‘Οταν το 1996 ο Ιρβιν Γιάλομ, γνωστός Αμερικανός ψυχοθεραπευτής, έγραφε το περίφημο βιβλίο του “Στο Ντιβάνι”, μάλλον δεν φανταζόταν ότι λίγα χρόνια αργότερα το ταξίδι προς τη θεραπεία της ψυχής θα ήταν κυριολεκτικά το ίδιο το ταξίδι.
‘Οπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός The School of Life, ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο και ασχολείται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, “κανείς δεν έχει γράψει ακόμα έναν ψυχικό άτλαντα του κόσμου, ορίζοντας τις λεγόμενες ψυχολογικές αρετές των τόπων, αλλά είναι ένα έργο που πρέπει επειγόντως να αναληφθεί.”
Προχωρώντας στην εφαρμογή της θεωρίας τους, το ταξίδι ως θεραπεία, οι ταξιδιωτικοί ψυχοθεραπευτές του οργανισμού πραγματοποίησαν ένα κοσμικό “προσκύνημα” δύο εβδομάδων, αξίας 3.000 Λιρών, σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. ‘Ενας από τους προορισμούς αυτούς, είναι η παραλία Πεύκος στη Ρόδο: ήλιος και θάλασσα, χωρίς καμία απολύτως αναζήτηση αξιοθέατων, μουσείων ή τόπων γενικότερου ενδιαφέροντος, αφού το σημαντικό είναι να αφήσει κανείς το χρόνο να κυλήσειστην ηρεμία της αμμουδιάς, κάτω από τον ευεργετικό ήλιο του Ελλνικού Νότου.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, δεν είναι τυχαίο ότι η 2η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών που λαμβάνει χώρα έως τις 27 Αυγούστου στο Πήλιο, έχει ως θέμα την «Αργοναυτική Εκστρατεία: Στόχος-Σχέση-Σύνδεση-Ταξίδι-Θεραπεία». ‘Οπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές της συνάντησης, το βουνό των Κενταύρων, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, και πιο συγκεκριμένα το διατηρητέο χωριό Πινακάτες, αποτελούν και αυτό το καλοκαίρι τόπο φροντίδας της ψυχής.
Η φετινή 2η συνάντηση θα εστιάσει στη θεραπευτική σχέση αντλώντας υλικό από την Αργοναυτική εκστρατεία, έναν μύθο που συνδέεται άμεσα με το βουνό του Πηλίου, λόγω του ότι από τις παρυφές του, την Ιωλκό, ξεκίνησε το ταξίδι της η Αργώ. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την εμπειρία μιας μικρής Αργοναυτικής Εκστρατείας στον Παγασητικό με καραβάκι, αφού οι ήρωές της δεν είναι παρά όψεις του ενός προσώπου που αρχίζει την αναζήτησή του.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται πλέον και διεθνείς ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες στελεχώνονται με ειδικούς ταξιδιωτικούς θεραπευτές, έχοντας ως προτεραιότητα προορισμούς που προκύπτουν από ειδικές μελέτες και ενδείκνυνται για μια ευρεία γκάμα ελαφρών και μη ψυχικών νοσημάτων.
Στο μέλλον, αναμένεται ότι ο ιδανικός ταξιδιώτης θα έχει συνείδηση ως προς την αναζήτηση τόπων που θα μπορούσαν να δώσουν ψυχολογικές αξίες όπως ηρεμία, προοπτική και αισθησιασμό. Ένας επισκέπτης σε ελληνικό νησί για παράδειγμα, δεν θα βιώνει απλά μια «περιπέτεια» ή μερικές ημέρες απόλαυσης που θα ξεχνούσε δύο εβδομάδες αργότερα. Η μετακίνηση του θα είναι στην ουσία μια ευκαιρία να αναπροσανατολιστεί η προσωπικότητά του.