ΟΣΠΡΙΑ!!! Σύμμαχος υγείας και …απώλειας κιλών !!! (βάση νέας έρευνας)
Σύμφωνα με δημοσίευση που έγινε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of Clinical Nutrition,καναδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές στο Νοσοκομείο «’Αγιος Μιχαήλ» του Τορόντο στον Καναδά με επικεφαλή τον δρ. Ράσελ ντε Σούζα,αξιολόγησε τα ευρήματα 21 κλινικών δοκιμών πάνω στα όσπρια και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας οσπρίων την ημέρα (περίπου 130 γραμμάρια) οδηγεί σε απώλεια περίπου 0,34 κιλών σε διάστημα έξι εβδομάδων. Και μπορεί να μη σας φαίνεται μεγάλο το όφελος ωστόσο οι ερευνητές προσθέτουν ότι τα χαμένα αυτά κιλά δύσκολα επανέρχονται, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό!!!
Καιρός είναι λοιπόν, η σύγχρονη Ελληνίδα νοικοκυρά να επιστρέψει πάλι στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή …όπως πχ τα όσπρια ,,,μακριά απο την δυτικό τύπου διατροφή καθώς και τις εργοστασιακες επεξεργασμενες τροφές
Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα.που σαν γιατρός επισημαίνω στους ασθενείς μου, την σπουδαιότητα για τον οργανισμό μας, η διατροφή με όσπρια !!!
Ο τρόπος προετοιμασίας τους είναι….2-3 μέρες μούλιασμα στο νερό…αλλάζουμε το νερό 1-2 φορές και μετα τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και οχι σε χύτρα
Σύμφωνα με την σελίδα του Φυσικοπαθητικου Σπαρτακου (http://www.spartacus.gr/…/item/591-to-kalitero-fagito-tou-e…)
κυριότερες αιτίες, που τα όσπρια προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα ειναι :
ΑΙΤΙΕΣ
• Πρώτη και σημαντικότερη αιτία είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Όποιος συνεχίζει να μαγειρεύει τα όσπρια του με σόδα, με τη δικαιολογία ότι, έτσι, διατηρούνται τα όσπρια μαλακά, πηγαίνει γυρεύοντας. Η προσθήκη σόδας στο φαγητό το κάνει δύσπεπτο και βαρύ και στερεί από τον οργανισμό την πολύτιμη αφομοίωση αλκαλικών μετάλλων και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Εάν θέλετε βραστερά όσπρια, αφήστε τα να μουσκέψουν για 12 – 24 ώρες (αυτό ισχύει και για τις φακές), πριν τα μαγειρέψετε.
• Δεύτερη αιτία είναι η χρήση ελαιόλαδου ή, ακόμη χειρότερα, διάφορων σπορέλαιων, κατά τη διάρκεια βρασμού των οσπρίων. Η παρουσία του λαδιού μπορεί μεν να προσθέτει γεύση στο φαγητό, αλλά πάντα μα πάντα οδηγεί σε βαρυστομαχιά. Εάν θέλετε να νοστιμίσετε το φαγητό σας, να προσθέτετε το ελαιόλαδο πάντα στο τέλος του μαγειρέματος, και αφού έχετε αποσπάσει την κατσαρόλα από την εστία μαγειρέματος. Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να προσθέσετε το ελαιόλαδο στην ατομική μερίδα, μόλις σερβιριστεί στα πιάτα.
• Τρίτη αιτία είναι ο τρόπος σερβιρίσματος των οσπρίων. Τα όσπρια που σερβίρονται σε μορφή σούπας, δηλαδή παρουσία άφθονης ποσότητας νερού, όχι μόνο φουσκώνουν, αλλά προκαλούν κράμπες, κωλικούς εντέρων και βασανιστικά αέρια.
Φροντίστε πάντα να σερβίρετε τα όσπρια σας χυλωμένα. Μαγειρέψτε τα μέσα σε ζωμούς ή χυμούς λαχανικών και χρησιμοποιήστε τόση ποσότητα υγρού, όση ακριβώς απαιτείται, για να χυλώσουν τα όσπριά σας. Εάν επιθυμείτε ακόμη καλύτερη πέψη και αφομοίωση, ρίξτε τα μαγειρεμένα όσπριά σας στο μπλέντερ και, κατόπιν, σερβίρετε σε μορφή φάβας (χυλού).
• Τέταρτη και τελευταία αιτία είναι ο κακός συνδυασμός των οσπρίων κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ήδη αναφέρθηκα στο πολυσύνθετο των οσπρίων. Τα όσπρια από τη φύση τους είναι μια βαριά και πλήρης τροφή, με συνέπεια κάθε φορά που συνδυάζονται με τυρί, με ψωμί, με παστά ψάρια, με ταραμοσαλάτες και με οτιδήποτε άλλο συνηθίζεται να ακολουθούν δυσπεπτικά συμπτώματα, τα οποία, δυστυχώς, μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 6 – 10 ώρες μετά το πέρας του γεύματος. Όταν, λοιπόν, αποφασίζετε να γευματίσετε με όσπρια, μην τα συνοδεύετε με άλλη συμπυκνωμένη πρωτεϊνούχα ή αμυλούχα τροφή. Ένα μεγάλο λάθος, επίσης, των Ελλήνων είναι ο συνδυασμός των οσπρίων με αγγουροντομάτα. Τα αγγούρια και οι τομάτες είναι λαχανικά, τα οποία βοτανικά κατατάσσονται στην κατηγορία των φρούτων. Και όπως ήδη γνωρίζετε, φρούτα μαζί με οποιαδήποτε άλλη τροφή είναι κάκιστος συνδυασμός, που προκαλεί αρχικά καούρες, ξινίλες και, στη συνέχεια, εντερικές ζυμώσεις.