ΕΡΕΥΝΑ: Η βιωσιμότητα δευτερεύον (;) ζήτημα για τους ταξιδιώτες

6

Για τις διακοπές διάρκειας πέντε ή περισσότερων ημερών, η βιωσιμότητα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για το 3% των ταξιδιωτών το 2023, ενώ για ένα επιπλέον 17% αποτελούσε μία πτυχή μεταξύ άλλων.

Στην περίπτωση των ολιγοήμερων διακοπών, η βιωσιμότητα ήταν αποφασιστικός παράγοντας (14%) και επίσης μια σημαντική πτυχή (29%) πολύ συνηθέστερη, όπως, αναφέρει η Friedericke Kuhn από την Urlaub und Reisen, η οποία δημοσιεύει την ταξιδιωτική ανάλυση. Αυτό ισχύει, επίσης, με ανάλογο τρόπο για τα επαγγελματικά ταξίδια με διανυκτέρευση, με τη βιωσιμότητα να αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για το 12% και σημαντικό παράγοντα για το 28% των ταξιδιωτών.

Το ποσοστό του πληθυσμού με θετική στάση απέναντι στη βιωσιμότητα (“περιβαλλοντική” ή “κοινωνική”) όταν ταξιδεύει για διακοπές έφτασε στο 68%, στις αρχές του 2022. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 61% του πληθυσμού τον Ιανουάριο του 2023 και αυξήθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο του 2024 (67%).

Μεγάλη απόκλιση μεταξύ στάσης και συμπεριφοράς

Η έντονη ασυμφωνία μεταξύ της εκφρασμένης στάσης απέναντι στη βιωσιμότητα και της επιρροής της στην πραγματική ταξιδιωτική συμπεριφορά αποκαλύπτει ένα κενό, το λεγόμενο κενό πρόθεσης-συμπεριφοράς. Από την άποψη της ζήτησης, η βιωσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί εκ των πραγμάτων δευτερεύον ζήτημα.

Αυτό γίνεται, επίσης, εμφανές όταν πρόκειται για αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Το ποσοστό των ταξιδιών διακοπών διάρκειας πέντε ή περισσότερων ημερών για τα οποία πραγματοποιήθηκε αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανήλθε στο 5%, τόσο το 2022, όσο και το 2023, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ποσοστό του προηγούμενου έτους. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των κρατήσεων περιβαλλοντικά πιστοποιημένων πακέτων προσφορών μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 11%, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Για τις σύντομες διακοπές διάρκειας δύο έως τεσσάρων ημερών, το ποσοστό αντιστάθμισης CO2 το 2023 ήταν 16%, περίπου το ίδιο με το προηγούμενο έτος (17% 2022). Το ποσοστό των πιστοποιημένων με βιώσιμο τρόπο προσφορών το 2023 ανήλθε στο 22% και διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με τα δύο προηγούμενα έτη. Για τα επαγγελματικά ταξίδια, το ποσοστό αντιστάθμισης CO2 παρέμεινε σταθερό στο 18%, ενώ το ποσοστό των επαγγελματικών ταξιδιών με οικολογικά σήματα μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες στο 28%.

Βελτίωση σε σύγκριση με το 2018/19

Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με την πρώτη μέτρηση του 2018/19, το ποσοστό των ταξιδιών με αντιστάθμιση CO2 και οικολογικό σήμα είναι σημαντικά υψηλότερο σε όλα τα τμήματα ταξιδιών. Σύμφωνα με τους συντάκτες, το συνολικό επίπεδο για τους δύο δείκτες παρουσίασε ελαφρές διακυμάνσεις, αλλά παρέμεινε σταθερό από το 2021/22 έως το 2023/24.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!