Γήρανση και Εγκεφαλική Ατροφία : <<Ένας εχθρός της τρίτης ηλικίας !!! Υπάρχει λύση ? >>
Αρκετοί είναι οι παράγοντες που οδηγουν στην εγκεφαλική φθορά των ηλικιών άνω των 60
Αν και θεωρείται στην ιατρική ως φυσιολογική κατάληξη ,όμως σαν ιατρός που δεν μ αρέσει να <<παραδίδω τα όπλα >> εύκολα,το ίδιο θα πρέπει, και ο καθε ηλικιωμένος ..Υπάρχουν λύσεις που είμαι σίγουρος ότι μπορεί να προλαμβάνουν την έκταση της εγκεφαλικής φθοράς
——————————
Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο μια αναλυτική και ευκατανοητη περιγραφή της εγκεφαλικής φθοράς της τρίτης ηλικίας
<< Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν οτι δεν υπάρχει μεγάλη έκπτωση μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Από το σημείο αυτό και μετά η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών γίνεται με αργό ρυθμό και φτάνει μέχρι έλλειμμα της τάξης του 5% έως την ηλικία των 70 ετών, ενώ από την ηλικία των 70 έως των 80 ετών, το έλλειμμα φτάνει έως το 10%. Όλες οι παραπάνω αλλαγές γίνονται πιο έντονες όσο προχωράει η ηλικία ενώ παρατηρήθηκαν πιο έντονες στους άντρες από ότι στις γυναίκες.
Η εγκεφαλική ατροφία ως φυσιολογική διεργασία ή αλλιώς η φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου βασίζεται στο μηχανισμό της απόπτωσης. Απόπτωση ονομάζεται ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος που εκφράζει τη ρυθμιζόμενη ενεργοποίηση ενός προϋπάρχοντος προγράμματος θανάτου κωδικοποιημένου στο γενετικό υλικό. Ο θάνατος του κυττάρου περιοριζει άμεσα και τον πολλαπλασιασμό του. H απόπτωση αποτελεί μια ενεργή διαδικασία, η οποία απαιτεί την παρουσία ενέργειας (τριφωσφορική αδενοσίνη – ΑΤΡ). Ο όρος θεωρείται πλέον συνώνυμος με τον όρο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, που σκοπό έχει την ομοιοστασία και την ομαλή ανάπτυξη του ενήλικου ιστού
Σήμερα, εκτός από την απόπτωση ως είδος θανάτου θεωρείται και η νέκρωση. Η νέκρωση είναι μία παθητική μορφή θανάτου, μπορεί δηλαδή να θεωρηθεί ως το αποτέλεσμα της πλήρους εξάντλησης των κυτταρικών αποθεμάτων του ΑΤΡ. Στους ανθρώπους, τόσο η υπερβολική, όσο και η ανεπαρκής απόπτωση μπορεί να έχει παθολογικές συνέπειες. Ο αποπτωτικός κυτταρικός θάνατος συνιστά μια γενετικά προκαθορισμένη διεργασία, όπου το κυτταρικό σώμα σταδιακά συρρικνώνεται, εμφανίζοντας υψηλά συμπυκνωμένα κυτταροπλασματικά και πυρηνικά θραύσματα, τα οποία συγκροτούνται σε αποπτωτικά σωμάτια απλής ή πολλαπλής μεμβρανικής προέλευσης
Η νέκρωση είναι η μορφή του κυτταρικού θανάτου που προκαλείται από οξείες κυτταρικές βλάβες, όπως είναι η ισχαιμία, η υπερθερμία, η υποθερμία, η υποξία, ο φυσικός ή χημικός τραυματισμός κτλ.
Η νέκρωση, χαρακτηρίζεται από ρήξη της κυτταρικής μεμβράνης, οίδημα του κυτταροπλάσματος και των μιτοχονδρίων, διαρροή κυτταροπλασματικού περιεχομένου και πλήρη λύση του κυττάρου.
πηγή (http://egno.gr/…/nevrologia-tis-giransis-egkefaliki-atrofi…/) >>
—————————————————————
ΠΡΟΛΗΨΗ
Σε πρώτη φάση ας δούμε μερικά απο τα αίτια ,που μπορεί να επιταχύνουν την εγκεφαλική φθορά
όπως πχ
-Αλκοόλ η καθημερινή και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορει να οδηγήσει σε ατροφία, και συρρίκνωση εγκεφάλου
– καπνισμα
– Λήψη φαρμάκων (ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων έχουν αναφερθεί σε έρευνες οτι μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια εγκεφαλική φθορά )
– Νοσήματα..(όπως πχ Διαβήτης και η μη σωστή αντιμετώπιση του ,παχυσαρκία )
– Άγχος (και η μη σωστή διαχείριση του )
– έλλειψη άσκησης – κακή διατροφή
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η Μεταβολομικη Ιατρικη παρεμβαίνει σημαντικά και προληπτικά έναντι της εγκεφαλικής φθοράς ,στις μεταβολικές αντιδράσεις, και τα ένζυμα που εμπλέκονται στη σύνθεση του ΑΤΡ (ενέργεια)..Πολλές από τις βιταμίνες λειτουργούν ως συμπαράγοντες για τα ένζυμα, και πολλά από τα βασικά μεταλλικά στοιχεία είναι αναπόσπαστες συνιστώσες των εκατοντάδων ενζύμων που λειτουργούν συνεχώς μέσα στο σώμα
Όπως αναφέρει σχετικά Ο Dr. Bruce Ames ένα επιφανής ερευνητής-βιοχημικός που θεωρεί ότι η γενναία πρόσληψη βιταμινών μπορεί να “ρυθμίσει” το μεταβολισμό και έτσι να βελτιώσει την υγεία ή ακόμα και να καθυστερήσει τη γήρανση. (Ames, 2004)
Ο Dr. Ames θεωρεί ότι, όταν τα θρεπτικά συστατικά απο την διατροφή δεν επαρκούν, καταμερίζονται από τον οργανισμό, με προτεραιότητα την εξασφάλιση των άμεσων ζωτικών λειτουργιών, όπως η παραγωγή ενέργειας, εις βάρος πιθανώς λειτουργιών που είναι σημαντικές στη διατήρηση της υγείας μακροπρόθεσμα
Οι κλασικές ασθένειες ανεπάρκειας, όπως το σκορβούτο (έλλειψη C), το beriberi (πολυνευρίτιδα από έλλειψη Β1), η κακοήθης αναιμία (έλλειψη Β12), και η ραχίτιδα (έλλειψη D), είναι σπάνιες. Τα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι προκύπτει μια σημαντική χρόνια μεταβολική βλάβη σε επίπεδα που βρίσκονται μεταξύ του επίπεδου της εμφάνισης νόσου λόγω της οξείας ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών και των συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων (RDA)
Οπότε αυτό που θα συνιστούσα θα ήταν
-Σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των νοσημάτων μέσω της μεταβολομικης ιατρικής με στόχο τον περιορισμό της χημικής πολυφαρμακιας με τακτικό εργαστηριακό ελεγχο και ιατρική παρακολουθηση !!!
– Διατροφή
– καθημερινή άσκηση (τουλάχιστον περπάτημα !)
Δρ Θάνος Λουκέρης
Πηγή ΜΕΤΑΒΟΛΟΜΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Πολύ σωστά όλα αυτά, σαν γιατρός θα προσέθετα και εγώ ότι η παρατεταμένη λήψις υπνωτικών φαρμάκων επιφέρουν μείωση τη μνήμης, που βοηθάει στην εγκεφαλική έκπτωση.Πάνω απ’ όλα όμως φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο η κληρονομικότης.