Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Ελλάδα και οι κατευθύνσεις ανάπτυξής τους

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ, Photo: Pexels

17

Τι προβλέπει για τις ειδικές μορφές τουρισμού το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που ετέθη σε διαβούλευση

Ιδιαίτερη αναφορά στις ειδικές μορφές τουρισμού γίνεται στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που ετέθη σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 15 Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σχετικά οι ειδικές μορφές τουρισμού, και οι σχετιζόμενες με αυτές ειδικές τουριστικές υποδομές χαρακτηρίζονται από δυναμική ζήτηση και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η καταγραφή τους και η παροχή σχετικών κατευθύνσεων στο υπό μελέτη Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Σημειώνεται όμως ότι η καταγραφή των ειδικών μορφών τουρισμού είναι ενδεικτική και όχι περιοριστική.

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ διαφορετικών ειδικών μορφών τουρισμού, ή μεταξύ των τελευταίων και της κυρίαρχης μορφής τουρισμού ήλιου‐ θάλασσας, κάτι που καθιστά ελαστικά τα όρια μεταξύ των διαφόρων τουριστικών μορφών, και επιβάλλει αντίστοιχη ευελιξία στην εφαρμογή των κατευθύνσεων που προτείνονται. Η συνδυασμένη χρήση διαφορετικών μορφών και υποδομών τουρισμού ενθαρρύνεται.

Οι κατευθύνσεις αυτές εστιάζουν σε θέματα που συνδέονται με τον χωρικό σχεδιασμό και όχι με τομεακές κατευθύνσεις ή σχέσεις με άλλες μορφές σχεδιασμού.

Τουρισμός υπαίθρου

Ο τουρισμός υπαίθρου αναπτύσσεται σε περιοχές της υπαίθρου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, πλην των περιοχών απόλυτης προστασίας της φύσης, καθώς και της γεωργικής (αγροτικής) γης υψηλής παραγωγικότητας όπως αυτή έχει ή θα καθοριστεί σύμφωνα με τη θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις περιοχές προστασίας της φύσης και στα εθνικά πάρκα επιτρέπονται μορφές τουρισμού φύσης που προσιδιάζουν στις περιοχές αυτές (π.χ. ορειβατικός, γεωτουρισμός) με τις αναγκαίες συνοδευτικές εγκαταστάσεις (καταφύγια μέχρι 200 τ.μ.), αγροτουρισμός κλπ.. Στα περιφερειακά φυσικά πάρκα ενθαρρύνεται η ανάπτυξη τουρισμού της υπαίθρου, με την οριοθέτηση περιοχών οικοανάπτυξης με επέκταση της σχετικής δυνατότητας και εκτός οικιστικών ενοτήτων.

Σε σχέση με τον Τουρισμό υπαίθρου αναφέρονται επίσης τα εξής:

-Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών που διαθέτουν σχετικούς πόρους (φύση, τοπίο), ως πόλων ανάπτυξης τουρισμού φύσης ευρύτερης ακτινοβολίας. Τέτοιες περιοχές αποτελούν καταρχήν οι προστατευόμενες περιοχές που διαθέτουν Μονάδα Διαχείρισης.

-Καθιέρωση τοπικών δικτύων, διαδρομών – μονοπατιών, πολυθεματικού χαρακτήρα με έμφαση στη φυσιολατρική διάσταση.

-Διατήρηση και ανάδειξη των στοιχείων του παραδοσιακού τρόπου ζωής.

-Δημιουργία υποδομών παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών, μουσεία και ορειβατικά καταφύγια).

-Ενίσχυση δράσεων ανακαίνισης παραδοσιακών ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων και οικισμών ή συνόλων οικισμών με στόχο τη διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς.

-Διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με την αγροτοτουριστική κατανάλωση (σύμφωνα τοπικής ποιότητας κ.λπ.).

-Ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού με δράσεις προώθησης της ελληνικής κουζίνας και των επιμέρους εκδοχών της ως σημαντικού τουριστικού πόρου.

-Προώθηση της εμπορία γεωργικών προϊόντων ποιότητας καθώς και τοπικών μεταποιημένων προϊόντων ποιότητας.

-Ενίσχυση του προσανατολισμού των συνεχιζόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον αγροτικό χώρο προς μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη.

