Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2024

10

Ο παγκόσμιος τουρισμός αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση προβλέπει ότι 1,5 δισεκατομμύρια διεθνείς τουρίστες θα ταξιδέψουν το 2024, από 1,3 δισεκατομμύρια το 2023, που ήταν 89% των επιπέδων πριν από το 2019.

Το 2023, αρκετές χώρες είδαν τις αφίξεις επισκεπτών να ξεπερνούν τους αριθμούς πριν από την πανδημία, με επικεφαλής την Ευρώπη . Η περιοχή επωφελήθηκε από τα ισχυρά εγχώρια ταξίδια και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, ενισχύοντας τα εξερχόμενα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία υποδέχθηκε ρεκόρ 19,4 εκατομμυρίων τουριστών, σημειώνοντας αύξηση 12,1% από το 2019, ενώ η Ισπανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία ξεπέρασαν επίσης τα στοιχεία πριν από την πανδημία.

Εκτός Ευρώπης, η Κολομβία και το Μαρόκο ανέφεραν σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των τουριστών.

Αντίθετα, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρουσίασε βραδύτερη ανάκαμψη. Χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία είδαν τους αριθμούς ξένων επισκεπτών να παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019 λόγω των μεταγενέστερων επαναλειτουργιών των συνόρων.

Γεωπολιτικές συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ , επηρέασαν περαιτέρω τις τουριστικές ροές. Το Ισραήλ , για παράδειγμα, είδε μείωση 33,9% στον εισερχόμενο τουρισμό το 2023.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης μια πολλά υποσχόμενη μελλοντική μηχανή ανάπτυξης για τον παγκόσμιο τουρισμό με αυξημένα ταξίδια από την Ινδία , λόγω της ταχείας επέκτασης της μεσαίας τάξης και της βελτιωμένης αεροπορικής συνδεσιμότητας.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα, υποστηρίζοντας πολιτικές για τη διαφοροποίηση των τουριστικών προσφορών, την προσέλκυση νέων αγορών και τη διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των τουριστικών δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», αναφέρει η έκθεση.

Απαιτεί τη στήριξη των τουριστικών προορισμών και των επιχειρήσεων ώστε να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις και να αναπτύξουν τις απαραίτητες υποδομές.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!