Το εμβληματικό brand του Thomas Cook πούλησε ο κινεζικός όμιλος Fosum στον πολωνικό eSky Group -ιδιοκτήτη μιας κορυφαίας ταξιδιωτικής πλατφόρμας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη-, μια πενταετία μετά την κατάρρευσή του, η οποία επήλθε έπειτα από 178 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς, το ποσό της οποίας παραμένει άγνωστο, η Thomas Cook θα αποκομίσει σημαντικά κεφάλαια, σε μια περίοδο που επιχειρείται η αναδόμηση του εμπορικού brand.
Η Fosun, στην οποία ανήκει επίσης η Club Med, ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Thomas Cook όταν πτώχευσε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αρκετούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019, αφού μια συμφωνία διάσωσης απέτυχε να υλοποιηθεί, η Fosun κατέβαλε περίπου 11 εκατομμύρια λίρες για να αποκτήσει το εμπορικό σήμα και τα περιουσιακά στοιχεία της Cook, την οποία επαναλανσάρισε στη συνέχεια ως διαδικτυακό, ταξιδιωτικό γραφείο (OTA).
Η Fosun φέρεται να αναζητούσε αγοραστή εδώ και περίπου 18 μήνες, ενώ φήμες για ενδιαφέρον από την eSky κυκλοφόρησαν νωρίτερα φέτος.
Ο πολωνικός όμιλος έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το όνομα Thomas Cook ως αυτόνομη επιχείρηση υπό τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο, Alan French.
Σύμφωνα με τον κ. French, συνδυάζοντας την τεχνολογία δυναμικών πακέτων και την τεχνογνωσία της Thomas Cook στις διακοπές με τον κατάλογο πτήσεων, το μάρκετινγκ επιδόσεων και την τεχνική δύναμη της eSky, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα δημιουργηθεί μια αξιόλογη, ευρωπαϊκή, ταξιδιωτική επιχείρηση.
Ο νέος ιδιοκτήτης της Thomas Cook, η eSky, πρόσθεσε: “Η συμφωνία θα παρέχει στην Thomas Cook πρόσβαση στον κορυφαίο κατάλογο πτήσεων της eSky και θα υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, θα ανοίξει το δρόμο για την eSky να εισέλθει σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες αγορές της δυτικής Ευρώπης και να ενισχύσει τη θέση της”.
Ο όμιλος eSky ιδρύθηκε το 2004 και υπό την “ομπρέλα” του βρίσκεται, επίσης, το εμπορικό σήμα eDestinos. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική και τα κέρδη του το 2023 ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια λίρες, σχεδόν τριπλάσια από εκείνα του 2019.
Σε δηλώσεις του για τη συμφωνία εξαγοράς, ο Lukasz Habaj, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου eSky, δήλωσε: “Αυτή η εξαγορά αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας να διαφοροποιηθούμε από την πώληση αποκλειστικά πτήσεων και να προσφέρουμε πακέτα διακοπών στις υπάρχουσες αγορές μας στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, καθώς και να επεκταθούμε περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη”.
Με έδρα το Κατοβίτσε, η eSky απασχολεί περισσότερους από 800 υπαλλήλους. Από το 2022, ο όμιλος eSky ανήκει εν μέρει στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων MCI.