«Πράσινο φως» για τη σύσταση των πρώτων τοπικών και περιφερειακών Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών και Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έδωσαν μέσα στο Δεκέμβριο τέσσερις περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, τα Περιφερειακά Συμβούλια Δ. Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Β. Αιγαίου ενέκριναν την υπογραφή ενός ενιαίου Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, με αντικείμενο την υλοποίηση της Συμφωνίας – Πλαισίου της Πράξης με τίτλο: «SUB1: Διαχείριση προορισμών (Destination Management) – Δράση 16931» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο έργο περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και της παροχής τεχνικής υποστήριξης για την σύσταση και λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών.

Στόχος θα είναι η αποδοτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση των επιμέρους προορισμών της χώρας, η διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των διάφορων αρχών και συναρμόδιων φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και η διαμόρφωση ενός ποιοτικού, διαφοροποιημένου, ανταγωνιστικού, σύγχρονου και βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, υπό την προϋπόθεση της μη διπλής χρηματοδότησης της ίδιας δαπάνης μέσω ΤΑΑ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, από εθνικούς ή/και ευρωπαϊκούς πόρους.

Πώς θα λειτουργούν οι DMMOs

Οι Destination Management and Marketing Organizations (DMMOs) θα συστηθούν και θα λειτουργούν με ευθύνη της Περιφέρειας μέσα από την υπογραφή σχεδίου μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, ενώ το υπουργείο, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, θα συνάψει Συμφωνία-Πλαίσιο με ιδιώτες/ αναδόχους για παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα αξιοποιούνται από τον Οργανισμό για κάθε προορισμό ευθύνης του.

Αναλυτικότερα, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν να συστήσουν και να λειτουργήσουν τοπικό/ περιφερειακό Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την περιοχή αρμοδιότητάς του μέχρι τις 30 Απριλίου του 2025 καθώς και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία του για τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία δημοσίευσης στο Γ.Ε.ΜΗ. του καταστατικού σύστασής του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο αναλαμβάνει να ενεργεί ως αναθέτουσα αρχή για την ανάθεση της εκτελεστικής σύμβασης, να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό του αναδόχου/των αναδόχων που θα απασχοληθεί/απασχοληθούν για την υλοποίηση του αντικειμένου, να τηρεί τους όρους χρηματοδότησης της απόφασης ένταξης έργου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, να παρέχει έγκαιρα στον Β’ Συμβαλλόμενο την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που επηρεάζουν την υλοποίηση του έργου, να διενεργεί τις απαραίτητες ενέργειες προς στην αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης που παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος, να παρακολουθεί και να διοικεί τις εκτελεστικές συμβάσεις, καθώς και να παραλάβει από τον ανάδοχο/τους αναδόχους τα παραδοτέα, κατόπιν σχετικών γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής και να παραδώσει στον Β’ Συμβαλλόμενο τα παραδοτέα του αναδόχου/των αναδόχων που τον αφορούν.

Τι προβλέπει η Συμφωνία-Πλαίσιο με αναδόχους συμβουλευτικών υπηρεσιών

Στο πλαίσιο του έργου το Υπουργείο έχει προβεί στην Διακήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού αξίας άνω των ορίων με σκοπό την σύναψη Συμφωνίας – Πλαισίου με ιδιώτες /αναδόχους για παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες αυτές κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες από τις οποίες θα προκύψουν τα ακόλουθα…

-Μελέτη Ανάλυσης Υφιστάμενης Κατάστασης Προορισμού, με αναλύσεις εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του προορισμού, σύνθεση αναλύσεων και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, προοπτικών και κινδύνων, αποτύπωση της φέρουσας ικανότητας και προδιαγραφή βασικών αξόνων στρατηγικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης προορισμού.

-Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμού το οποίο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει στρατηγικές βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης προορισμού, Marketing Plan και διαχείριση του brand του προορισμού, σχέδιο δράσης για εξειδίκευση επιμέρους δράσεων των στρατηγικών του Marketing Plan και εκθέσεις για την πραγματική κατάσταση του προορισμού και την αναπτυξιακή στρατηγική του κατόπιν της σύστασης του DMMO.

-Μελέτη Οργάνωσης και Στελέχωσης, η οποία ενδεικτικά θα περιλαμβάνει Οργανωτική δομή, στελέχωση, πλαίσιο διακυβέρνησης και οδικό χάρτη σύστασης και ενεργοποίησης Οργανισμού

– Επιχειρησιακό Σχέδιο Οργανισμού που θα περιλαμβάνει ετήσιους προϋπολογισμούς για το σύνολο των δράσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του Οργανισμού, ετήσια χρηματοδοτικά πλάνα με διασύνδεση με συγκεκριμένες χρηματοδοτικές πηγές και οικονομικές καταστάσεις όπως αυτές θα προκύπτουν από τα προαναφερθέντα.

– Μηνιαίες Εκθέσεις Απολογισμού Υπηρεσιών Υποστήριξης, που θα περιλαμβάνουν απολογισμό παρεχόμενων υπηρεσιών κατά την περίοδο αναφοράς, εκθέσεις πεπραγμένων με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ημερολόγια εργασιών που θα περιλαμβάνουν τεκμήρια για τις υλοποιηθείσες εργασίες και την εμπλοκή των μελών της ομάδας έργου ανά απαιτούμενο ρόλο, τεκμήρια επικοινωνίας με τα αρμόδια στελέχη του οργανισμού για τις υλοποιηθείσες εργασίες και προγραμματισμό υπηρεσιών για την επόμενη περίοδο αναφοράς με ανάλυση σε εμπλεκόμενους φορείς, εκτιμώμενη διάρκεια υλοποίησης, εκτιμώμενους κινδύνους και προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!