Γεωτουρισμός

Σε ό,τι αφορά τον Γεωτουρισμό αναφέρονται τα εξής:

-Ανάδειξη, προβολή και δραστηριότητες επισκεψιμότητας των γεωτόπων της χώρας (ηφαίστεια, σπήλαια, φαράγγια, απολιθωματοφόρες θέσεις, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα, αρχαία ή ανενεργά μεταλλεία και λατομεία, γεωμορφές και τοπία που δημιούργησε στην διάρκεια των γεωλογικών αιώνων η φύση) και δραστηριότητες για την ένταξή τους σε τουριστικά δίκτυα (θεματικά ή μη) ανάλογα με τα ιδιαίτερα (γενικά ή ειδικά) χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν.

-Εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους και διαχείριση ροών επισκεπτών με σεβασμό στην αντοχή του εκάστοτε οικοσυστήματος.

-Ένταξη τους σε τουριστικά δίκτυα (θεματικά ή μη) ανάλογα με τα ιδιαίτερα (γενικά ή ειδικά) χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν.

Αλιευτικός τουρισμός

Ο αλιευτικός τουρισμός επιτρέπεται:

-στις θαλάσσιες περιοχές και τα εσωτερικά επιφανειακά ύδατα -λίμνες, ποτάμια, υφάλμυρα οικοσυστήματα, όταν επιτρέπεται ρητώς από τα οικεία θεσμικά πλαίσια η ερασιτεχνική αλιεία,

-βάσει κατευθύνσεων Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων, όταν αυτά θεσμοθετηθούν, και

-σε μισθωμένα τμήματα του θαλάσσιου ή χερσαίου χώρου, με χρήση εκτροφής υδρόβιων οργανισμών, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το πλαίσιο αδειοδότησης των μονάδων αυτών.

-Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού σε σύνδεση με μονάδες υδατοκαλλιέργειας.

Τουρισμός αθλητικών διοργανώσεων

Για τον Τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων αναφέρονται τα εξής:

-Διευκόλυνση της δυνατότητας ύπαρξης συμπληρωματικών χρήσεων (εμπορικών, εστίασης, αναψυχής, διοίκησης) στις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, μέσω της πολεοδομικής νομοθεσίας.

-Ανάπτυξη προπονητικών κέντρων σε περιοχές του ορεινού και ημιορεινού χώρου που διαθέτουν ικανοποιητική πρόσβαση και ξενοδοχειακή υποστήριξη, καθώς και σε παραθαλάσσιες και παραλίμνιες περιοχές για αθλητικές δραστηριότητες συνδεόμενες με τη θάλασσα ή τις λίμνες. Τα προπονητήρια και οι λοιπές σχετικές υποδομές πρέπει να εναρμονίζονται με την κλίμακα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής εγκατάστασης.

Τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας

Για τον Τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας αναφέρονται τα εξής:

-Δημιουργία μονοπατιών στην ύπαιθρο, ιδίως στον ορεινό και ημιορεινό χώρο, και σύνδεσή τους με διεθνή μονοπάτια, και με ενίσχυση της δημιουργίας δικτύων.

-Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων (σπορ) στον ορεινό χώρο (π.χ. ορειβασία, αναρρίχηση, κανό−καγιάκ, rafting, αιωροπτερισμός, αλεξίπτωτο πλαγιάς). Ορισμένες από τις δραστηριότητες αυτές μπορούν να αναπτυχθούν σε μικρότερο βαθμό και στον ημιορεινό και πεδινό χώρο.

-Δημιουργία αναρριχητικών πεδίων.

Χιονοδρομικός τουρισμός

Για τον Χιονοδρομικό τουρισμό αναφέρονται τα εξής:

