Πάντα ψάχνουμε τρόπους να βελτιώσουμε τη διατροφή μας ώστε να δούμε κάποια αποτελέσματα στην υγεία και το σώμα μας.
Υπάρχουν άπειρες δίαιτες που κυκλοφορούν σε έντυπα, σάιτ, από στόμα σε στόμα. Ωστόσο, κάποιες από αυτές δεν βοηθούν και ακόμα χειρότερα, μάς κάνουν κακό.
Μια νέα δίαιτα, που έχει ως σκοπό την ενίσχυση της υγείας, στηρίζεται στην προσέγγιση των Hadza.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες του λαού των Hadza στην Τανζανία, έναν από τους εναπομείναντες παραδοσιακούς πληθυσμούς κυνηγών-συλλεκτών.
Αφού πέρασαν χρόνο μελετώντας τους, η ομάδα του Stanford ανακάλυψε πόσο διαφορετικό είναι το οικοσύστημα του εντέρου των Hadza σε σχέση με αυτών στις βιομηχανικές χώρες. «Η ιδέα είναι να έχουμε ποικιλία στον οργανισμό μας, ώστε να χτίσουμε ένα υγιές έντερο. Θεωρούμε ότι αυτό έχει προστατευτικά αποτελέσματα στο σώμα», αναφέρει η διαιτολόγος Charlene Grosse.
«Η δυστίωση είναι μια ανισορροπία στα μικρόβια του εντέρου, που συνδέονται με ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τα μικρόβια αυτά είναι απαραίτητα για την ανοσοποιητική λειτουργία», προσθέτει.
Πού στηρίζεται όμως η δίαιτα αυτής της μικρής αφρικανικής φυλής;
Οι Hadza λαμβάνουν 100 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως μέσω των βολβών και των φρούτων. «Οι φυτικές ίνες δημιουργούν μια πιο ποικίλη και υγιή χλωρίδα στο έντερο» αναφέρει η διατροφολόγος Fiona Tuck. «Λαμβάνουμε τόσο επεξεργασμένη τροφή, που χάνουμε πολύτιμες ίνες και έχουμε εντερικά προβλήματα». Τα μικρόβια ενός Δυτικού ανθρώπου είναι διαφορετικά και δεν θα μπορούσαμε να πέψουμε αυτές τις ποσότητες, αλλά 25-30 γραμμάρια θα ήταν πολύ καλύτερα. Οι φυτικές ίνες συνδέονται με τη μείωση ρίσκου στις εντερικές διαταραχές, στην καρδιαγγειακή νόσο, τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία. Επίσης, βοηθούν στην μείωση του αριθμού των τοξινών και των φλεγμονών στο έντερο.
Τι μπορείτε να καταναλώσετε
3/4 της κούπας δημητριακά ολικής άλεσης
2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
2 φρούτα
2 κούπες άψητα λαχανικά ή σαλάτα
1/4 της κούπας ψητά φασόλια = 27,5 γραμμάρια φυτικών ινών
Υπάρχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε βάλε στο πιάτο σου ποικιλία. Υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στα σιτηρά και στη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών. Οι διαλυτές ίνες συναντώνται στη βρώμη, στις φακές, στα ρεβύθια, στα κόκκινα φασόλια και στη σάρκα των φρούτων. Ακόμη, υπάρχει άμυλο στις ώριμες μπανάνες, στο ρύζι και στις πατάτες. Μπορείς να αλλάζεις ώστε να υπάρχει ποικιλία. Ακόμη, τα προβιοτικά λειτουργούν σαν λίπασμα στα καλά βακτήρια του εντέρου. Τέτοιες πηγές είναι η αγκινάρα, τα πράσα, το κρεμμύδι και ο μάραθος.
Το baobab είναι ένα αφρικανικό φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Σε καταστήματα με προϊόντα υγείας μπορείς να το βρεις σε σκόνη. Έχει κάλιο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Μπορείς να βάλεις σαν σκόνη σε smoothies, στο πρωινό ή κατευθείαν στο νερό.
Οι ερευνητές του Stanford παρατήρησαν ότι η δίαιτα των Hadza αλλάζει με την εποχή οπότε και άλλαζε η μικροχλωρίδα του εντέρου. Έτσι, πρέπει να τρώμε εποχιακά, π.χ. φρούτα και λαχανικά και όχι προϊόντα που συντηρούνται καιρό στην κατάψυξη. Κάνει περισσότερο καλό στην πέψη και υπάρχει ποικιλία και αλλαγή στη διατροφή μας.