More
    Αρχική ΥΓΕΙΑ

    Κάποια παλιά παιχνίδια είναι τοξικά για τα παιδιά

    111

    Προσοχή! Πολλά παιχνίδια που “έχουν φάει τα ψωμιά τους” αποδεικνύονται ιδιαίτερα τοξικά για τα παιδιά. Αυτό έδειξε νέα μελέτη, εκτοξεύοντας την ανησυχία στο κόκκινο.

    Οι περισσότεροι γονείς κρατάνε κάποια από τα παιχνίδια του πρώτου τους παιδιού για το δεύτερο ή, αν δεν κάνουν άλλο παιδί, τα προσφέρουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επίσης οι παιδικοί σταθμοί είναι γεμάτοι από παιχνίδια από “δεύτερο χέρι”.

    Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Environment Science and Technology, σε πολλά από αυτά τα παιχνίδια, όπως τουβλάκια, κούκλες, παζλς και αυτοκινητάκια, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων μετάλλων, όπως το βάριο, ο μόλυβδος, το βρώμιο, το κάδμιο, το χρώμιο και το σελήνιο. Πρόκειται για μέταλλα με χρόνια τοξικότητα και τα παιχνίδια αυτά πολλές φορές τα μικρά παιδιά τα βάζουν στο στόμα.

    Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Plymouth ανέλυσαν 200 χρησιμοποιημένα πλαστικά παιχνίδια, που βρήκαν σε σπίτια, παιδικούς σταθμούς και ιδρύματα σε ολόκληρη τη νοτιοδυτική Αγγλία.

    Ο Dr Andrew Turner, ένας από τους ερευνητές, χρησιμοποίησε φασματοσκοπία ακτίνων Χ, για να αναλύσει την παρουσία των μετάλλων μέσα σε μεμονωμένα παιχνίδια.

    “Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια είναι μια ελκυστική επιλογή για τις οικογένειες, επειδή μπορούν να τα πάρουν απευθείας από φίλους ή συγγενείς ή να τα αγοράσουν φθηνά”, είπε ο Dr Turner.

    Όμως, ενώ τα μοντέρνα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ εγκρίνονται βάσει ειδικής οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών, δεν υπάρχει κανένας ανάλογος κανονισμός που να καλύπτει την ανακύκλωση ή την επαναπώληση παλαιότερων παιχνιδιών.

    “Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με τα μικρά, εύθραυστα και έντονα χρωματισμένα παλιά πλαστικά παιχνίδια ή εξαρτήματα.

    Αν δεν το γνωρίζουν αυτό, το ελκυστικό κόστος, η ευκολία και η ανακύκλωση των παιχνιδιών, που έχουν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια “κληρονομιά” χημικής μόλυνσης για τα μικρότερα παιδιά”, κατέληξε ο ερευνητής.

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις