Η Βόρεια Κορέα ανοίγει ξανά για τους τουρίστες μετά από σχεδόν πέντε χρόνια
Πριν σχεδόν πέντε χρόνια η έτσι κι’ αλλιώς απομονωμένη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν έκλεισε τα σύνορά της για να κρατήσει έξω την πανδημία. Τώρα τα σύνορα ξανανοίγουν και οι τουριστικές εταιρείες γιορτάζουν την επανέναρξη των ταξιδιών.
Η Βόρεια Κορέα πρόκειται να καλωσορίσει την επιστροφή ξένων τουριστών στο τέλος του έτους, σύμφωνα με ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το πολυαναμενόμενο άνοιγμα θα μπορούσε να πέσει θύμα των πολιτικών εντάσεων αλλά και του… χειμώνα, που είναι ιδιαίτερα βαρύς στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η Βόρεια Κορέα σφράγισε τα σύνορά του και απαγόρευσε τον τουρισμό αμέσως μετά την επικράτηση της πανδημίας στις αρχές του 2020, υπό τον φόβο ότι ο ιός θα μπορούσε να τσακίσει τις ήδη εύθραυστες υπηρεσίες υγείας του. Το κλείσιμο έπληξε το εμπόριο με την Κίνα και στέρησε τα τουριστικά δολάρια, ενώ ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, βρήκε καταφύγιο στην παραθαλάσσια εξοχική κατοικία του.
Αν και οι διεθνείς πτήσεις από και προς τη Βόρεια Κορέα ξεκίνησαν ξανά πέρυσι, και περίπου 100 Ρώσοι τουρίστες συμμετείχαν σε ιδιωτική περιοδεία τον Φεβρουάριο, η χώρα παραμένει ουσιαστικά κλειστή για ξένους.
Ένα προβληματικό άνοιγμα
Η προφανής απόφαση να «ανοίξουν οι πύλες» χαιρετίστηκε από τουριστικές εταιρείες, αλλά ορισμένοι αναλυτές για τα θέματα της Βόρειας Κορέας λένε ότι τα σχέδια για επανέναρξη του τουρισμού μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απομόνωσης είναι γεμάτα προβλήματα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το άνοιγμα, αν και ο Κιμ έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής και μίλησε για την επιθυμία του να υποδεχτεί επισκέπτες από «φιλικά» κράτη, την Κίνα και τη Ρωσία.
Το επίσημο κίνητρο έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που η χώρα απαγόρευσε τους ξένους τουρίστες το 2020, δηλαδή, την προβολή μιας σύγχρονης χώρας αφοσιωμένης στις τρεις γενιές της δυναστείας Κιμ.
Οι πρώτοι επισκέπτες αναμένεται να περιοριστούν στην Samjiyon, μια πόλη κοντά στα κινεζικά σύνορα, που περιγράφεται από τη Βόρεια Κορέα ως «σοσιαλιστική ουτοπία» και «πρότυπο μιας εξαιρετικά πολιτισμένης ορεινής πόλης».
Ο προορισμός, που διαθέτει νέες εγκαταστάσεις φιλοξενίας και χιονοδρομικό κέντρο, είναι μια πύλη προς το όρος Paektu, την υψηλότερη κορυφή της χερσονήσου και θεωρείται η μυθική γενέτειρα του κορεατικού λαού – ένας τόπος προσκυνήματος που υποστηρίζει τη λατρεία της προσωπικότητας που περιβάλλει την οικογένεια που κυβερνά με σιδηρά πυγμή από την ίδρυση της χώρας το 1948.
Οι Κινέζοι χαιρετίζουν την απόφαση
Η Koryo Tours, με έδρα το Πεκίνο, που αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητες στην Βόρεια Κορέα στην αρχή της πανδημίας, χαιρέτισε την αναφερόμενη επανέναρξη του τουρισμού.
Ένα δεύτερο ταξιδιωτικό γραφείο, το KTG Tours με έδρα τη Σενγιάνγκ, ανακοίνωσε επίσης ότι οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται το Samjiyon από αυτόν τον χειμώνα.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι τα σχέδια μπορεί να έρθουν σε αντίθεση με την κακοκαιρία που πλήττει την απομακρυσμένη περιοχή Samjiyon το χειμώνα, μαζί με την φτωχή υποδομή και, για τους Δυτικούς, την απροθυμία να ταξιδέψουν σε μια χώρα που έχει γίνει πιο επιθετική τα τελευταία χρόνια.
Αξιωματούχοι της ταξιδιωτικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το πρώτο κύμα τουρισμού θα κυριαρχείται από Κινέζους υπηκόους και, υπό το φως των πρόσφατων συναντήσεων του Κιμ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από Ρώσους.
«Υποψιάζομαι ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στην Πιονγκγιάνγκ πιστεύουν ότι είναι καιρός να ανοίξουν τα σύνορα όπως όλα τα άλλα «κανονικά» κράτη από τότε που έληξε η πανδημία», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Ντιν Ουελέτ, ειδικός στον τουρισμό της Βόρειας Κορέας στο Ινστιτούτο Μελετών Άπω Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Kyungnam.
Η Κίνα είναι μακράν η πιο σημαντική αγορά, με τους Κινέζους να αποτελούν περίπου το 90% των τουριστών στη Βόρεια Κορέα πριν από την πανδημία. Οι ειδικοί λένε ότι ένας αριθμός ρεκόρ 300.000 ξένων επισκέφτηκαν τη Βόρεια Κορέα το 2019, ξοδεύοντας μεταξύ 90 και 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο τουρισμός κάνει καλό στην οικονομία
Ενώ ο Βορράς απέχει πολύ από το να εξαρτάται από τον τουρισμό για ξένο νόμισμα, η ένεση μετρητών θα μπορούσε να τονώσει τα ταμεία του.
Ωστόσο, οι Κινέζοι ηγέτες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την παροχή όπλων από τη Βόρεια Κορέα στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και παρακολουθούν προσεκτικά τη στενότερη σχέση του Κιμ με τον Πούτιν. «Δεν νομίζω ότι θα δούμε μια επιστροφή σε αυτούς τους υψηλούς αριθμούς τουριστών έως ότου η Πιονγκγιάνγκ επιδιορθώσει τις σχέσεις με το Πεκίνο», δήλωσε ο Ουελέτ.
Ο τουρισμός στο Βορρά ήταν αυστηρά περιορισμένος πριν από την πανδημία, με περίπου 5.000 δυτικούς τουρίστες να επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι Αμερικανοί αποτελούσαν περίπου το 20%. Το 2017, οι ΗΠΑ απαγορεύσουν στους πολίτες τους να επισκεφτούν την χώρα μετά το θάνατο του πανεπιστημιακού φοιτητή Ότο Γουόρμπιρ το 2017.
Πηγή: ΟΤ