-Βελτίωση της προσβασιμότητας στα υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα: Χελμού (Καλάβρυτα, Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας), Μαινάλου (Τρίπολη, Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας), Τυμφρηστού (Βελούχι) (Καρπενήσι, Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας), Πηλίου (Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας), Περτουλίου (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων), Βέρνου (Βίτσι) (Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς), Καρακολίου Μετσόβου (Ήπειρος, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων), Προφήτη Ηλία Μετσόβου (Ήπειρος, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων), Ανήλιου Μετσόβου (Ήπειρος, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων), Βασιλίτσας (Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Ιωαννίνων), Βίγλας Πισοδερίου (Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας), Ελατοχωρίου (Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας), Σελίου (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας), 3‐5 Πηγάδια Νάουσας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας), Καϊμακτσαλάν (Βόρας) (Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας), Λαϊλιά (Περιφερειακή Ενότητα Σερρών), Φαλακρού (Περιφερειακή Ενότητα Δράμας), Γεροντόβραχου Παρνασσού (Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας/Φωκίδας/Φθιώτιδας), Παγγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας), Αγράφων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας), Χρυσό Ελάφι (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας), Ανώγεια ‐ Ψηλορείτη (Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης), Παρνασσός (Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας/ Φωκίδας/Φθιώτιδας), Ζήρεια (Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας).

-Για τη δημιουργία νέων χιονοδρομικών κέντρων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αναμενόμενες επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή, και οι δυνατότητες χρήσης καινοτομικών τεχνολογιών για την αντιμετώπισή τους.

-Διεύρυνση της εποχικότητας της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων με ειδικά κίνητρα για την ανάπτυξη αθλητικών ορεινών δραστηριοτήτων και ειδικών αθλητικών δραστηριοτήτων.

Γκολφ

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επισκεπτών για γκολφ αναφέρονται τα εξής:

-Αύξηση των εγκαταστάσεων γκολφ, αυτοτελών ή με τη μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα ή εντάσσεται σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ή και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

-Αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων γηπέδων γκολφ και δημιουργία δικτύων γηπέδων με στόχο τη δημιουργία «τουριστικών προορισμών γκολφ» σε όλες τις περιοχές πλην των Περιοχών Ελέγχου.

-Η χωροθέτηση εγκαταστάσεων γκολφ πρέπει να είναι συμβατή με το Σχέδιο Διαχείρισης του κατά περίπτωση υδατικού διαμερίσματος, με ειδική σχετική τεκμηρίωση στο πλαίσιο της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης.

Ποδηλατικός τουρισμός

Για τον ποδηλατικό τουρισμό αναφέρονται τα εξής:

-Δημιουργία δικτύων ποδηλατοδρόμων στον αστικό χώρο

-Δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στην ύπαιθρο, και σύνδεσή τους με το διευρωπαϊκό δίκτυο ποδηλάτου.

Θαλάσσιος τουρισμός

Τα θαλάσσια χωροταξικά πλαίσια πρέπει να διευκολύνουν την εγκατάσταση δραστηριοτήτων θαλάσσιου τουρισμού, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων στις οποίες αυτές επιτρέπονται.

Τουρισμός κρουαζιέρας

Στο πλαίσιο αυτό για τον τουρισμό κρουαζιέρας αναφέρονται τα εξής:

-Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων και δημιουργία νέων πυλών εισόδου επιβατών κρουαζιέρας (home ports) με σύγχρονες εγκαταστάσεις κατά προτεραιότητα σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες περιοχές και περιοχές αστικών κέντρων που εξυπηρετούνται από αεροδρόμια διεθνών συνδέσεων.

-Δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (ports of call) σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα, ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

-Πρόβλεψη διαχωρισμού λιμενικής ζώνης σε ζώνη για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας και ζώνη εμπορικού/επιβατικού−ακτοπλοϊκού λιμένα και προσδιορισμός χρήσεων στην λιμενική ζώνη για εξυπηρέτηση τουρισμού κρουαζιέρας με αντίστοιχες λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις, και διευκόλυνση της ανάπτυξης στις παρυφές των σταθμών κρουαζιέρας, χώρων εμπορικών χρήσεων, ψυχαγωγίας και προώθησης τοπικών προϊόντων.

-Εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών, που θα συμπεριλάβουν τις ευρύτερες περιοχές των πυλών κρουαζιέρας, καθώς και τη διαχείριση των επισκεπτών κρουαζιέρας (με σκοπό αφενός την βέλτιστη εξυπηρέτησή τους και αφετέρου την προστασία του προορισμού από τις ταυτόχρονες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων που εξαντλούν τα όρια των διαθέσιμων υποδομών). Στις περιοχές υπερτουρισμού με τα σχέδια αυτά πρέπει να θεσπιστούν ποσοτικά όρια ταυτόχρονης παρουσίας κρουαζιεροπλοίων.

