Οι πιο συνηθισμένες απάτες τεχνητής νοημοσύνης σε ταξίδια

Σύνταξη: tourismtoday.gr

10

Τις πιο συνηθισμένες απάτες με τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε online κρατήσεις για πτήσεις και διακοπές, αποκαλύπτει έρευνα της AI-bnb.
Πέρυσι, το 83% έκανε κράτηση μέσω Διαδικτύου, ενώ στις 6.640 ανέρχονται οι αναφορές απάτης για κρατήσεις σε ταξίδια το 2023.

Η πιο συνηθισμένη μορφή απάτης με τεχνητή νοημοσύνη είναι μια «προσφορά» phishing που όμως είναι «πολύ καλή για να είναι αληθινή».

Στόχος είναι να παρασύρει τον χρήστη να δώσει άμεσα τα προσωπικά του στοιχεία ή τα στοιχεία πληρωμής του με βάση ασαφείς προσφορές και «πολύ καλές για να είναι αληθινές».
Τέτοιες ενέργειες προώθησης χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των δεδομένων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ιστότοποι που δημιουργούνται από AI

Ένας βασικός κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζετε κατά την αναζήτηση διακοπών είναι οι ιστότοποι που δημιουργούνται από AI.

Αυτά μπορούν να δημιουργηθούν από απατεώνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ψεύτικους ιστότοπους που μπορούν να παρασύρουν τους πελάτες να παρέχουν τα τραπεζικά στοιχεία τους για να εξασφαλίσουν την επιλεγμένη τοποθεσία για την απόδρασή τους.

Οι σύνδεσμοι προς αυτούς τους ιστότοπους μπορούν επίσης να αποστέλλονται στους καταναλωτές με email ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενδέχεται να προσφέρουν μειωμένες τιμές για να τους προσελκύσουν.

Ψεύτικες καταχωρίσεις και κριτικές AI

Όταν χρησιμοποιούν αξιόπιστους ιστότοπους, οι απατεώνες μπορούν ακόμα να διαφημίζουν ψεύτικες καταχωρίσεις για διακοπές και ξενοδοχεία.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι συχνά ανακατευθύνουν τους ταξιδιώτες να πληρώσουν για τη διαμονή εκτός της επίσημης σελίδας του ιστότοπου.
Επομένως, συνιστάται να μείνετε μακριά από οποιοδήποτε διαφημιζόμενο κατάλυμα ζητά πληρωμή εκτός του επίσημου ιστότοπου ή ζητά τραπεζικό έμβασμα.

Εάν δεν είστε σίγουροι για τη νομιμότητα μιας καταχώρισης, ελέγχετε πάντα τον αριθμό και την ποιότητα των κριτικών, καθώς οι απατεώνες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να γράφουν ψεύτικες κριτικές στις ψεύτικες καταχωρίσεις τους.

Οι απατεώνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να διαφημίσουν ψεύτικες τιμές πτήσεων ή να χρησιμοποιήσουν ιστότοπους τρίτων για να προσφέρουν φθηνότερες τιμές.
Μόλις αγοράσετε από αυτούς τους ιστότοπους, ενδέχεται να μην λάβετε ποτέ το εισιτήριο. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε γνωστές εταιρείες για τις οποίες έχετε ακούσει, καθώς και να αναζητάτε λογότυπα αυθεντικότητας.

AI απόπειρες phishing και αυτόκλητες συμφωνίες μέσω social media

Σύνδεσμοι προς ψεύτικους ιστότοπους που δημιουργούνται από AI ή συνδέσμους απάτης γενικά, μπορούν επίσης να σταλούν στους καταναλωτές μέσω email ή μέσων social media και μπορεί να προσφέρουν μειωμένες τιμές για να προσελκύσουν καταναλωτές.

Εάν λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αυτού του είδους, φροντίστε να το σκεφτείτε δύο φορές πριν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο, καθώς οι απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε οικονομική απάτη και κλοπή.
Ορισμένοι σύνδεσμοι μπορεί ακόμη και να είναι μεταμφιεσμένοι σαν να φαίνονται να προέρχονται από ένα διάσημο όνομα εταιρείας.

Πλαστές εικόνες που δημιουργούνται από AI

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ψεύτικων εικόνων, γνωστών ως deep fakes, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας ψευδούς διαφήμισης για μια δραστηριότητα ή ημερήσια εκδρομή.
Αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να σας αφήσει να πληρώσετε για μια λανθασμένα διαφημισμένη εκδήλωση, αλλά η εκδήλωση μπορεί να μην υπάρχει καν.

Εάν είστε ύποπτοι και θέλετε να εξετάσετε μια εικόνα για σημάδια τεχνητής νοημοσύνης, κάντε μεγέθυνση για να την αναλύσετε προσεκτικά.
Σημάδια όπως αδέσποτα εικονοστοιχεία, λανθασμένα σχήματα ή περίεργα περιγράμματα μπορεί να είναι μεγάλοι δείκτες εικόνων τεχνητής νοημοσύνης και θα είναι ευκολότερο να φαίνονται με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!