- Μεγάλο ρίσκο η συνεχής αύξηση των τελών!
- Η βιωσιμότητα δεν είναι για το «θεαθήναι», είναι επιτακτική αναγκαιότητα για το σήμερα και υποχρέωσή μας προς τις μελλοντικές γενιές
- Να υπάρξει χρηματοδοτική γραμμή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αποκλειστικά για τον Τουρισμό
- Γκρίνια των tour operators για την αύξηση στο Τέλος Ανθεκτικότητας
- Ορόσημο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-264/23 για τον κλάδο της Φιλοξενίας, καθώς αποκαθιστά την ισορροπία στην online διάθεση κλινών.
- Δημογραφική ανάκαμψη σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, λόγω Τουρισμού!
- Πολλά τα κενά στο χωροταξικό του Τουρισμού
Με «γαλλική φινέτσα», αλλά ελληνική «ντοπιολαλιά», ο Αλέξανδρος Βασιλικός, σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική ξενοδοχία, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, το οποίο κάποιοι εντός του κλάδου αποφεύγουν επιμελώς…
Η συνέντευξη του Αλέξανδρου Βασιλικού στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, έχει ως ακολούθως:
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την σεζόν που κλείνει; Ο κλάδος έχει μια μάλλον γλυκόπικρη γεύση. Εσείς;
Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Οι αριθμοί δείχνουν μια πετυχημένη χρονιά σε εθνικό επίπεδο και σε ετήσια βάση. Αλλά όταν βλέπουμε από πιο κοντά είτε κάποιους μήνες, είτε κάποιους προορισμούς, αναγνωρίζουμε σημάδια που προβληματίζουν. Είναι ζητήματα για τα οποία έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη, όπως οι υποδομές, η υπερπροσφορά καταλυμάτων σε κάποιες περιοχές αλλά και το γεγονός ότι στο βωμό της ποσότητας αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια κόπωσης σε κάποιους προορισμούς.
Πριν λίγες ημέρες σύσσωμος ο ελληνικός Τουρισμός και οι άνθρωποί του βρέθηκαν στο Λονδίνο. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας; Τι περιμένετε για το 2025;
Δυο τάσεις καταγράφηκαν στο Λονδίνο. Η γκρίνια των tour operators για την αύξηση στο Τέλος Ανθεκτικότητας και ταυτόχρονα μια αυξημένη ζήτηση σε επίπεδο προκρατήσεων. Μένει ασφαλώς να δούμε αν αυτή η δυναμική στη ζήτηση θα συνεχιστεί και σε επίπεδο κρατήσεων και να μην είναι απλά η αξιοποίηση των μεγάλων εκπτώσεων που έχουν οι προκρατήσεις.
Συνολικά λοιπόν θα έλεγα πως τα μηνύματα είναι θετικά σε αυτή τη φάση αρκεί όταν φύγουμε από την περίοδο των προκρατήσεων και περάσουμε στην περίοδο των κρατήσεων, η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη να είναι τέτοια που να συντηρήσει αυτό τον ρυθμό ζήτησης.
Τι σημαίνει για εσάς, αλλά και για τον Έλληνα ξενοδόχο, η επανεκλογή σας στην θέση του προέδρου της HOTREC; Τι μπορούμε να περιμένουμε από την HOTREC, αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει, καθώς η «προαγωγή» του Τουρισμού στην ατζέντα διαφόρων φορέων, συμπεριλαμβανόμενης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί σε αλλαγές…
Κατ’ αρχάς να τονίσω ότι ένα πάγιο αίτημα της HOTREC ήταν η θεσμοθέτηση του Επιτρόπου Τουρισμού. Χαιρετίζουμε λοιπόν με μεγάλη ικανοποίηση την τοποθέτηση του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού και προσβλέπουμε σε μια παραγωγική συνεργασία. Έχουμε ασφαλώς κι άλλα θεσμικά αιτήματα αυτού του επιπέδου, όπως η επισημοποίηση της συνάντησης των Υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε αλλά και μια χρηματοδοτική γραμμή στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αποκλειστικά για τον τουρισμό.
Σε μια συγκυρία μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών, είναι μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη η επανεκλογή μου στην Προεδρία της HOTREC, με την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων συναδέλφων.
Στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται καθημερινά το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ευρωπαϊκός, αλλά και ο ελληνικός, τουρισμός θα λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια και αφορά σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως: η εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την απαραίτητη προσαρμογή τους στη βιωσιμότητα και την ψηφιακή μετάβαση, το καθεστώς των ψηφιακών πλατφορμών και πολλά άλλα ακόμη, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαίου όσο και σε αυτό της ενοποιημένης αγοράς.
Με το μείζον θέμα των ψηφιακών πλατφορμών, που οδηγείται η κατάσταση; Έχουμε μεταξύ των άλλων και αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Πράγματι, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-264/23 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο της Φιλοξενίας καθώς αποκαθιστά την ισορροπία στην online διάθεση κλινών.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι ρήτρες ισοτιμίας (rate parity), είτε ευρείες, είτε στενές, οι οποίες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους δικούς τους ιστότοπους, από ό,τι στις πλατφόρμες κρατήσεων, δεν είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των πλατφορμών. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ελευθερία στις τιμολογιακές στρατηγικές των ξενοδόχων, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται άμεσα τις τιμές και τις προσφορές τους χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ρήτρες ισοτιμίας.
Θυμίζω επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσδιορίσει τη Booking ως «ρυθμιστή πρόσβασης» (gatekeeper platform) με βάση την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), υποχρεώνοντάς τη έτσι να συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις και απαγορεύσεις που απορρέουν από αυτόν τον χαρακτηρισμό, μέσα στους επόμενους μήνες.
ΠΗΓΗ https://money-tourism.gr/