Τουρισμός Γιώτινγκ

Για την ανάπτυξη του τουρισμού γιώτινγκ αναφέρεται η πύκνωση του δικτύου τουριστικών λιμένων (μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια) λαμβάνοντας υπόψη:

-Τις θέσεις των ήδη χωροθετημένων τουριστικών λιμένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πύκνωση του δικτύου στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και σε κόλπους, όπως ο Αργοσαρωνικός, ο Αργολικός και ο Παγασητικός.

-Την εξασφάλιση συνθηκών ικανοποιητικής εξυπηρέτησης και ανεφοδιασμού των τουριστικών σκαφών μέσω ορθολογικής διασποράς τουριστικών λιμενικών υποδομών με στόχο τη διαμόρφωση δικτύου σε ενδεικτικές αποστάσεις συντομότερης πλεύσης 30 ν.μ. μεταξύ μαρινών και 15 ν.μ. μεταξύ μαρινών και καταφυγίων ή αγκυροβολίων. Περαιτέρω πύκνωση του δικτύου εξετάζεται κατά περίπτωση με βάση τη ζήτηση υπηρεσιών και υποδομών ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών ή και την ύπαρξη ιδιαίτερων τοπικών τουριστικών πόρων υψηλής επισκεψιμότητας. Οι παραπάνω ενδεικτικές αποστάσεις δεν ισχύουν για τις αστικές περιοχές και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, για τους οποίους λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη η ζήτηση σε θέσεις ελλιμενισμού.

-Τη ζήτηση θέσεων ελλιμενισμού, όπως διαμορφώνεται στο χρόνο.

-Τα γεωμορφολογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, τα ανεμολογικά και κυματικά στοιχεία, τις χρήσεις γης και τυχόν υφιστάμενα ειδικά καθεστώτα προστασίας των προτεινόμενων θέσεων, τα οποία λαμβάνονται υπόψη και για την επιλογή του τύπου και της κλίμακας του τουριστικού λιμένα.

Τουρισμός καταδύσεων αναψυχής

Ο καταδυτικός τουρισμός αναπτύσσεται σε καταδυτικά πάρκα, τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, νεώτερα ναυάγια, ενάλιοι αρχαιολογικούς χώρους κηρυγμένους ως «επισκέψιμους». Ενθαρρύνεται η δικτύωση των καταδυτικών πάρκων.

Πολιτιστικός Τουρισμός

Για τον Πολιτιστικό Τουρισμό αναφέρονται τα εξής:

-Αναβάθμιση και προβολή του μουσειακού, μνημειακού, αρχαιολογικού και λαογραφικού κεφαλαίου της χώρας, με προτεραιότητα στις Αναπτυσσόμενες Περιοχές, τις Περιοχές με Δυνατότητες Ανάπτυξης και τις Μη Αναπτυγμένες Περιοχές του παρόντος πλαισίου.

-Προώθηση ολοκληρωμένων αναπλάσεων σε συνδυασμό με Σχέδια Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών (ΣΔΤΠ) των ιστορικών κέντρων των πόλεων, με έμφαση στις περιοχές Ελέγχου και τις Αναπτυγμένες περιοχές του παρόντος πλαισίου. Δράσεις ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, όπου υπάρχει σχετικό αντικείμενο, πρέπει να περιλαμβάνονται στον εν λόγω σχεδιασμό.

-Προώθηση ολοκληρωμένων αναπλάσεων σε συνδυασμό με ΣΔΤΠ στις περιβάλλουσες περιοχές αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με μεγάλη επισκεψιμότητα.

-Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών σε περιοχές χωροταξικής κλίμακας (περιφερειακή ενότητα και άνω), που θα διασυνδέουν συγκεντρώσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, καθώς και σημαντικά μεμονωμένα τέτοια στοιχεία. Οι ίδιες διαδρομές σκόπιμο είναι να ενσωματώνουν και αξιόλογα πολιτισμικά στοιχεία καθώς και μεμονωμένα μνημεία της φύσης.

-Προώθηση τουριστικής αξιοποίησης μεγάλων/διεθνούς ακτινοβολίας χώρων αρχαιολογικών ανασκαφών.

-Διευκόλυνση με ρυθμίσεις χρήσεων γης της δημιουργίας συμπληρωματικών (πωλητηρίων, χώρων εστίασης κ.ά.) δραστηριοτήτων στις άμεσα περιβάλλουσες περιοχές αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με μεγάλη επισκεψιμότητα.

