More
    Αρχική ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Οι 5 top προορισμοί να ταξιδέψεις για να «κάνεις βουτιά» στο δάσος

    14

    Σε έναν κόσμο όπου το άγχος έχει γίνει κανόνας, η «βουτιά» στο δάσος αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο τέλειο μέρος για να θεραπεύσουν την εξάντλησή τους.

    Κάνοντας μια «βουτιά» στο δάσος το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει σε μια τυπική βόλτα εκεί. Όμως λέγοντας αυτή τη φράση δεν σημαίνει αυτό. Συχνά περιγράφεται ως μια αργή, προσεκτική βόλτα στη φύση, η «κολύμβηση στο δάσος» – γνωστή και ως shinrin-yoku – ξεκίνησε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 ως απάντηση στην άνοδο της κουλτούρας karoshi (θάνατος από υπερβολική εργασία).

    «Αυτό δεν είναι άσκηση ή πεζοπορία ή τρέξιμο», λέει ο Dr. Qing Li, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ιαπωνικής Εταιρείας Δασικής Ιατρικής και συγγραφέας του Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness. «Είναι απλώς το να είμαστε στη φύση, να συνδεόμαστε μαζί της μέσω της αίσθησης όρασης, ακοής, γεύσης, όσφρησης και αφής. Η κολύμβηση στο δάσος είναι σαν μια γέφυρα. Ανοίγοντας τις αισθήσεις μας, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ μας και του φυσικού κόσμου».

    κοπέλα αναπνέει στο δάσος

    Χωρισμένο σε ενότητες 10 έως 20 λεπτών που ονομάζονται προσκλήσεις, το παραδοσιακό shinrin-yoku σε ενθαρρύνει να βιώσεις τη φύση μέσω συγκεκριμένων αισθήσεων. Για παράδειγμα, ο οδηγός σου μπορεί να σε προσκαλέσει να σηκώσεις μια χούφτα χώμα ή να καθίσεις κάτω από ένα δέντρο στη σιωπή. Ενώ το «μπάνιο στο δάσος» μπορεί να ακούγεται πολύ σαν διαλογισμός, αυτό το επίπεδο συγκέντρωσης δεν είναι το ζητούμενο. «Οι άνθρωποι μπορεί τελικά να αποσπαστούν και να ακολουθήσουν ένα πουλί», λέει ο Amos Clifford, ιδρυτής του Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs και συγγραφέας του Your Guide to Forest Bathing.

    Αν όλα αυτά σου ακούγονται λίγο πολύ μεταφυσικά ή παράξενα, να ξέρεις ότι τα οφέλη για την υγεία από το «μπάνιο στο δάσος» έχουν τις ρίζες τους στην έρευνα. Ιατρικοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Li, ανακάλυψαν ότι το shinrin-yoku μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημανα μειώσει τις ορμόνες του στρεςνα βοηθήσει με την κατάθλιψη, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Καθώς οι άνθρωποι αποδέχονται την επιστήμη πίσω από την κολύμβηση στο δάσος, συνέδρια shinrin-yoku και επίσημα δίκτυα πιστοποίησης και εκπαίδευσης οδηγών δασοθεραπευτικής έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο, νομιμοποιώντας περαιτέρω την πρακτική, η οποία αντλεί έμπνευση από τις αρχαίες σιντοϊστικές και βουδιστικές πεποιθήσεις.

    -α

    Τώρα περισσότεροι από ποτέ προσπαθούν να κάνουν «μπάνιο στο δάσος», με αποτέλεσμα ένα κύμα jetsetters να έχουν αγκαλιάσει το shinrin-yoku. Αλλά δεν είναι όλοι οι δασικοί προορισμοί ίσοι. Η Ιαπωνία για παράδειγμα διαθέτει περίπου 60 επίσημα μονοπάτια δασοθεραπείας που έχουν οριστεί από την Forest Therapy Society που πληρούν αυστηρά κριτήρια σύμφωνα με τη θερμοκρασία, τον θόρυβο, την υγρασία, τα χρώματα, ακόμη και οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται από δέντρα, όπως το άλφα-πινένιο (το οποίο πιστεύεται ότι έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα). Αυτά τα επιλεγμένα μονοπάτια και το δάσος πρέπει να «ευχαριστούν όλες τις αισθήσεις», λέει ο Li. Παρακάτω ακολουθούν οι 5 top προορισμοί για να βρεθείς και να κάνεις «μπάνιο στο δάσος».

