Καλοκαίρι 2024: Πού και πόσοι Έλληνες έκαναν διακοπές – Επιστροφή σε συνήθειες του 1980;

38
  •  4 στους 10 Έλληνες δεν έκαναν διακοπές αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Prorata σε δείγμα 800 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω, το χρονικό διάστημα 27-30 Αυγούστου.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Το καλοκαίρι του 2024, το 61% των Ελλήνων πήγε διακοπές, με τoν αριθμό όμως των ημερών διαμονής να διαφέρει, καθώς το 31% δήλωσε ότι έλειψε τον ίδιο αριθμό ημερών με το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο, το 39% απάντησε ότι δεν παραθέρισε, δηλαδή οι 4 στους δέκα.
  • Ο κυριότερος λόγος που το παραπάνω 39% δεν παραθέρισε φέτος ήταν η έλλειψη πόρων σε ποσοστό 63%, με ένα άλλο 37% να απαντάει ότι οι λόγοι ήταν άλλοι και όχι οικονομικοί.
  • Το συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων παραθεριστών (81%) προτίμησε προορισμούς της πατρίδας του, ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό (15%) κατάφερε να ταξιδέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Ίσως το πιο ανησυχητικό εύρημα -από οικονομικής πλευράς- είναι ότι μόνο το 26% πλήρωσε διαμονή σε ξενοδοχείο για να παραθερίσει. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες (47%) κατέφυγαν σε σπίτια, εξοχικά – δικά τους ή οικείων προσώπων.
  • Έχοντας γυρίσει την πλάτη τους εμπορικοί προορισμοί στον Έλληνα τουρίστα, λόγω ακρίβειας, φαίνεται ότι ο τελευταίος βρήκε διεξόδους, καταφεύγοντας σε μη νησιωτικές τοποθεσίες (34%) ακόμα και στο βουνό (16%).
  • Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων -8 στους 10- θεωρεί ότι οι διακοπές έχουν ακριβύνει συγκριτικά με το 2022.
  • Ενώ το 46% έβαλε πιο βαθιά στην τσέπη για να κάνει διακοπές φέτος, υπήρξε και ένα 34% που κράτησε τον καλοκαιρινό προϋπολογισμό του στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι του 2022.  Το 15% δήλωσε ότι πέρυσι διαπάνησε περισσότερα χρήματα.
  • Δίχως να αιφνιδιάζει, τόσο το κόστος των δραστηριοτήτων όσο και των μετακινήσεων δυσαρέστησαν την πλειονότητα των Ελλήνων τουριστών, κατά 47%. Ο 1 στους 3 βρήκε ακριβό και το κατάλυμα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό απογοητεύτηκε από τον υπερτουρισμό, (21%). Γενικά. 1 στους 5 προβληματίζεται από τον υπερτουρισμό

Σχόλια για την έρευνα

Για να «διαβάσουμε» καλύτερα αυτούς τους αριθμούς, ο πρόεδρος του ομίλου MTC GROUP και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ στα θέματα τουρισμού, Νότης Μαρτάκης, υπογραμμίζει από ποια οπτική γωνιά θα δούμε τον τουρισμό, σαν ανάγκη ανθρώπινη ή σαν οικονομική δραστηριότητα; «Αν το δούμε από το σκέλος της ανάγκης, είναι ενθαρρυντικό, ότι κάποιοι άνθρωποι (61%) παρά τις δυσκολίες εκπλήρωσαν μια ανάγκη τους» καθώς όπως λέει τονίζει ο ίδιος, οι διακοπές πλέον είναι μια ανθρώπινη ανάγκη.

Από την πλευρά της οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Μαρτάκης θα περίμενε μάλιστα μεγαλύτερο το ποσοστό εκείνων που δεν πήγαν διακοπές, δεδομένων των οικονομικών συγκυριών.

Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν απρόσμενο, πλην ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 14% έμεινε περισσότερες μέρες από πέρυσι. Ωστόσο, για τον ίδιο είναι έκπληξη ότι το ποσοστό όσων έμειναν περισσότερες μέρες ισοδυναμεί με εκείνο αυτών που απάντησαν ότι έμειναν λιγότερες. «Αυτό όντως είναι μια έκπληξη, γιατί εγώ περίμενα το ποσοστό όσων έμειναν λιγότερες μέρες να ήταν μεγαλύτερο» λέει.

Ωστόσο, για τον επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Σωτήρης Βαρελάς, o οποίος ειδικεύεται στη στρατηγική επιχειρήσεων φιλοξενίας και τουριστικών οργανισμών, το 39% -που δεν πήγε διακοπές- είναι ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο. «Ειδικά αν δούμε και τα δεδομένα που ακόμα και σε περιόδους κρίσης είχαμε μια σταθερότητα και μια ισχνή άύξηση των επισκεπτών ημεδαπών από το 2012 και μετά κτλ, τώρα δείχνει ότι η ελληνική οικογένεια έχει πραγματικά πιεστεί με άμεση και έμμεση φορολογία που δέχεται. Για πολλά χρόνια μπορεί ο Έλληνας με μια δεύτερη δραστηριότητα να έχει ένα δεύτερο εισόδημα και να μπορούσε να κάνει διακοπές, αλλά τώρα έχουν περιοριστεί αυτά. Αυτό θα το δούμε πιο έντονα».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!