-Προώθηση του κινηματογραφικού, τηλεοπτικού – θεαματικού τουρισμού.

-Αξιοποίηση και συντήρηση των υπαίθριων θεάτρων για την προβολή της χώρας διεθνώς στον χώρο του πολιτιστικού θεαματικού τουρισμού.

Αστικός Τουρισμός (city breaks – city trip)

Σε ό,τι αφορά τον Αστικό Τουρισμό σημειώνονται τα εξής:

-Υποστήριξη του ρόλου των πόλεων ως αυτόνομων προορισμών τουρισμού μικρής ή μεγάλης διάρκειας (city breaks ‐ city trip) μέσω της αναβάθμισης των ειδικών χαρακτηριστικών τους που αυξάνουν την ελκυστικότητά τους για επισκέπτες και της ταυτότητάς τους (brand),

-Δυνατότητα μετατροπής παραδοσιακών κτισμάτων σε τουριστικά καταλύματα σε περιοχές αμιγούς κατοικίας και γενικής κατοικίας χωρίς μέγιστο όριο κλινών.

-Σε περίπτωση απόσυρσης νόμιμα υφιστάμενων απαξιωμένων τουριστικών μονάδων να δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, και η δυνατότητα επανακατασκευής στην ίδια θέση με το συντελεστή δόμησης που ίσχυε όταν είχε αδειοδοτηθεί η μονάδα.

-Δυνατότητα επανάχρησης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος σε εντός σχεδίου περιοχές οποιασδήποτε χρήσης με τη μετατροπή του σε τουριστικά καταλύματα και υποστηρικτικές χρήσεις, εφόσον περιλαμβάνονται στις επιτρεπόμενες στην περιοχή.

-Εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών (ΣΔΤΠ) σε εντός σχεδίου περιοχές με μεγάλη πυκνότητα τουριστικών καταλυμάτων ή/και υποδομών και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, καθώς και σε όμορες Άτυπες Τουριστικές Συγκεντρώσεις.

Θρησκευτικός – Προσκυνηματικός Τουρισμός

Για τον Θρησκευτικό – Προσκυνηματικό Τουρισμό αναφέρονται τα εξής:

-Εκπόνηση και Εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών, στις περιβάλλουσες περιοχές τόπων, χώρων και μνημείων, κτισμάτων, μονών και ναών, που σχετίζονται με την ιστορία και την εξέλιξη της θρησκευτικής δραστηριότητας ή γενικότερα θρησκευτικής σημασίας. Στις περιοχές αυτές πρέπει να διευκολύνεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό η δημιουργία συμπληρωματικών υποδομών όπως, ενδεικτικά, θρησκευτικών εκδηλώσεων και τελετών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και συνεδριακών κέντρων.

-Ειδική σημασία έχει, στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού, το Άγιον Όρος. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να διευκολύνει την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων που άμεσα ή έμμεσα υποστηρίζουν τον θρησκευτικό ρόλο και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Αγίου Όρους.

-Διαφύλαξη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών των μοναστηριών από νέες μη προσαρμοσμένες στο χαρακτήρα τους κτιριακές επεκτάσεις.

Συνεδριακός τουρισμός

Για τον συνεδριακό τουρισμό υπογραμμίζονται τα εξής:

-Ανάπτυξη συνεδριακού‐εκθεσιακού τουρισμού στις ευρύτερες περιοχές των αστικών κέντρων και κατά προτίμηση στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της χώρας. Δεδομένης της κρίσιμης σημασίας της ύπαρξης ορισμένων πολύ μεγάλων συνεδριακών με δυναμικό φιλοξενίας εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας, δυνατότητα αύξησης βασικών πολεοδομικών όρων (συντελεστής δόμησης, συντελεστής όγκου) με έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.

