Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, είναι όμως πιο κοινό σε όσους είναι άνω των 40 ετών.
Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι το φούσκωμα της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Υπάρχουν δύο είδη εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, το σακοειδές και το ατρακτοειδές.
Η συχνότερη μορφή είναι η σακοειδής, σχηματίζεται δηλαδή ένας σάκος με μίσχο που τον ενώνει με την υπόλοιπη αρτηρία και φαίνεται σαν ένα μούρο που προβάλλει από την αρτηρία. Συνήθως αναπτύσσεται στη διακλάδωση των αγγείων.
Το ατρακτοειδές σχηματίζεται κατά μήκος όλων των τοιχωμάτων του αγγείου.
Εκτιμάται ότι ποσοστό από 3,5 ως 6% του γενικού πληθυσμού έχουν σακοειδές ανεύρυσμα. Στο 15-30% των περιπτώσεων αυτών, υπάρχουν περισσότερα από ένα σακοειδή ανευρύσματα.
Το ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να σπάσει προκαλώντας αιμορραγικό εγκεφαλικό.
Η ρήξη του ανευρύσματος προκαλεί έξοδο του αίματος στη βάση του εγκεφάλου (λίγο κάτω από το επίπεδο των ματιών). Αυτό αποτελεί έναν επικίνδυνο τύπο εγκεφαλικής αιμορραγίας που ονομάζεται υπαραχνοειδής αιμοραγία (διάχυτη αιμορραγία έξω από τον εγκέφαλο). Μπορεί επίσης να προκληθεί ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα (αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο), ή τέλος ενδοκοιλιακή αιμορραγία (μέσα στο κοιλιακό σύστημα του εγκεφάλου).
Όσο τρομακτικά κι αν φαίνονται τα παραπάνω, τα περισσότερα ανευρύσματα του εγκεφάλου δεν σπάνε, δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν δημιουργούν προβλήματα υγείας.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ανευρύσματος εγκεφάλου.