    1. Ιαπωνία

    Οι 5 top προορισμοί να ταξιδέψεις για να «κάνεις βουτιά» στο δάσος
    instagram @sankara.yakushima

    Σύμφωνα με το TZR, η νούμερο ένα στάση σε κάθε δρομολόγιο λουόμενου στο δάσος με jetsetting θα πρέπει σίγουρα να είναι η γενέτειρα του shinrin-yoku: Akasawa Natural Recreational Forest. Επιστράτευσε έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή για να σε οδηγήσει μέσα από πανύψηλα άλση με κυπαρίσσια Kiso που προστατεύονται από την πρώιμη περίοδο Έντο. Επειδή το shinrin-yoku είναι ευρέως αποδεκτό στην Ιαπωνία, θα ανακαλύψεις πολλές ευκαιρίες για καθοδηγούμενη δασική κολύμβηση σε όλα τα μαγευτικά εθνικά πάρκα της χώρας.

    2. Σκωτία

    Οι 5 top προορισμοί να ταξιδέψεις για να «κάνεις βουτιά» στο δάσος
    instagram @nationaltrustforscotland

    Από τα αρχαία πεύκα του Καληδονιακού Δάσους μέχρι τους άγριους βαλτότοπους, το δάσος που κολυμπά στα θρυλικά δάση της Σκωτίας είναι σαν να κάνει ένα βήμα πίσω στο χρόνο.

    3. Αλάσκα

    Οι 5 top προορισμοί να ταξιδέψεις για να «κάνεις βουτιά» στο δάσος
    instagram @@jsleeve_ak για @travelalaska

    Για μεταμορφωτικό δάσος κολύμβησης στις ΗΠΑ, κατευθυνθείτε στο Last Frontier. Η μεγαλύτερη πολιτεία εξακολουθεί να μπορεί να υπερηφανεύεται για εκτάσεις άστατης γης, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Δάσους Τόνγκας στη Νοτιοανατολική Αλάσκα, του μεγαλύτερου εθνικού δάσους της χώρας και ενός από τα τελευταία εύκρατα τροπικά δάση παλιάς ανάπτυξης στον κόσμο.

    4. Μπαλί

    Οι 5 top προορισμοί να ταξιδέψεις για να «κάνεις βουτιά» στο δάσος
    instagram @hoshinoyabali

    Το Μπαλί είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς – και δημοφιλείς – προορισμούς στον πλανήτη για σέρφερ, πνευματικούς προσκυνητές και λουόμενους στο δάσος. Για να ξεφύγεις από τα πλήθη και να ανακαλύψεις τον δικό σου παράδεισο στο Νησί των Θεών, πήγαινε στο τροπικό δάσος Bedugul, που περιβάλλεται από ιερά βουνά και ναούς, και ξεκουράσου κάτω από τον θόλο των πανύψηλων δέντρων.

    5. Νέα Ζηλανδία

    Οι 5 top προορισμοί να ταξιδέψεις για να «κάνεις βουτιά» στο δάσος
    instagram @newzealand.travelers

    Τα αυτόχθονα δάση καλύπτουν ένα απίστευτο 24% της Νέας Ζηλανδίας, καθιστώντας την ιδανική για δασική κολύμβηση, ιδιαίτερα στο ηφαιστειακό, καταπράσινο Βόρειο Νησί. Επισκέψου το δάσος Waipoua, όπου τα γηραιότερα και μεγαλύτερα kauri – μεταξύ των μακροβιότερων δέντρων του κόσμου – φυτρώνουν για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Γνωστοί ως «προστάτες του δάσους» από τους Μαορί, μπορείς να επιλέξεις μια περιήγηση με το Footprints Waipoua συνοδευόμενο από έναν οδηγό Μαορί για να μάθεις περισσότερα για αυτούς τους ιερούς θρύλους.

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!