Σκωληκοειδής απόφυση: Από ποια ασθένεια μας προστατεύει

114

Η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί όντως να σχετίζεται με τη νόσο Πάρκινσον, επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη.

Η σκωληκοειδής απόφυση ίσως τελικά έχει λόγο ύπαρξης. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως υπάρχει για να μας προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον. Το εύρημα αυτό, ωστόσο, αντικρούει τα συμπεράσματα προγενέστερων μελετών.

Η πιο πρόσφατη προγενέστερη μελέτη είχε δημοσιευθεί το 2018 στην ιατρική επιθεώρηση Science Translational Medicine. Στη μελέτη εκείνη είχε αναλυθεί το ιατρικό ιστορικό 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το συμπέρασμα ήταν πως όσοι είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή είχαν κατά 19,3% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον.

Στη νέα μελέτη, όμως, η σκωληκοειδεκτομή σχετίσθηκε με σημαντική αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης νόσου Πάρκινσον.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 62 εκατομμυρίων Αμερικανών. Επειδή έχουν προηγηθεί αρκετές άλλες που συσχετίζουν την σκωληκοειδή απόφυση με τη νόσο Πάρκινσον, οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι η συσχέτιση αυτή ισχύει. Απλώς δεν ξέρουν ακόμα με βεβαιότητα προς ποια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας μελέτης, οι 488.190 από τους ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή. Η σκωληκοειδεκτομή είναι ο επιστημονικός όρος για την χειρουργική αφαίρεση της απόφυσης λόγω σκωληκοειδίτιδας.

Από τους 488.190 ασθενείς που είχαν «βγάλει την σκωληκοειδίτιδα», οι 4.470 διαγνώστηκαν τελικά με νόσο Πάρκινσον. Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 1%.

Αν και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλό, είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό στους 61,7 εκατομμύρια ασθενείς που δεν είχαν κάνει εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας αλλά επίσης ανέπτυξαν Πάρκινσον. Στην ομάδα αυτή το εν λόγω ποσοστό ήταν μόλις 0,29%.

Επομένως, λένε οι ερευνητές, η αφαίρεση της σκωληκοειδούς αποφύσεως τριπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Πάρκινσον.

Το παχύ έντερο και η νόσος Πάρκινσον

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα «αδιέξοδο» μικροσκοπικό τμήμα του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως ακριβώς θα μπορούσε να σχετίζεται με μια ασθένεια του εγκεφάλου. Ωστόσο προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως ορισμένες πρωτεΐνες που φυσιολογικά παράγονται στον εγκέφαλο, εμφανίζονται και στη γαστρεντερική οδό των ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Γι’ αυτό και άρχισαν να εξετάζουν τον πιθανό ρόλο του πεπτικού συστήματος στην νευρολογική νόσο.

«Επί δεκαετίες νομίζαμε ότι η σκωληκοειδής απόφυση είναι σε μεγάλο βαθμό μία αχρείαστη ανατομική δομή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Mohammed Z. Sheriff, από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve University, στο Οχάιο. «Νεότερες μελέτες όμως συσχετίζουν την αφαίρεσή της με τις πιθανότητες αναπτύξεως νόσου Πάρκινσον. Και αυτές οι μελέτες δεν είναι μεμονωμένες ούτε γίνονται σε μικρούς αριθμούς ασθενών. Επομένως κάτι υπάρχει εδώ και πρέπει να το κατανοήσουμε».

Μία θεωρία πρεσβεύει πως στη διάρκεια της σκωληκοειδίτιδας, το παχύ έντερο παράγει ορισμένες πρωτεΐνες οι οποίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και φθάνουν έως τον εγκέφαλο. Μία άλλη θεωρία είναι ότι αυτές οι πρωτεΐνες απελευθερώνονται από το παχύ έντερο στη διάρκεια της σκωληκοειδεκτομής.

Ο Dr. Sheriff θα παρουσιάσει τη νέα μελέτη στην επερχόμενη Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW2019).Πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο Γαστρεντερολογίας που θα διεξαχθεί στο Σαν Ντιέγκο 18-21 Μαΐου 2019.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις