Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά (και) την όρασή σας, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι φλαβανόλες που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα παρέχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Οι φλαβανόλες είναι μία ομάδα ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που ως φαίνεται δρουν ευεργετικά στην καρδιά, τον εγκέφαλο, ακόμα και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, οι επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στην υγεία έχουν μελετηθεί τόσο σε μεμονωμένες μελέτες όσο και σε συνδυασμένες (μεταναλύσεις). Μία από τις μεταναλύσεις δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. Σε αυτή, εξετάστηκαν τα ευρήματα 14 προγενέστερων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 508.000 άνδρες και γυναίκες. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έτρωγαν τακτικά μαύρη σοκολάτα (2 έως τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων η κάθε μία την εβδομάδα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Heart άλλη μελέτη, με 20.951 άνδρες και γυναίκες, η οποία έδειξε πως όσοι έτρωγαν έως και 100 γραμμάρια σοκολάτα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μειωμένος κατά 23% στους λάτρεις της σοκολάτας. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ήταν μειωμένος κατά 14%.
Ανάλογα ευρήματα είχαν και πολλές άλλες μελέτες ενώ η νεότερη υποδηλώνει πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα – τουλάχιστον παροδικά.