπεριές και κρεμμύδια, που συνήθως σερβίρεται με ρύζι.

Συνδυάζουμε το περίφημο πιάτο με ένα από τα πολλά εμβληματικά κουβανέζικα κοκτέιλ, όπως το μοχίτο, για απόλαυση που χτυπάει κόκκινο.

Ρόπα Βιέχα, ένα πιάτο τρυφερής μπριζόλας, μαγειρεμένης σε σάλτσα ντομάτας με πιπεριές και κρεμμύδια.

BRANDON ROSENBLUM VIA GETTY IMAGES
Ρόπα Βιέχα, ένα πιάτο τρυφερής μπριζόλας, μαγειρεμένης σε σάλτσα ντομάτας με πιπεριές και κρεμμύδια.

6. To Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική

Στο Κέιπ Τάουν το «must» έδεσμα είναι το Γκάτσμπι, ένα τεράστιο σάντουιτς γεμιστό με τηγανιτές πατάτες, κρέας και λαχανικά. Κι αν μας περισσεύει ακόμα χώρος, αναζητάμε τα παραδοσιακά μπουρεκάκια με κιμά από λουκάνικο, που δένουν υπέροχα με ένα κρύο ποτήρι μπύρα.

Αν πάλι αντέχουμε και για επιδόρπιο, τα κοέκσιστερ, αρτοσκευάσματα φτιαγμένα από τηγανητή ζύμη, είναι ό,τι πρέπει για εμάς.

Κοέκσιστερ: Αρτοσκευάσματα φτιαγμένα από τηγανητή ζύμη, είναι ό,τι πρέπει για εμάς.

ROGER DE LA HARPE / 500PX VIA GETTY IMAGES
Κοέκσιστερ: Αρτοσκευάσματα φτιαγμένα από τηγανητή ζύμη, είναι ό,τι πρέπει για εμάς.

7. Η Μπολόνια στην Ιταλία

Η Μπολόνια είναι το μέρος όπου θα απολαύσουμε μερικές από τις πιο αγαπημένες σπεσιαλιτέ της ιταλικής κουζίνας σε πρώτη εκτέλεση.

Θα δοκιμάσουμε ταλιατέλες αλ ραγού και θα καταλάβουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη μακαρονάδα μπολονέζ όπως την ξέρουμε σήμερα. Θα δοκιμάσουμε επίσης χειροποίητα λαζάνια και τορτελίνια, με μοναδικό κίνδυνο, μετά από αυτή τη γαστρονομική εμπειρία, να μην μπορούμε εύκολα να συνηθίσουμε και πάλι στου εμπορίου.

Tαλιατέλες αλ ραγού
GUIDO COZZI/ATLANTIDE PHOTOTRAVEL V.IA GETTY IMAGES
Tαλιατέλες αλ ραγού

8. Το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ

Στο Τελ Αβίβ, η μέρα ξεκινά με σακσούκα, ένα πιάτο με βάση τα αυγά ποσέ, επάνω σε πικάντικη ντομάτα και πιπεριά στιφάδο, πασπαλισμένα με μαϊντανό και τυρί φέτα.

Για γλυκό θα δοκιμάσουμε Gelato με γεύση χαλβά, μια συνταγή που δεν συναντάμε ίσως σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Σακσούκα: Αυγά ποσέ, επάνω σε πικάντικη ντομάτα και πιπεριά στιφάδο, πασπαλισμένα με μαϊντανό και τυρί φέτα.
ALEXANDER SPATARI VIA GETTY IMAGES
Σακσούκα: Αυγά ποσέ, επάνω σε πικάντικη ντομάτα και πιπεριά στιφάδο, πασπαλισμένα με μαϊντανό και τυρί φέτα.

9. Η Οσάκα στην Ιαπωνία

Αν λαχταράμε street food, η Οσάκα είναι για εμάς! Στις συνοικίες Dotonbori, Shinsekai και Kitashinchi, θα δοκιμάσουμε αγαπημένα φαγητά όπως τακογιάκι, δηλαδή τηγανητές μπάλες ζύμης με χταπόδι και κουσικάτσου, σουβλάκια από ψητό κρέας και λαχανικά. Αυτές οι νόστιμες τηγανητές λιχουδιές θα μας λείψουν όταν επιστρέψουμε στην Αθήνα και τις κλασικές καντίνες.

Ιαπωνικό Street Food.
CARLO A VIA GETTY IMAGES
Ιαπωνικό Street Food.

10. To Πόρτο στην Πορτογαλία

Είτε ψάχνουμε για ένα χορταστικό μεσημεριανό με ατμόσφαιρα και άρωμα λιμανιού, είτε θέλουμε να μας περάσει το hangover, είτε είμαστε απλά περίεργοι να ανακαλύψουμε ποιο μπορεί να είναι το πιο απολαυστικό σάντουιτς στον κόσμο, η φραντσεσίνια δεν θα μας απογοητεύσει.

Φραντσεσίνια: Ένα σάντουιτς, με καταγωγή 100% από το Πόρτο

BRANDON ROSENBLUM VIA GETTY IMAGES
Φραντσεσίνια: Ένα σάντουιτς, με καταγωγή 100% από το Πόρτο

Αυτό το σάντουιτς, με καταγωγή από το Πόρτο, περιλαμβάνει συνήθως πολλά διαφορετικά είδη κρέατος: Λουκάνικο, μπριζόλα και ζαμπόν, βουτηγμένα σε πικάντικη σάλτσα θαλασσινών και λιωμένο τυρί.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!