Η Ελλάδα θέλει λιγότερα κρουαζιερόπλοια

Στέφανος Γεωργακόπουλος, Κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά της Σαντορίνης Εικόνα: Michael Bihlmayer/CHROMORANGE/picture alliance

17

Ο γερμανικός Τύπος για τα σχέδια της Αθήνας να περιορίσει τα κρουαζιερόπλοια

Με αφορμή τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στα κρουαζιερόπλοια, τα οποία επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, η tagesschau.de γράφει με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει λιγότερα κρουαζιερόπλοια»: «Ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Σαντορίνης, αφήνει τους αριθμούς να μιλήσουν: “Από το 2012 έως το 2019, η κατανάλωση νερού διπλασιάστηκε. Τα επόμενα τρία χρόνια αυξήθηκε κατά ένα επιπλέον 18%. Και στη συνέχεια κατά ένα 22% μέσα σε μόλις έναν χρόνο”. Οι δυνατότητες αφαλάτωσης του νερού θα έπρεπε να επαρκούν για 15 χρόνια. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι επαρκούσαν μόνο για πέντε.

Σε συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά θα περιοριστούν. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.

Οι τουρίστες στα κρουαζιερόπλοια συμβάλλουν καθοριστικά έτσι ώστε να προκαλείται το αδιαχώρητο στα σοκάκια των νησιών, δεν δαπανούν ωστόσο χρήματα σε καταστήματα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό θα μπορούσαν να έχουν ακόμα και αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομία. Με άλλα λόγια, αν υπάρχουν υπερβολικά πολλοί επισκέπτες με πλοία, ενδέχεται ενδιαφερόμενοι τουρίστες να αποφύγουν έναν δημοφιλή προορισμό.

Από ό,τι όλα δείχνουν, ο κλάδος της κρουαζιέρας δεν αναμένει μεγάλες περικοπές. Σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και ένα πλοίο αρκεί, για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των τουριστών σε έναν τόπο. Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Norwegian Epic και το Οdyssey of the Seas είναι τα μεγαλύτερα πλοία που προσεγγίζουν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους από 4.000 επιβάτες. Ας σημειωθεί ότι τα Φηρά, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, έχουν πληθυσμό περίπου 1.600 κατοίκους».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!