Κάτω από τον πήχη του 2023 έπεσαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Αύγουστο, στην καρδιά του καλοκαιριού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόκειται για τον δεύτερο σερί μήνα που τα έσοδα είναι λιγότερα από αυτά της περσυνής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο οι εισπράξεις ήταν μειωμένες κατά 177 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023. Συγκεκριμένα, τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 4,031 δισ. ευρώ, έναντι 4,208 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Φέτος τον Αύγουστο οι εισπράξεις ήταν 78,6 εκατ. ευρώ λιγότερες αυτών του Αυγούστου του 2023 και συγκεκριμένα 4,249 δισ. ευρώ έναντι 4,328 δισ. ευρώ. Η μείωση έρχεται παρότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις το σύνολο των εσόδων στο 8μηνο διαμορφώνεται στα 15,179 δισ. ευρώ έναντι 14,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και η συνολική άνοδος «ψαλιδίζεται» στα 476 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι σχετικές εισπράξεις μόλις κατά 3,2%.

Την ίδια στιγμή, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς και του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Αναλυτικά:

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Τον Αύγουστο του 2024, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 39,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 651,3 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των εισαγωγών σε σχέση με εκείνη των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7% (αύξηση 3,6% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 5,3% (4,0% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 7,9% (5,6% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 5,9% (6,3% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή αύξηση, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών μειώθηκε, με το ισοζύγιο μεταφορών να παραμένει ουσιαστικά σταθερό. Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 6,6%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 1,8%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και, σε μικρότερο βαθμό, την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε άνοδο σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 989,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 7,3 δισεκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!