-Δημιουργία εγκαταστάσεων συνεδριακού‐εκθεσιακού τουρισμού μικρότερης κλίμακας σε μικρότερα αστικά κέντρα και άλλους τουριστικούς προορισμούς

-Αξιοποίηση υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, μέσω της μετατροπής κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας (π.χ. Ολυμπιακές εγκαταστάσεις) σε χώρους συνεδριακών εκδηλώσεων και εκθέσεων και της αποκατάστασης και επανάχρησης αξιόλογων παλαιών κελυφών ως συνεδριακών – εκθεσιακών χώρων με παράλληλη θέσπιση κινήτρων. Δυνατότητα αύξησης βασικών πολεοδομικών όρων (συντελεστής δόμησης, συντελεστής όγκου) με έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Ιατρικός τουρισμός

Αναφέρεται η διευκόλυνση από τον πολεοδομικό σχεδιασμό της δημιουργίας ολοκληρωμένων κέντρων ιατρικού τουρισμού, που θα περιλαμβάνουν ιατρικές υποδομές, υποδομές φιλοξενίας ασθενών και συνοδών, και συμπληρωματικές δραστηριότητες και υποδομές. Τα κέντρα αυτά μπορούν να εγκαθίστανται σε περιοχές Γενικής Κατοικίας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των προβλεπόμενων σε αυτές ορίων για τα τουριστικά καταλύματα, και σε περιοχές Τουρισμού‐ Αναψυχής.

Ιαματικός – Θερμαλιστικός τουρισμός

Κέντρα ιαματικού τουρισμού ‐θερμαλισμού επιτρέπονται σε περιοχές οι οποίες διαθέτουν αναγνωρισμένους ιαματικούς φυσικούς πόρους και το Μητρώο των Αναγνωρισμένων Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού. Σημειώνεται η προώθηση του καθορισμού ζωνών προστασίας των ιαματικών φυσικών πόρων και μέτρων προστασίας για κάθε ζώνη, όπως οι περιορισμοί στις χρήσεις γης εντός της έκτασης κάθε ζώνης προστασίας, με δυνατότητα καθορισμού τους και μέσω Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων.

Τουρισμός Ευεξίας

Τα Θαλάσσια Χωροταξικά Πλαίσια πρέπει να διευκολύνουν την εγκατάσταση υποδομών θαλασσοθεραπείας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων στις οποίες αυτές επιτρέπονται. Επισης, σημειώνεται η διευκόλυνση από τον πολεοδομικό σχεδιασμό της δημιουργίας κέντρων αναζωογόνησης (spa) και κέντρων θαλασσοθεραπείας, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με ξενοδοχειακά καταλύματα 4 και 5 αστέρων καθώς και η δυνατότητα χρήσης τμημάτων παραλίας και αιγιαλού για την υποστήριξη των κέντρων θαλασσοθεραπείας.

Άλλες ειδικές‐ εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Αναφέρεται η προώθηση ψυχαγωγικών και θεματικών πάρκων είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με τον αστικό τουρισμό, όπου δύνανται να εντάσσονται τα θεματικά πάρκα, τα πάρκα περιπέτειας, τα πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks), κ.ά. Τα πάρκα αυτά δύνανται να συνδυάζονται με άλλες δραστηριότητες όπως πολυκινηματογράφοι, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, λούνα παρκ, ιδίως στις μείζονες αστικές συγκεντρώσεις.

Επιπροσθέτως, πέραν των ανωτέρω ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού, προωθούνται και άλλες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν μιας περιοχής. Οι μορφές αυτές μπορεί να συνδέονται με τοπικούς τουριστικούς πόρους και οικονομικές δραστηριότητες της κάθε περιοχής (βιομηχανία, ενέργεια, αλιεία, κυνήγι, κ.ά.). Προβλέπεται η αξιοποίηση ανενεργών λατομείων (πέραν της αποκατάστασης τοπίου) για τουριστικές δραστηριότητες, όπως θεματικά πάρκα ή άλλες μορφές τουρισμού.

Σποραδικό ξενοδοχείο

Προτείνεται η εισαγωγή της έννοιας του «σποραδικού ξενοδοχείου» στην ελληνική τουριστική νομοθεσία, με αφετηρία την πρόβλεψη για δυνατότητα δημιουργίας Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων και εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή και του συνόλου του οικισμού. Προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και έκδοση του προβλεπόμενου π.δ. με το οποίο θα καθορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια επιλογής των σχετικών οικισμών, οι τρόποι και τα μέσα πολεοδομικής επέμβασης, οι τρόποι απόκτησης των απαιτούμενων ακινήτων, τα παρεχόμενα πολεοδομικά ή και οικονομικά κίνητρα, οι φορείς υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων κ.ά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!