Η Έμυ φοβάται το άγγιγμα, τα μαξιλάρια, τους ανθρώπους. Όταν κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο κρύβεται. «Έχει μια διαταραχή φόβου» δηλώνει η Μπίργκα Ντέξελ, η οποία είναι θεραπεύτρια όχι μόνο για ανθρώπους αλλά και για γάτες.

Σήμερα την επισκέπτεται ένα νεαρό ζευγάρι στο Κένιξ Βουρστερχάουζεν. Ο Φλόριαν Κύνελ και η Μέλανι Έρκερ αναζήτησαν τη βοήθεια της θεραπεύτριας διότι οι δυο γάτες τους δεν τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους. Η μια είναι γεμάτη ταπεραμέντο και η άλλη ντροπαλή.

Έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι να στέλνουν τα κατοικίδιά τους στον ψυχολόγο. Υπάρχουν θεραπείες συμπεριφοράς για γάτες, σκύλους, άλογα ή πουλιά. «Πριν από 15 χρόνια όταν ξεκίνησα δεν ήξερα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά τώρα έχει γίνει πιο γνωστό» λέει η Μπίργκα Ντέξελ.

Ο Γερμανικός Σύλλογος Κτηνιάτρων θεωρεί κατά βάση σωστή μια θεραπεία συμπεριφοράς για ζώα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό του συλλόγου Άστριντ Μπερ επειδή «ο όρος ψυχολόγος ζώων δεν έχει καθιερωθεί και δεν προστατεύεται, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ψάξουν και να ελέγξουν εάν πρόκειται για σοβαρές προτάσεις». Η ίδια δεν είναι κτηνίατρος αλλά είχε εργαστεί στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) για τα απειλούμενα είδη ζώων και αργότερα μετεκπαιδεύθηκε στην θεραπεία των ζώων.

Το πρόβλημα συνήθως είναι οι άνθρωποι και όχι τα ζώα

Από 30 έως και  400 αιτήματα για βοήθεια δέχεται την εβδομάδα και αυτά αυξάνονται όταν εμφανίζεται σε ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι στέλνουν τα ζώα τους σε ψυχολόγους σημαίνει μια νέα κοινωνική ευαισθησία» δηλώνει η Μπίργκιτ Πφάου Έφινγκερ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, η οποία ασχολείται με την έρευνα των σχέσεων ανθρώπων και ζώων.

Οι Γερμανοί αγαπούν τα κατοικίδια και το 2016 υπολογίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle,  ότι είχαν στην κατοχή τους 31,6 εκατομμύρια. Το πρόβλημα της συμπεριφοράς των κατοικίδιων όπως λένε οι ειδικοί, πηγάζει κυρίως από τους ανθρώπους. Αυτοί είναι που τα εκπαιδεύουν και τους μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται. Η Έμυ, η γάτα, θα πρέπει να αποκτήσει τώρα το αίσθημα ότι μπορεί να κινείται με ασφάλεια σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Η οχτάχρονη Έμυ πριν βρεθεί στο νέο της σπίτι είχε μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου οι γάτες αναπαράγονταν χωρίς κανέναν έλεγχο και έτρωγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Η Έμυ έτρωγε καθημερινά σοκολάτες, γαριδάκια και τσιπς. Τώρα οι νέοι της ιδιοκτήτες προσπαθούν να της κόψουν την κακιά συνήθεια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι και όχι τα ζώα. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξανθρωπίσουν τα κατοικίδιά τους. Συχνά βγάζουν συμπεράσματα για τις γάτες τους κρίνοντας από τον εαυτό τους». Στο ερώτημα εάν έχει την αίσθηση ότι κουράρει τους ιδιοκτήτες αντί για τα κατοικίδια απαντά χωρίς περιστροφές: «πάντα».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις